Tiia vill ge nyanlända grannar i kvarteret en bra start
På bara några månader har ni fått 2 000 medlemmar på Facebook. Vad tänker du om det?
– Det har gått upp snabbt. Det är många som vill hjälpa till. Jag förstod att det fanns ett behov i vintras, när jag såg att vissa som bor i modulhusen gick ute i snön i tunna kläder och flipflops.
Vad har nyanlända som flyttar in i modulhusen störst behov av?
− Det de får av samhället är verkligen en lägstanivå: madrasser på golvet, tunna täcken och lite husgeråd. Kastrullen är så liten att den inte räcker för att koka ris åt en familj. Vi ser till att de får möbler, kläder, mer husgeråd och leksaker. Hägerstensborna har donerat jättemycket så nu har vi byggt upp ett lager. Vi behöver inte mer saker nu utan har gått över till att jobba mer med det sociala. Alla nyanlända får till exempel en ”startvän”.
Startvän? Vad innebär det?
− Det handlar om att vara en medmänniska och hjälpa till, till exempel med att fylla i papper från myndigheterna. Egentligen önskar jag att vi inte behövde göra sådant. Jag önskar att samhället kunde sköta det, så att vi bara kunde umgås. Det är förvånansvärt hur bra vi förstår varandra även när vi inte har något gemensamt språk. Vi använder kroppen och lite google translate. De flesta som bor i modulhusen är familjer som har kommit som kvotflyktingar från olika afrikanska länder. Swahili är det mest talade språket.
Hur går det till när en ny familj anländer?
− Vi får veta av modulhusens bovärd när de ska komma och ser alltid till att gå dit redan första kvällen. Även om de är trötta vill vi att de ska veta direkt att det finns någon som ser dem. De där lägenheterna ger annars ett så kallt mottagande. Vi tar med dem till vår lokal där vi har samlat saker som Hägerstensborna har donerat, och så får de ta det de behöver. Vi hjälper också till att hämta soffa och sängar från en annan lokal som vi har fått låna.
Vad tror du att det här initiativet betyder för Hägersten?
− Många blir glada när de hör om det. Jag tror att det bidrar till en stolthet bland Hägerstensborna och kanske till en känsla av att här hjälper vi varandra. Det är också roligt att se att initiativet inspirerar andra, i andra områden. Det har nyligen startats en liknande grupp i Sätra.
Hur gör man om man vill vara med och hjälpa till?
− Det är bara att ta kontakt med någon av oss i gruppen. Man kan till exempel följa med på språkpromenaderna som vissa personer håller varje torsdag eller hitta på någon annan aktivitet. Vi hade till exempel nyligen en cykeldag där vi hjälptes åt att rusta upp donerade cyklar.
Engagerade grannar stöttar nyanlända i Hägersten. Alla hushåll i ett modulhus har fått varsin startvän från Hägerstensområdet.
En liknande grupp har nyligen startats i Sätra, där grannar hjälper grannar.