Annons

Tina försökte lösa skuldfälla med samlingslån, nu varnar hon: ”Lättare att låna mer”

Nyheter Tina hade flera dyra snabblån. ­Reklamen om att baka ihop dem till ett större lån med lägre ränta lockade. Men ”lösningen” med ett så kallat samlingslån visade sig vara en fälla.
Foto: Montage
För de flesta har ekonomin hamnat i obalans på grund av sjukdom, arbetslöshet, separation eller kombination av dessa, berättar budget- och skuldrådgivare Camilla Qvennerberg i Lund.

Samlingslån kan vara väldigt lockande för den som sliter med flera dyra krediter. Genom att samla ihop dem till ett större lån med lägre ränta får man mindre att hålla reda på och oftast lägre månadskostnader.

Men lösningen kan också bli en fälla.

Läs ocksåLöften om snabba pengar utan kreditupplysning – trots tuffa reklamreglerna: "Tandlöst"

Som för ”Tina”. Hon vill inte framträda med sitt riktiga namn eftersom bara hennes allra närmaste vet om hennes problem. För henne började det med dubbla boendekostnader efter en skilsmässa, fortsatte med en konkurs och så småningom spelmissbruk. 

Samlingslånet blev ett sätt att låna mer

Hon hade flera lån med räntor på mellan 24 och 80 procent när hon tog sitt första samlingslån, med tio procents ränta och avbetalning på tio år. Det verkade ju bra, men:

– Efter det blev det lättare att låna ännu mer, för när de ser att du bara har en långivare och låg ränta, så får du fler smålån. Man vet ju själv att det är dumt, men du kommer till en viss gräns när du inte bryr dig, det är så ohanterbart ändå. Det blir bara siffror utan mening, som monopolpengar, berättar hon.

Läs ocksåAnsvarig minister om snabblånen: För lätt att låna på alltför lösa bolinerMax Elger, finansmarknadsminister

Hade det inte varit så lätt att få lån, samla ihop dem och sen få nya lån, så hade nog Tina försökt få hjälp tidigare. Nu dröjde det tills hon hade över en miljon kronor i skulder och funderade på att ta sitt liv.

– Jag kunde inte reda upp situationen, kände bara hopplöshet, skuld och skam. Men jag ville trots allt ändå leva, så till slut gick jag till soc. Nu har jag skuldsanering och det är en enorm lättnad. 

Samlingslån har gett större skuldbelopp

På budget- och skuldrådgivningen i Lunds kommun har Camilla Qvennerberg och hennes kollega noterat att många kommer dit med högre skuldbelopp än förut. En förklaring är möjligheten att ta samlingslån.

– Tidigare kunde du inte få så stora lån om du redan hade många krediter och svårt att betala. Nu kan du baka ihop dem i ett samlingslån och sedan fortsätta att ta fler lån. Det gör att beloppen kan vara mycket högre än förut när folk till slut söker hjälp, säger hon.

För de flesta har ekonomin hamnat i obalans på grund av sjukdom, arbetslöshet, separation eller kombination av dessa, berättar budget- och skuldrådgivare Camilla Qvennerberg i Lund.

Banker och kreditinstitut är mer än villiga att låna ut stora summor utan säkerhet. Ett exempel som Camilla Qvennerberg tar fram är en ensamstående man med fyra samlingslån. Han har en lön på 29 000 kronor efter skatt, men inga tillgångar.

Annons

–  Ändå fick han låna 1,7 miljoner i rena blancolån hos fyra olika banker! Han hade ränteutgifter på 20 500 kronor i månaden – och hans utrymme att betala låg på 15 000 kronor.

Läs ocksåHär är bostadsområdena där flest har betalningskrav - flera utsatta hyresorter toppar listan

Kan bli dyrare än många små lån

Skuldrådgivarna ser många exempel på att samlingslånen inte har löst problemen eller ens använts för att lösa ut lån.

Men är det ändå inte bättre med ett samlingslån med lägre ränta än att behålla smålån som har högre ränta?

– Jo, om du bara har några små krediter och har ett betalningsutrymme, då kan det vara bra. Men om redan är tight så löser det inte problemen, säger Camilla Qvennerberg.

Ibland blir dessutom samlingslånen dyrare än smålånen i slutändan eftersom de kan ha höga avgifter och lång återbetalningstid. Camilla Qvennerberg har sett exempel på över 40 år. Men det kan vara knepigt att ta reda på och räkna ut hela kostnaden. Ekonomisk stress gör det också svårare att tänka klart – och även om man vet att det blir dyrt känner de flesta att de inte har något val.

Varför låter man det gå så långt?

– Vi har en väldigt hög betalnings­moral i Sverige och skammen är stor när man känner att man inte kan göra rätt för sig. Många låter det gå alldeles för långt innan man söker hjälp.

Storaktören Anyfin kritiska mot samlingslån

Ett av de företag som marknadsförs som ett sätt att sänka sina räntekostnader är Anyfin. Deras reklam kan bland annat höras i poddar, hittas bland influencers och ses på Youtube, kort sagt: överallt.

Men trots att deras verksamhet angränsar samlingslån så menar de att deras erbjudande fungerar på ett annat sätt.

– Du kan inte få ett nytt lån hos oss, det vi gör är att omfinansiera de krediter du har. Vi erbjuder inte samlingslån och du kan inte samla dina krediter hos oss, säger Johanna Eklund, global pr-chef på Anyfin.

Annons

Därmed elimineras problem som att ta ett samlingslån och sedan inte betala av sina befintliga lån. Hon säger också att Anyfins lån inte riskerar bli en dyrare lösning eftersom de aldrig förlänger löptiden. I de fall Anyfin inte kan sänka din ränta så får du inte heller något erbjudande.

Ändå inte riskfritt med sänkta räntor

Däremot går det inte helt att utesluta risken att någon som sänker sina ränta hos Anyfin, nyttjar det faktumet för att kunna ta nya lån.

– Det är klart att det finns en risk men där måste branschen jobba hårdare och det behöver ske något på regeringsnivå.

Samtidigt påpekar hon att personer med väldigt utsatt ekonomi inte kommer att kunna bli kunder hos Anyfin då de inte utgör bolagets målgrupp.

Du säger att ni inte kan hjälpa de som har sämst ekonomi och det syns även i era kommentarer att vissa är missnöjda med att de nekas hjälp – varför är det så?

– Olika bolag har olika affärsmodeller och vi grundades av en annan anledning. Jag tycker att man ska vända sig till en skuldrådgivare om det gått för långt.

Så har Anyfin tidigare granskats av Konsumentverket

Trots skillnaderna mot aktörer som ger ut samlingslån och den typen av långivare som ger ut snabblån med höga räntor har inte Anyfin varit helt utan kritik. Konsumentverket har vid två tillfällen kritiserat företaget för vilseledande marknadsföring.

– Vi har funnits sedan 2018 och gjorde nybörjarfel. Men det är något som vi rättat till, inte minst i den dialog vi haft med Konsumentverket. Det ska finnas hårda regler, och framförallt med tanke på den typen av snabblån som finns i er artikel.

Läs också Kenneths lån på 3 000 kronor gav 20 år i skuld – så drabbas hyresgäster av smålån 180 000 hyresgäster har skulder hos Kronofogden – beloppen fortsätter att öka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.