Tidigare vd:n för Svensk ombildningsfinans: ”Vi har lagt ner allt”
Hem & Hyra har berättat om Svensk ombildningsfinans som köpt bostadsrätter tillsammans med hyresgäster. På det sättet har bolaget kunnat hjälpa till att skapa den majoritet som krävs. Företaget har därför kunnat avgöra om en ombildning från hyresrätter till bostadsrätter i en fastighet går igenom eller inte.
Hem & Hyra har också berättat om vad som hände när bolaget gav sig in i efterspelet av en kontroversiell ombildning i Sollentuna.
Köpte en bostadsrätt
Svensk ombildningsfinans köpte en bostadsrätt på exekutiv auktion men kunde sedan inte beviljas medlemskap i bostadsrättsföreningen.
Bostadsrättsföreningen i Sollentuna begärde att få lösa in bostadsrätten men föreningen och bolaget kom inte överens om lösenersättningen. Till slut betalade bostadsrättsföreningen en summa som de ansåg vara skälig.
Stämde bostadsrättsföreningen
Men Svensk ombildningsfinans vägrade att lämna lägenheten och stämde bostadsrättsföreningen.
När ärendet avgjordes av tingsrätten slog rätten fast att företaget inte hade rätt att använda bostadsrätten och att föreningen hade rätt till skadestånd.
”Inte förekommit oegentligheter”
Mattias Anderberg, tidigare vd för Svensk ombildningsfinans, säger att det inte förekommit några oegentligheter. Enligt honom var det flera omständigheter som bidrog till företagets konkurs.
Bostadsrättsföreningen säger att ni gjorde saker som inte hör till regler och lagar. Hur ser du på det?
– Det stämmer inte. Det får stå för dem. Det har inte förekommit några oegentligheter.
Varför stämde ni bostadsrättsföreningen?
– För att de enligt oss inte följde lagen. Enligt lag måste de lösa in lägenheten till skäligt pris och skäligt pris är lika med marknadspris. De ville lösa in bostadsrätten för ett lägre belopp.
”Föreningen hade inte gjort rätt för sig”
Ni byggde om bostadsrätten trots att ni inte hade medlemskap i bostadsrättsföreningen. Hur kom det sig?
– Vi trodde att vi hade rätt till det. Vi trodde att bostadsrättsföreningen inte kunde neka oss medlemskap.
Varför vägrade ni lämna bostadsrätten när bostadsrättsföreningen krävde det via Kronofogden?
– För att bostadsrättsföreningen inte hade gjort rätt för sig. De hade inte löst in lägenheten till ett skäligt belopp och därmed var lägenheten inte inlöst. Därför lämnade vi inte.
De beskriver det som att ni ockuperade bostaden. Hur ser du på det?
– Om de inte presterar kan inte vi prestera, så funkar ett avtalsförhållande.
Hyrde ut i andra hand
Varför hyrde ni ut i andra hand utan tillåtelse?
– För att vi kunde det. Äger man en lägenhet som juridisk person då behöver man inte tillstånd för att hyra ut i andra hand.
Men ni var inte godkända som medlemmar i bostadsrättsföreningen.
– Vi trodde att vi som juridisk person redan automatiskt var medlemmar när vi köpte på exekutiv auktion.
”Allt är fackmannamässigt utfört”
Hur ser du på att tingsrätten beslutade att ni inte hade rätt till bostadsrätten?
– Det ser vi inte positivt på naturligtvis.
Bostadsrättsföreningen säger att era åtgärder var oprofessionella.
– Det stämmer inte. Allt är fackmannamässigt utfört. Det där har bostadsrättsföreningen fått om bakfoten. De hindrade oss från att nyttja bostadsrätten. Vi kunde bland annat inte teckna elavtal.
Ugn på balkongen
Bostadsrättsföreningen säger att det var en ugn installerad på balkongen och att elledningar dragits från allmänna utrymmen. Kan det ha blivit så eftersom det inte fanns någon el i lägenheten?
– Det kan inte jag svara på. Jag har ingen aning. Någon installation har inte gjorts i alla fall. Sen var det väl en övergångsperiod att hyresgästerna behövde överleva där utan el.
Varför betalade ni inte månadsavgiften för bostadsrätten?
– För att bostadsrättsföreningen var skyldig oss pengar eftersom de inte löst in lägenheten till ett skäligt belopp. Det var ett kvittningsförfarande. De höll inne på sin betalning och vi höll inne på vår betalning.
”Affärerna gick inte ihop”
Varför gick ni i konkurs?
– Affärerna gick inte ihop. Det var en rad omständigheter som bidrog till det.
I förvaltarberättelsen står det att tingsrättsdomen hade en påverkan. Att det var en orsak till konkursen.
– Det är klart att det är. I övrigt kommenterar vi inte det. Den konkursen är avslutad.
Drabbades några bostadsrättsägare och tidigare hyresgäster av er konkurs på något sätt?
– Det kan jag inte svara på vilka som drabbades av det eller inte. Konkurs är inte roligt för någon.
”Lagt ner allt”
I förvaltningsberättelsen för Svensk ombildningsfinans står det att ni har arbetat med konsultuppdrag både gentemot bostadsrättsföreningar, ombildningskonsulter och enskilda personer. Hur har ni arbetat med uppdrag för ombildningskonsulter?
– I olika ombildningar har vi fått förfrågan om vi vill hjälpa till och assistera. Så har det sett ut de senaste åren fram till 2022 när alla ombildningar stoppades i Stockholms stad.
Hur har ni hjälpt till?
– Det handlar om finansiering i olika led, till exempel när det gäller personer som har problem att finansiera en ombildning eller föreningar som behöver hjälp med anslutningsgraden.
Vad ska ni göra nu när ombildningsfinans gått i konkurs?
– Vi får väl se. Vi hoppas att ombildningar inte är döda för evigt. Tills vidare har vi lagt ner allt som har med ombildning att göra. Den tiden är förbi på något sätt, av olika skäl, framför allt politiska. Det finns ingen politisk majoritet i Stockholms stad för att genomföra ombildningar.