Tidöpartierna vill att föräldrar till barn som begår brott ska kunna vräkas
Personer som bor i hyresrätt och som begår brott ” i närområdet” kan komma att kastas ut i framtiden.
Det var den tidigare S-regeringen som redan förra sommaren öppnade upp för hårdare lagar mot hyresgäster genom en utredning. Hem & Hyra har tidigare gjort en omfattande granskning av frågan.
Nu skärper Tidöpartierna med justitieminister Gunnar Strömmer (M) i spetsen tonen ytterligare. I ett nytt direktiv ändras uppdraget. Nu ska även möjligheterna att vräka föräldrar till barn, det vill säga personer under 18 år, undersökas. Tidigare gällde utredningen endast vuxna.
Som lagen är skriven idag krävs det att brott klassas som störningar för att hyresgäster ska kunna förlora hyreskontrakt. Eller att lägenheten använts som en form av professionellt brottsverktyg. Utredningen tittar på vad som sker i hela bostadsområden.
Nu hamnar fler familjer i riskzonen
Hem & Hyra har tidigare i en stor granskning undersökt vad en lagskärpning skulle få för konsekvenser. Genom Malmö tingsrätt har vi gått genom ett helt års domar för vissa brottstyper och hittat människorna som skulle påverkas av hårdare lagar. Bara i Malmö skulle ett femtiotal familjer kunna kastas ut på ett år. Den siffran får nu skruvas upp. Den typ av skärpning som Tidöpartierna lyfter skulle innebära att ännu fler familjer riskerade att ställas på gatan.
I Hem & Hyras stora researchmaterial, där unga män och narkotikafall är absolut vanligast, finns flera exempel som visar vilka som hamnar i riskzonen när barn nu står i fokus. Vi tittar närmare på ett av fallen.
I ett av Malmös stora hyreshusområden bor en femtonårig pojke. Han har en neuropsykiatrisk diagnos och svårt att klara av arbetet i skolan. Pojken går i nionde klass när polisen får upp ögonen för honom. Det dyker upp suspekta bilar i området som han tar kontakt med. När polisen slår till och senare granskar telefontrafik visar det sig vara knarkköpare.
I ett cykelförråd i en källare strax intill hittar polisen ett litet lager med droger som knyts till pojken. Han bor i en lägenhet i närheten med sina syskon och sin mamma och har inte längre någon kontakt med pappan.
Polisens utredning visar att pojken arbetar på uppdrag åt någon annan och det dyker snart upp uppgifter som pekar mot kända gängkriminella. Allt pekar mot att femtonåringen är en klassisk ”springpojke”. Men han håller mest tyst i förhören och vill inte peka ut någon.
”Säger jag något fel så kommer jag att få för det”, kommenterar han kort.
Pojken, syskonen och mamman i Malmö är tydliga exempel på personer som omfattas av det senaste politiska utspelet. Han döms för langning, familjen bor med hyreskontrakt hos kommunala MKB och brottet sker 550 meter från hemmet. Något som skulle kunna beskrivas som i ”närområdet”.
Föräldrarna kommer att granskas
Räcker detta för att vräka hela familjen? Svaret landar i frågan om mamman har skött sitt ”tillsynsansvar” och skulle efter en lagändring bedömas av bostadsbolag eller hyresnämnd. Detta om familjen faktiskt blev uppsagd, vilket är mycket möjligt eftersom majoriteten av värdarna i landet ser positivt på en sådan möjlighet. Detta visar Hem & Hyras tidigare kartläggning.
Den pågående lagutredningen som ny byggs på har sedan i höstas granskat om följande ska bli ny lag:
- Att knarklangning, vapenbrott eller attacker på blåljuspersonal ska vara skäl för uppsägning.
- Att allt som sker ”i närområdet” ska räknas in, inte bara i huset eller själva lägenheten som idag.
- Hyresgästen ansvarar för brott som utförs av partner, inneboende eller vuxna hemmaboende barn. Nu läggs alltså även barn under 18 år till listan.
Den nya Tidöändringen i utredningen är liten, sett till helheten i det ursprungliga uppdraget, även om den kan få stora konsekvenser för enskilda. Men bakom det nya direktivet finns också en tydlig politisk udd riktad mot Socialdemokraterna som drog i gång allt förra sommaren när partiet hade regeringsmakten.
”Det var en nödvändig utredning, men som så ofta med den tidigare regeringen gick den inte tillräckligt långt”, sammanfattas det i en debattartikel i Aftonbladet som är signerad justitieminister Gunnar Strömmer (M), Richard Jomshof ordförande i justitieutskottet (SD), Torsten Elofsson rättspolitisk talesperson (KD) samt Juno Blom rättspolitisk talesperson (L).
Samtidigt finns något motsägelsefullt i det nya direktivet. Barns brottslighet ska kunna leda till att hela familjer kastas ut, är budskapet. Samtidigt poängteras precis som tidigare i utredningen att FN:s barnkonvention, del av svensk lag, ska beaktas när barn riskerar vräkning och att man ska var försiktig.
I höst ska utredningen vara klar och förslag på eventuella lagändringar lämnas då över till M-regeringen.
Det finns inga officiella sammanställningar som knyter ihop boendeform med brott i närområdet. Men Hem & Hyra har genom en unik granskning av brottsligheten i Malmö visat vad en lagskärpning skulle kunna leda till. På ett år skulle 56 hushåll i Malmö riskera att förlora sina lägenheter.
Vi har också kunnat berätta om kritik mot tankarna på hårdare lagar. Dels från personer inom polis och socialtjänst:
Men även från rädda föräldrar:
Redan nu står majoriteten av bostadsbolagen redo att börja säga upp hyresgäster:
Uppdraget för utredningen ”Uppsägning av hyresgäster som begått brott” kom från den tidigare socialdemokratiska regeringen. Experter från Brottsförebyggande rådet, Polisen, Fastighetsägarna, Sveriges allmännytta, Boverket, Hyresgästföreningen och Justitiedepartementet deltar i arbetet som startade i höstas.
Ett färdigt förslag på eventuella lagändringar ska hösten 2023 lämnas över till den nya regeringen under ledning av Ulf Kristersson (M). Under arbetets gång har regeringen möjlighet att lämna in kompletterande direktiv till utredarna, precis som nyss skett.