Tidigare okänd kandidat vill bli ny ordförande i Storgöteborg
Vem är du?
– Jag är Alfred Johansson, jag är 26 år och bor i Sandarna med min sambo och vår katt.
Varför kandiderar du?
– Jag har länge bott otryggt i andra hand som många andra unga. För drygt ett år sedan fick jag och min sambo ett förstahandskontrakt, och eftersom jag länge varit aktiv i olika folkrörelser så var det självklart för mig att gå med i Hyresgästföreningen. Men sedan kom januariavtalet som innebär en ny form av otrygghet genom hotet om marknadshyror. Och jag tror att Hyresgästföreningen i Västra Sverige har valt fel väg när det gäller att stoppa de här hoten. I stället för att prata med många så har man valt att isolera sig. Jag kan bara konstatera hur folk pratar om Hyresgästföreningen idag, både många som är aktiva och hos motparten. Man undrar vad det är som händer. Ett litet fåtal personer gör sig högljudda och gör att det inte går att hitta överenskommelser. Det är allvarligt. Jag tror att det är bättre om många kan komma till tals, och att man kan samverka med andra organisationer, som till exempel facken. Då kan ett plus ett bli tre.
– De frågor jag vill driva är att göra allt vad jag kan för att stoppa marknadshyror och att få till stånd en lagstiftning för att stoppa renovräkningar, som är ett jättestort hot.
Är du aktiv på någon nivå i föreningen?
– Jag gick med i Hyresgästföreningen i oktober 2018, men tyvärr har jag inte haft tid att engagera mig förrän nu. Fram till 2018 var jag aktiv i SSU och sedan har jag skrivit en masteruppsats, så skolan tog mesta tiden. Men förra året har jag lämnat många uppdrag och nu har jag frigjort tid för att engagera mig i Hyresgästföreningen. Jag har inget förtroendeuppdrag hittills, nej. Men jag har varit aktiv i idrottsrörelsen, föreningslivet, i arbetarrörelsen och i andra folkrörelser i 13 år, och i samtliga organisationer jag varit med har jag haft en ledande roll.
Har du varit med på något möte eller aktivitet?
– Mitt engagemang har mest varit digitalt. Jag har följt debatten på det viset.
Du sitter i Göteborgs stads utbildningsnämnd. Tittar man på din offentliga facebooksida så är det väldigt få inlägg som handlar om bostadspolitik. Hur kommer det sig?
– Det är flera som påpekat att det mest är utbildningspolitik där. Men även inom det området är jag orolig för utvecklingen. Jag har koncentrerat mig på det, det blir lätt spretigt annars. Engagemanget för bostadspolitik har alltid funnits med. Men jag är ung. Jag hoppas att bli värderad utifrån vad jag vill och inte bara utifrån mitt CV. Jag har som sagt en lång erfarenhet från olika folkrörelser och det jag framför allt lärt mig är att bygga organisation.
Vad arbetar du med?
– Just nu är jag anställd på socialdemokraternas partiexpedition i Göteborg. Det är en projektanställning där jag ska ta fram förslag på hur man kan utveckla vår organisation för att välkomna nya medlemmar. Målet är att öka i antalet aktiva medlemmar men också i medlemsantal.
På sociala medier cirkulerar uppgifter om att du kandiderar på uppdrag av den socialdemokratiska partiapparaten. Vad säger du om det?
– Att internet är det vanligaste stället där man hittar fake news. Jag vet inte ens om jag vill kommentera sådana konspirationsteorier. Jag hade inte kandiderat om jag inte fått frågan från olika kamrater som är aktiva i föreningen och vill se en förändring. Men att hålla på och diskutera bakgrund och olika motiv är ointressant, det ska inte spela roll i en sådan här stor organisation. Det viktiga är vem som är bäst på att föra medlemmarnas talan. Jag ser ju på facebook vilka det är som för fram de här uppgifterna och det är en ganska liten grupp personer med olika kopplingar till den nuvarande ledningen. Efter att jag kandiderat är det många aktiva som har ringt och gratulerat och sagt att de väntat på det här. Men de har inte skrivit på facebook, vilket är ganska talande. Det är bara en liten grupp som hörs och syns.
Så du gör inte det här på någons uppdrag?
– Nej. Påstår man det har man nog en konstig bild av hur partier fungerar. Arbetarrörelsen gav upphov till hyresgäströrelsen och fackföreningsrörelsen, sedan bildades det socialdemokratiska partiet ur det. Det är rörelser, det är ingen enskild person som sitter och bestämmer. Jag har blivit uppmuntrad som hyresgäst att göra detta. Om du frågar min familj så kan du få höra hur jag är. Ingen kan bestämma vad jag ska göra. Om jag tycker något är fel så säger jag det, och gör ingen något åt det så gör jag det själv.
Om du blir vald, blir det inte ett svårt uppdrag? Då ska du vara ledare för drygt 70 000 hyresgäster utan att ha någon tidigare erfarenhet av organisationen.
– Jag har tidigare varit aktiv i en skutseglingsförening och där brukade vi säga att vem som helst kan lära sig segla, men alla kan inte få en båt att gå framåt och leda ett arbetslag. Utan det är ett personlighetsdrag man har eller inte har. Alla organisationer är ganska lika. Självklart kommer jag att behöva läsa på lite, men det är det minsta bekymret i sammanhanget. De stora utmaningarna är att stoppa marknadshyra och renovräkningar, inte att leda ett styrelsemöte.
Har du något du vill tillägga?
– De frågorna du ställt till mig är relevanta. Jag kommer gärna ut till olika LH (lokala hyresgästföreningar) och föreningsmöten för att svara på frågor direkt från människor också.
LÄS MER:
• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
• Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.
• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.
LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd