”Tittade konstigt” och vräktes

Askersund Sören Karlsson och hans familj avhystes då hyresvärden ansåg att Sören "tittade konstigt". Helt okej, enligt privatuthyrningslagen. En lag som försvagar hyresgästens rättigheter.

En tidig morgon i somras kom villaägaren de hyrde huset av och knackade på dörren. Han meddelade att Anneli och Sören var uppsagda.

Anlednin­gen var att han ansåg att Sören ”blängde och tittade konstigt”.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

– Jag blev helt paff och visste inte vad jag skulle säga utan stängde bara dörren, minns Anneli.

Och villaägaren hade lagen på sin sida. För 2013 infördes en ny lag för att göra det mer fördelaktigt för privatpersoner att hyra ut villor, bostadsrätter och rum. Men bättre villkor för dem som äger- innebar sämre villkor för hyresgäster.

– Du kan bli uppsagd för att ägaren tycker att du tittar konstigt eller för att du färgat håret. Det krävs inga orsaker efter lagändringen, säger Magnus Ahl som är Hyresnämndens upplysare över bland annat Värmlands län.

Läs ocksåSonen kissade och slog med järnklubba på grannens dörr – därför får föräldrarna bo kvar

När du hyr av ett kommunalt eller privat bolag, gäller hyreslagen. Det betyder att du har besittningsskydd som ger dig rättigheter om du skulle bli uppsagd. Det ger dig rätt att bo kvar i bostaden tills du fått uppsägningen prövad i hyresnämnden.

Och för att hyresnämnden ska besluta att du måste flytta, krävs att du till exempel låtit bli att betala hyran eller stört dina grannar.

– Lagen om privatuthyrning är ett steg tillbaka för hyresgästen. Så kan du ska du alltid välja att hyra en bostad där hyreslagen gäller.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Hyr du av en privatperson får du dessutom ofta acceptera en högre hyra. Hos hyresnämnden kan man förhandla om att få framtida hyror sänkta, men utan att få tillbaka något retroaktivt.

– Men risken om du vänder dig till oss är att du blir uppsagd, säger Magnus Ahl.

Det här har gjort att det inkommer färre ärenden till hyresnämnden om återbetalning av hyra.

Men det finns en sak i den nya lagen som är till hyresgästernas fördel: uppsägningstiden.

Och det utnyttjade Sören och Anneli som på Hyresgästföreningens inrådan kontrade med att själva säga upp kontraktet. På så sätt gällde endast en månads uppsägningstid – i stället för hyresvärdens tre.

– Det fanns en villa några hundra meter bort som vi blivit erbjudna tidigare, så vi visste att vi kunde flytta direkt.

Villaägaren försökte hävda i hyresnämnden att tre månaders uppsägningstid gällde. Han menade plötsligt att han visst hade ett bolag som han hyrde ut via – för då gäller tre månaders uppsägningstid även för hyresgästen.

Men hade så varit fallet – hade han inte kunnat säga upp Sören och Anneli från första början. Därmed föll villaägaren så att säga på eget grepp.

– Nu hyr vi också villa av privatpersoner. Men de har ett bolag och det är tryggare, säger Sören.

Fakta: Privatuthyrningslagen

Privatpersoner som hyr ut villor och bostadsrätter kan när som helst säga upp hyresgästen med tre månaders uppsägningstid och sätta vilken hyra de vill. OBS: Hyresrätter omfattas inte!

Om en privatperson hyr ut flera bostäder gäller reglerna endast den först uthyrda och endast de kontrakt som skrivits efter februari 2013.

Hyresgästen har en månads uppsägningstid – oavsett vad som skrivs i kontraktet.

Läs också Kvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrätt Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.