Tidigare Balderanställd dömd – blåste storvärden på miljoner
Det började med en komplicerad renovering i en av Balders fastigheter i Göteborg. Mannen skötte kontakterna med husets hyresgäster.
En restaurang i huset tvingades stoppa sin verksamhet under byggtiden, och fick under en period ersättning för detta från Balder. Därefter stoppades utbetalningarna. Mannen fick i uppgift att berätta det för restaurangägarna.
Ungefär två år senare upptäckte Balder en märklig utbetalning som inte hade signerats på rätt sätt. Det var ett slumpartat fynd, men det skulle snart visa sig att det fanns många fler.
Under en intensiv helg grävde bolaget fram förfalskade underlag till ett totalt värde av närmare 5,4 miljoner kronor.
Pengarna har betalats ut regelbundet vid 16 olika tillfällen, till restaurangen i huset som renoverades. Underlagen för utbetalningarna har den anställde ordnat.
Eftersom han själv inte hade attesträtt för så stora summor har han kopierat giltiga signaturer i sin dator, klistrat in dem digitalt på de falska underlagen, skrivit ut och lämnat in för utbetalning.
Under tisdagen stod den tidigare anställde inför rätta vid Göteborgs tingsrätt, åtalad för grov trolöshet mot huvudman. Han erkänner allt, och har också nått en förlikning med sin tidigare arbetsgivare.
Den innebär att mannen redan har betalat tillbaka hela summan. För att kunna återgälda sin skuld har han lånat miljonerna med hjälp av anhöriga. Enligt egen utsago har han inte behållit en enda krona av företagets pengar.
– Jag har inte dragit någon vinning överhuvudtaget. Jag vet att jag har gjort fel men har så långt jag kan försökt att göra rätt för mig genom att betala tillbaka, sade mannen inför rätten.
Både åklagarsidan och försvaret frågade flera gånger: varför? Mannens svar har hela tiden varit: förlamande rädsla.
Den tidigare Balderanställde hävdar att en okänd man ska ha väntat på honom utanför hans port hemma, strax efter beskedet om att ersättningen till restaurangen skulle upphöra.
– När jag lägger taggen mot läsaren tar han tag i min axel, vänder mig om och talar om att jag behöver se till att jag och Balder gör rätt för mig gentemot restaurangen.
Ett par veckor senare dyker samma man upp igen på samma plats, denna gång efter att ha stått gömd i ett buskage. Han lämnar över ett papper med pengasummor och ett konto dit pengarna ska gå. Sedan går han därifrån.
– Det skapar en enorm olustkänsla och rädsla. Jag var rädd för att jag skulle ligga död utanför porten, eller hemma. Eller att något skulle hända med min fru. Rädslan tar över och slår ut intellektet. Så jag gör enligt direktiv. Det är därför jag sitter här i dag.
Men mannen sade ingenting till någon – varken till polisen, arbetsgivaren eller sina närmaste. I stället stängde han in allt, och hoppades på att det på något sätt skulle ta slut.
Avslöjandet förra hösten beskriver han i det närmaste som en lättnad. Annars hade de fejkade utbetalningarna kanske fortfarande pågått, befarar mannen själv.
– Jag önskar att jag inte hade fortsatt men jag kan inte svära på det här i dag, svarade han på en direkt fråga under rättegången.
Efter besöken vid porten ska restaurangfamiljen ha mejlat sina krav, i form av kostnadsuppställningar och kontonummer. Men några hot har inte gått att belägga, trots att utredarna tömt mannens dator. Kravbreven på papper säger sig mannen ha kastat.
Enligt åklagare Magnus Natt och Dag går det därmed inte att fästa någon vikt vid mannens uppgifter om hotbild. Balders ombud, advokat Magnus Johansson, håller med. Det går inte att bevisa att mannen tjänat något för egen vinning, men det vore enligt Johansson ett rimligt motiv till hans handlande.
– Det är väldigt svårt att förstå när NN säger att rädslan tog över. Det finns inget sätt för domstolen att kontrollera de här hoten, sade Magnus Johansson i rättssalen.
Åklagaren yrkade på två års fängelse. Brottet har pågått under flera år, handlar om mycket pengar och har varit möjligt tack vare förslagen förfalskning.
Men försvaret framhöll att den tidigare Balderanställde inte tjänat något på sitt brott, tvärtom. Mannen är välutbildad och tidigare ostraffad. Han mister nu det jobb han skaffat efter Balder, och bedömer själv att han är ”rökt” i branschen. Han har också miljonskulder.
Eftersom han varit i en ”nödliknande situation”, samarbetat efter avslöjandet och betalat tillbaka pengarna, så hoppades mannen på ett lindrigare straff i form av samhällstjänst.
Så blev också fallet. Tingsrätten dömer den tidigare Balderanställde för grov trolöshet mot huvudman, till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst.