Tidsfrist ute för olovligt boende
Hem & Hyra har i flera artiklar uppmärksammat ärendet där två hyresgäster vräks eftersom husen de bor i inte får användas som bostäder enligt gällande detaljplan. Det var efter att hyresvärden gått bort som hans arvingar insåg att det inte är tillåtet att bo i de två stugorna som ligger på samma tomt som ett annat hyreshus. De kände sig då tvingade att säga upp hyreskontrakten.
Vadstena kommun beviljade dispens för uthyrningen under ett halvår. När hyresnämnden tidigare i år prövade ärendet blev beslutet att de två hyresgästerna måste flytta när dispensen upphör den 11 oktober i år. Hyresgästerna har överklagat till hovrätten som ännu inte avgjort ärendet.
Den 11 oktober har nu passerats.
— Vi har haft en del sjukfrånvaro och har inte hunnit titta till ärendet. Men vi får väl se om någon bor kvar och det avgör hur vi ska gå vidare, säger Patrik Edvinsson, byggnadsingenjör vid Vadstena kommun.
Han räknar med att detta kommer att ske den här veckan.
Vad händer om hyresgästerna fortfarande bor kvar?
— Vi har inte blivit informerade om att ärendet drivits vidare till hovrätten, utan det är ny information. Men vi har varit ganska frikostiga med dispens och ägaren har fått god tid på sig att lösa det här, så jag kan tänka mig att vi kommer att ta upp frågan om vite, säger Patrik Edvinsson.
Ärendet har hittills handlagts av tjänstemän på Vadstena kommun. Men ett eventuellt beslut om vite fattas av politikerna i samhällsbyggnadsnämnden och det är alltså hyresvärden, inte hyresgästerna, som i så fall kan tvingas betala. Hur mycket pengar det kan handla om vet inte Patrik Edvinsson i nuläget.
— Vi får titta på vilket belopp som kan bli aktuellt.