60-procentig hyreschock väntar 83-åriga Blanka i Solna

Stockholm Signalisten i Solna planerar att renovera och höja hyrorna rejält – med uppemot 60 procent. Många äldre kommer inte ha råd att bo kvar. "Att packa och flytta i min ålder är ett elände," säger Blanka, 83.
Foto: Ida Karlsson
"Att packa och flytta i min ålder är ett elände. Jag kan inte ens föreställa mig det," säger Blanka Enlund, 83.

Det handlar om 1 700 lägenheter i Solna i det kommunala bostadsbolaget Signalistens bestånd som har rejäla ombyggnationer att vänta, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare. I området finns det många äldre hyresgäster.

Bara i Bergshamra berörs över 560 personer av planerna. Runt 29 procent är 65 år och äldre. Den äldsta hyresgästen är 94 år.

Läs ocksåChockhöjd hyra för flera tusen hyresgästerPelle Löfgren som bor i Signalistens hyreshus i Bagartorp tycker att det är onödigt att hela kök ska rivas ut. Han skulle gärna ha kvar originalskåpen från 60-talet.

– Det här är katastrof för alla oss äldre. Att packa och flytta i min ålder är ett elände. Jag kan inte ens föreställa mig det, säger Blanka Enlund, 83.

Hon har hyrt av Signalisten i 37 år.

– Jag känner familjerna här i huset. Nu kommer vi kanske inte kunna fortsätta att bo nära eller i samma hus. Att i min ålder skaffa nya vänner är inte lätt.

Läs ocksåHär slipper hyresgästerna höjd hyra vid renovering

Jan Bagge är engagerad i den lokala hyresgästföreningen i Bergshamra.

– Signalisten driver en socioekonomisk utrensning. Många orkar inte två flyttar och vet att de inte klarar av de nya dyra hyrorna. Vi känner oss totalt överkörda.

Han menar att det är extra viktigt att sätta stopp för Signalisten eftersom det är allmännyttan som agerar så här.

Läs ocksåPublik protest är ett effektivt verktyg mot renoveringschockHyrsgäster med svarta plakat demonstrerar på Olskrokstorget.

– Genom att göra en stor upprustning kan de höja hyrorna så mycket att de kan betala hela stambytet, som egentligen inte ska höja hyran. Men det måste inte gå till så.

Jan Bagge, 71, är en av dem som kämpar för att kunna bo kvar. Han bodde i samma lägenhet som barn.

FN har varnat för de sociala konsekvenserna när hyresgäster hamnar i kläm när värdar vill höja standarden på lägenheter.

Leilani Farha, expert inom mänskliga rättigheter och bostadsrättsfrågor, menar att Signalistens sätt att behandla sina hyresgäster vid renovering strider mot mänskliga rättigheter.

Hennes roll som FN-rapportör, fram till i april i år, var att övervaka om människor fått sin rätt till bostad uppfylld.

Hon påpekar att även bostadsbolag måste fullgöra sina skyldigheter på människorättsområdet.

– Att behöva flytta långt bort från sitt ursprungshem har en stor påverkan, särskilt på äldre som förlitar sig på sin familj och sitt sociala nätverk i vardagen, särskilt om de bott på platsen länge. Det kan även påverka deras socio-ekonomiska situation och psykiska hälsa.

Enligt internationell lag måste hyresvärdar träffa sina hyresgäster och lägga upp en gemensam plan som är förenlig med hyresgästernas önskemål och rättigheter. De måste utforska alla alternativ till att flytta de boende för att säkerställa att hyresgästerna ska kunna stanna kvar i sina hem om de så önskar, förklarar hon.

Signalisten får kritik av bostadsrättsexperten Leilani Farha.

Lars Jolérus är vd för Signalisten.

Hur ser ni på kritiken från bostadsrättsexperten Leilani Farha?

– Vi gör vad vi kan för att erbjuda så bra lösningar som möjligt för våra hyresgäster i individuella möten. Många har varit mycket nöjda med den dialog de haft med Signalisten.

Hyresgäster uppger att de inte klarar två flyttar och de hyror som väntar.

– Jag kan förstå att de äldre kan tycka att det är jobbigt. Men möjligheten finns att göra en permanent flytt till en annan del av beståndet.

Har ni undersökt de sociala konsekvenserna när så många kan tvingas flytta på grund av höga hyror?

– Det är svårt att helt och hållet lösa den situationen. Vi ser inte att det är möjligt att ha kvar de boende under ombyggnaden. Men att flytta till en mindre lägenhet någon annanstans kan bli en bra lösning för en del, säger Lars Jolérus.

Leena Saenz, 75, riskerar en 60-procentig hyreshöjning efter renovering.

Leena Saenz, 75, som bott på samma adress i 46 år, är en av dem som kämpar för att kunna bo kvar.

– Jag har ganska dålig pension. Jag skulle bli tvungen att flytta. Men att göra det när man är så här gammal är väldigt påfrestande.

Stressen har ökat ytterligare för de äldre som redan är påverkade under coronakrisen, berättar hon.

Efter renoveringen väntas hennes hyra bli nära 10 000 kronor – i dag är den 6 100 kronor.

Hyresgästföreningen hävdar att det går att byta stammar i fastigheterna utan att riva ut köken. Signalisten menar att det inte går.

Renovering av elledningar, stammar och värmesystem som i vanliga fall räknas som underhåll ska bekostas av värden. Men hyresgästen blir skyldig att betala mer om standarden på boendet höjs, om ett äldre kök bytts ut mot ett nytt till exempel.

Hyresgästerna i Bergshamra började protestera mot planerna för ett år sedan. De har samlat in tusentals namnunderskrifter, skrivit insändare, kontaktat politiker och hållit stormöten. Varje måndag har de stått utanför stadshuset i Solna.

I området har så pass få hyresgäster godkänt planerna att ärendet kommer att tas upp i hyresnämnden. Endast 22 procent har gett sitt tillstånd.

– Vi kommer inte att ge oss. Det är inte okej att jaga folk från hus och hem, säger Jan Bagge.

Fakta: Upprustningen i Solna

Signalisten har börjat renovera delar av sitt bestånd, Ritorp var först ut. Efter upprustningen har majoriteten av de boende flyttat från området. Nu väntar renoveringar i Bagartorp och Bergshamra. Planen är att evakuera hyresgäster under ett år. De som inte har råd att flytta tillbaka kan tilldelas en bostad i ett annat område.

Reglerna för allmännyttiga bostadsbolag ändrades 2011. Bolagen ska sedan dess drivas affärsmässigt och ha normala avkastningskrav. Vid renoveringar drabbas hyresgäster, vars hyror höjs, i vissa fall kraftigt.

Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.