Annons

Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem

Göteborg Hyresförhandlingarna strandade. Då fick hyresgästerna brev om att de är uppsagda. Hyresnämnden har sagt nej, men fastighetsägaren Boö-bolagen har överklagat beslutet. ”Jag vill inte flytta, det finns inte på kartan”, säger hyresgästen Ewa Wilhelmsson.
Boöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.
Foto: Gustaf Görfelt
Ewa Wilhelmsson, Conny Törnqvist och Jens Marcus Mottré älskar sina hem på Eldaregatan och vill inte flytta. De tror att fastighetsägaren vill bli av med dem för att kunna höja hyrorna kraftigt.

Landshövdingehuset klättrar på Masthuggsbergets brant, nästan som en teckning av Jan Lööf.

Från Conny Törnqvists balkong på tredje våningen kan man se ut över Göta älv, Hisingen och stora delar av hamninloppet.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

– Stans bästa utsikt, konstaterar Conny Törnqvist, själv före detta sjöman.

Bott 50 år i lägenheten

Han har bott i sin lägenhet i 50 år, sedan 1974 när han tog över den från sin farmor. Hans farfar var byggmästare och lät uppföra huset på 1930-talet. Men nu är Conny Törnqvist uppsagd.

Hans grannar Jens Marcus Mottré och Ewa Wilhelmsson, som bott 34 respektive 26 år i sina lägenheter, har också blivit uppsagda.

Läs ocksåFusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarnaLånga bostadsköer öppnar upp för bostadsfusk.

– Det är en mycket obehaglig känsla. Det biter sig fast, konstaterar Jens Marcus Mottré.

Huset har ett speciellt läge med milsvid utsikt. Trots närheten till centrum är det frisk luft och inget trafikbuller.
Magnifik utsikt. Både Ewa Wilhelmsson och Jens Marcus Mottré har fått erbjudande om att flytta, men har tackat nej.

I huset finns det bara fem hushåll kvar som har vanliga förstahandskontrakt. När någon flyttar ut har värden sedan en längre period passat på att omvandla kontraktet till ett korttidskontrakt, eller rivningskontrakt som det heter i folkmun. Då saknar hyresgästen besittningsrätt.

”Handlar om stålar”

För närvarande hyrs tre lägenheter ut på korttid, medan tre står tomma.

– Där det är korttidskontrakt har de höjt hyran med 50 procent eller mer. Det här handlar om att de vill få in stålar, säger Jens Marcus Mottré.

Hyrorna i huset är låga, runt 3 500 för en etta och 4 000 för en tvåa innan Boö-bolagens höjningskrav. Men behovet av underhåll är påtagligt.

Händelseutvecklingen började för ett drygt år sedan.

Ville höja hyrorna

Boö-bolagen ville höja sina hyror med 9,7 procent, men Hyresgästföreningen sade nej. I april lämnade fastighetsägaren förhandlingsbordet och i mitten av maj skickades krav direkt till hyresgästerna, så kallad direktavisering.

LÄS MER: När värden struntar i att förhandla – gör så här om du får en direktaviserad hyra

Med kravet kom också en uppmaning att förhandla på egen hand, något som både Ewa Wilhelmsson och Jens Marcus Mottré försökte sig på.

Enligt hyresgästerna byts inget ut förrän det är helt trasigt och ibland inte då heller.

Ewa Wilhelmsson skrev att hon var villig att acceptera den föreslagna höjningen om hon fick en allmän uppfräschning av lägenheten, något som inte skett sedan hon flyttade in 1998.

Fick inga svar

Jens Marcus Mottré skrev att han kunde tänka sig allmännyttans höjningsnivå 4,2 procent, men att mer än så inte var acceptabelt med tanke på det extremt bristfälliga underhållet i huset.

Annons

Ingen av dem fick något svar och så småningom drog de tillbaka sina bud.

De hade redan tidigare stängt av sina autogiron och har hela tiden fortsatt betala den gamla hyran på uppmaning av Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade iskalla januarivindar för att tidigare i år protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

Tänkte gå till hyresnämnden

I juli kom ett nytt brev, nu om att Boö-bolagen tänkte ta kravet till hyresnämnden, eftersom de hävdade att hyresgästerna inte svarat. Sedan blev det tyst igen, fram till slutet av augusti.

– Då fick vi plötsligt brev om att vi var uppsagda. Alla hyresgäster skulle ut sista november, motiveringen var att huset ska totalrenoveras. Det här var absolut första gången vi hörde något om en totalrenovering, säger Jens Marcus Mottré.

Jens Marcus Mottré flyttade in i lägenheten 1990. Han kände direkt att det var här han ville bo.
Jens Marcus Mottré är konstnär och älskar ljuset i sin lägenhet. ”Här har jag måsarna utanför fönstret och ser solnedgången och ner i hamnen. För mig betyder det mycket” säger han.

