Tio ungdomar får sommarjobb hos Hyresgästföreningen i Växjö
Samtidigt som Växjö kommun i sommar säger nej till garantijobb för ungdomar utan godkända betyg, öppnar Hyresgästföreningen i Växjö upp för målgruppen.
– Vi kan fånga upp dem som blir utestängda från kommunens sommarjobb. Vi vill vara inkluderande. Det är folkrörelse när den är som bäst, helt enkelt, säger Olja Pekusic, verksamhetsutvecklare hos Hyresgästföreningen och den som ska handleda ungdomarna.
Ansökningstiden för de tio platserna har gått ut och nästa vecka sker intervjuer med kandidaterna. Kravet för att få sommarjobba, förutom åldern, är att man ska vara hyresgäst och bo i Växjö kommun.
– Intresset har varit stort. Bara till mig har det kommit över 20 intresseanmälningar. Även folk från andra delar av Småland har hört av sig. Det är jättekul att det engagerar, säger Olja Pekusic.
Men varför gör ni detta?
– Vi vill satsa på nästa generations hyresgäster. Vi vill låta ungdomar vara med, och stödja dem i att påverka sitt boende, bostadspolitiken och även samhället i stort. Vi har inte så mycket verksamhet som riktar sig mot den här målgruppen och vi vill inte skapa verksamhet åt dem utan det ska de själva göra, säger Olja Pekusic och fortsätter:
– När man är 16–17 år så går man ofta i tanken på den första bostaden, en egen frihet och vad det innebär. För oss är det viktigt att den målgruppen har en röst i bostadspolitiken.
Ungdomarna ska verka främst i de stora hyresområdena i Växjö: Araby, Teleborg, bitar av Söder och Hovshaga.
– Förhoppningsvis mynnar detta ut i fortsatt verksamhet med stöttning från oss. Vi vill se effekt långsiktigt och inte bara här och nu. Vi hoppas att engagemanget växer när de ser att de kan påverka sin verklighet till det bättre, säger Olja Pekusic.
Sommarjobbarna gör sin första arbetsdag 24 juni och jobbar sedan tre veckor framåt.
- Sommarjobben i Växjö går under namnet Engagemangsjakten och genomförs med processledning av AD Tillsammans. Ett liknande projekt genomfördes med Hyresgästföreningen i Stockholm förra sommaren.
- AD Tillsammans hjälper företag, kommuner och organisationer som vill bygga relationer och öka engagemanget hos sina medlemmar, boende eller medborgare. Konceptet riktar sig framförallt till unga människor i socioekonomiskt utsatta områden i syfte att skapa förutsättningar för dem att ta del i sitt områdes utveckling och ta sig närmare arbetsmarknaden.