Annons

Timråbos solskensprojekt

Timrå Solcellerna på de sex höghusen längs E4:an har lapat sol hela sommaren. Ändå var inte vädret det mest ultimata.
Foto: Åsa Eriksson
100 000. Hundra tusen kilowattimmar producerade solcellerna det första året.

Det är en vindstilla, varm och molnfri dag i slutet på augusti. De syns knappt och hörs inte alls, men uppe på taken på de sex höghusen på Skogsvägen i Timrå råder full aktivitet en dag som denna. Skulle man ju kunna tro i alla fall.
– Nja, det ultimata förhållandet för solcellerna är egentligen en solig dag i maj till juli med en temperatur på runt 20 grader. Just idag ligger de på runt 70 procent av maxkapaciteten som är 110 kW per timme, säger Timråbos drifttekniker Rasmus Ullergård.

Solkoll. Varje trappuppgång har en digital tavla som visar hur mycket el solcellerna på just det taket producerar i realtid.

Så den här rekordsommaren har inte gett extra mycket energi då?
– Med tanke på de många soltimmarna som vi haft kan man ju tycka att det borde ha gett mer, men det har varit för varmt. Så jämför man med fjolårets betydligt svalare sommar så är skillnaden väldigt liten.
Men solcellerna jobbar året om och i snitt klarar de ändå av att leverera cirka 20 procent av den totala fastighetselen per år. Det är ström till tvättstugor, hissar, trapphus och annat förutom hushållselen som betalas av hyresgästerna själva.
– Men den köper de via oss, subventionerat utan några fasta avgifter eller skatter.
Om ni sparar in så pass mycket på elkostnader, kan det innebära att ni sänker hyrorna också då?
– Hyresgästerna får som sagt köpa el förmånligt och indirekt drar de ju nytta av de minskade kostnaderna också eftersom vi kan lägga mer pengar på underhåll till exempel. Just nu byter vi ut alla uttjänta värme- och ventilationscentraler.
Solcellsparken på 740 kvadratmeter installerades i slutet på 2016 och kostade 1,8 miljoner, minus 600 000 kronor i bidrag från länsstyrelsen.
Blir det fler anläggningar?
– På sikt kommer det nog bli fler.
Var i så fall?
– Vi har kollat runt lite och i Söråker, även kallat ”solkusten”, finns det bra förutsättningar. Fastigheterna har söderläge och lämpliga tak för montering.
AB Timråbo har även satsat på miljön genom att köpa in elbilar istället för bensindrivna.
– Energi och miljö är en stor och viktig sak idag. Det är inte frågan om att satsa utan mer om att vi alla förlorar på att inte satsa. dessutom är det ju spännande också.

Annons
Annons
Fakta: Solenergi

• 35 graders lutning och söderläge ger bäst effekt. Riktningarna sydväst och sydost ger cirka 94 procent av maximal produktion.
• Ett statligt stöd ger 30 procent av investeringskostnaden. Ska elen säljas krävs elcertifikat och momsregistrering.
• Solceller ger i snitt 150 watt per kvadratmeter.
• Enligt ett räkneexempel i Råd & Rön tar det drygt 20 år innan investeringen betalat sig.

Läs också Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner" Efter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster Betalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronor Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.