Enligt Boö-bolagen behöver stammarna bytas och badrummen byggas om. I samband med det ska även planlösningarna i lägenheterna göras om. Allt detta resulterar i att hyresgästerna inte kan bo kvar.

Kom hem till uppsägning

Conny Törnqvist hade varit i sin stuga i Bohuslän över sommaren och kom hem till sitt uppsägningsbrev. På uppmaning av Hyresgästföreningen låg han och hans grannar lågt och avvaktade händelseutvecklingen.

Conny Törnqvist var till sjöss från 60-talet till början av 80-talet. Sedan har han arbetat som lastbilschaufför fram till pensionen.

Under hösten fick Ewa Wilhelmsson och Jens Marcus Mottré båda erbjudande från Boö-bolagen om att flytta till ett annat hus i Majorna. Men ingen av dem ville byta till en lägenhet som vetter mot gata och spårvagnsspår, med äldre tvåglasfönster som släpper in mycket ljud.

– Jag har svår astma. Jag kan absolut inte bo så, utan behöver frisk luft. Och anledningen till att jag stannat här i alla år är att jag tycker om att leva här. Jag har himlen runtom, inget trafikbuller, fönster i tre väderstreck och balkong fast jag bor i en etta. Jag vill inte flytta, det finns inte på kartan, säger Ewa Wilhelmsson.

Stambyte behövs

Samtidigt är alla tre hyresgästerna överens om att renoveringsbehovet i huset är stort och att stambyte behövs. De är inte heller främmande för att badrummen behöver byggas om.

Senast huset renoverades var 1967. Då byggdes garderobsutrymmen om till att innehålla toalett och dusch.

Men de kan inte förstå varför det inte skulle gå att använda de övriga lägenheterna till evakuering under renoveringen, så att de sedan kan flytta tillbaka till eventuellt ombyggda lägenheter.

– Vad menar de med att vi inte kan bo kvar? Att vi inte skulle överleva? Eller att vi omöjligt kan ha råd med den nya hyran för att vi är pensionärer, undrar Ewa Wilhelmsson.

Även Boö-bolagens påstående att nya badrum måste vara handikappanpassade väcker frågor.

– Vi har ju ingen hiss. Ska de handikappanpassa skulle de behöva riva hela huset och bygga ett nytt, säger Conny Törnqvist.

Bestrider uppsägningen

Alla fem hyresgäster med förstahandskontrakt har bestridit uppsägningen, med hjälp av Hyresgästföreningen.

I hyresnämnden kunde inte Boö-bolagen visa upp några planer på hur huset ska byggas om eller hur de nya lägenheterna ska se ut. Nämnden avslog företagets begäran om att säga upp hyreskontrakten.

Annons

”Hyresvärden har inte åberopat någon bevisning som visar omfattningen av ombyggnaden eller varför hyresgästerna inte kan återvända till huset efter ombyggnaden”, skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Boö-bolagen har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

”Förberett i många år”

Maria Öster är styrelseordförande och en av huvudägarna i Boö-bolagen. Hon säger att en renovering är nödvändig och att det är därför det finns så många korttidskontrakt i huset.

– Vi har förberett det här i hur många år som helst. Vi har erbjudit fantastiska lägenheter till hyresgästerna, men de har tackat nej.

Men skulle det inte gå att evakuera hyresgästerna under renoveringen, så att de sedan kan flytta tillbaka?

– Nej, vi ska göra ett antal större lägenheter, det går inte att disponera om dem på något annat sätt. Det går inte att trycka ut ett badrum i den befintliga planlösningen.

Lägger på luren

Hem & Hyra vill ställa följdfrågor, men Maria Öster har ingen lust att prata längre.

– Vet du vad, jag behöver inte ta det här med dig. Ta det här med någon annan.

Men det är ju du som äger företaget?

– Jag är pensionär. Jag vet, jag är ansvarig för bolaget. Men det går inte att göra det på något annat sätt. Vi har erbjudit dem väldigt fina lägenheter. Jag sitter i ett möte. Tack, adjö, säger Maria Öster och lägger på luren.

”Mycket känslor”

När Hem & Hyra senare skickar följdfrågor på SMS, skriver Maria Öster att hon eller någon annan kommer att återkomma med svar. Men när denna artikel publiceras tre dagar senare har det ännu inte skett.

Ewa Wilhelmsson är pensionerad kulturarbetare.

Hyresgästen Ewa Wilhelmsson säger att situationen är pressande.

– Det är mycket känslor i det här, även om vi försöker hålla oss till det konkreta. Att som äldre bli fråntagen sitt hem, fast man aldrig gjort något fel … Man blir sorgsen, de har låtit huset stå och förfalla i årtionden. Nu vill de att vi ska betala det genom att flytta ut.

Läs också Pappan hamnade i fängelse – hyresvärden ville vräka barnfamiljen Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.