Tjugoårig expert på att skapa trivsel i kvarteret
Prinsesstårtan är halväten och doften av nypoppade popcorn sprider sig. Med rep, kortlek och konfetti trollbinder magikern Malin Nilsson publiken med klassiska tricks.
– Vill ni ha ett nummer till?
Hon kastar upp sin svarta trollkarlshatt som landar elegant på mitt huvudet.
– Jaaa!
Föreställningen är egentligen redan slut, men både barn och vuxna vill ha mer och Malin Nilsson bjussar på ett extra nummer. Ett femtiotal vuxna och barn är på plats för att fira den lokala hyresgästföreningen Glaciären, som fungerat som en sammanhållande länk på Klostergården i Lund, sedan den här delen av området byggdes för tjugo år sedan.
Magikern Malin Nilsson är eftermiddagens höjdpunkt och hon får kryssa fram mellan barnen på golvet för att ta sig från den provisoriska scenen när föreställningen är färdig.
Styrelsen för den lokala hyresgästföreningen kände för att hitta på något kul och när de insåg att föreningen jubilerade fick de ett gott skäl att ställa till med kalas.
– Det är verkligen trevligt att få ordna sånt här, säger Lars Fembro, som sitter i den lokala föreningsstyrelsen.
Han fyller på kaffe i termosarna i det lilla köket och styr samtidigt upp kön med barn som väntar på att få fylla sin popcornstrut. Under eftermiddagen han har dessutom roat de yngsta med allsång och preppat pysselbordet med limpistol, tomma toarullar och flirtkulor.
Nyinflyttade hyresgästen Erika Nordenankar har hittat hit tillsammans med sina tvillingar Tintin och Charlie, 1,5 år. Hon uppskattar gemenskapen som den lokala hyresgästföreningens närvaro medför i området. Här får hon chansen att lära känna sina grannar.
– Jag har bott i hyreslägenheter tidigare runt om i Lund och egentligen aldrig känt mina grannar. Nu får jag namn på ansiktena jag ser i området. Jag är ensamstående med mina barn och då känns det extra viktigt, säger Erika Nordenankar.
Redan när den lokala hyresgästföreningen startade i slutet av 1990-talet var Margareta Siewert en av de drivande krafterna och hon är fortfarande ordförande. På dagens kalas är hon noga med att hälsa alla välkomna, både nya och gamla hyresgäster. Hon möter alla med ett handslag, en klapp på axeln och en stadig blick.
– Jag är som ett kitt mellan människorna. Jag flyter runt och ser till att alla har det bra, säger Margareta Siewert.
Hennes eget engagemang i bostadsområdet är en förlängning av ett större intresse för samhällsfrågor som tog sin början redan under Vietnamkriget. Men att engagera folk idag är inte helt enkelt.
– Ingen har velat ta över som ordförande. Så är det i de flesta föreningar idag. Men jag tycker ändå det har lossnat de senaste åren. Fler är engagerade. Det kanske ligger i tiden. Men det är inte som förr. Oj, vad det var livaktigt då, säger Margareta Siewer
- Ta vara på hyresgästernas erfarenheter. En lyckad kväll hos LH Glaciären var när två familjer från Georgien visade film, berättade om sitt hemland och bjöd på georgisk mat.
- I stället för möten – satsa på roliga aktiviteter. Var sparsam med att kalla till bostadsmöten och årsmöte.
- Sprid från mun till mun i stället för att bara sätta upp lappar i området. Var noga med att synas i området.
- LH. Står för lokal hyresgästföreningen och är Hyresgästföreningens organisation på kvartersnivå. Genom en LH kan du både påverka din hyresvärd och ordna aktiviteter i området.
- Husombud. Är Hyresgästföreningens ögon och öron i området. Representerar medlemmarna i kvarteret och kan vara med och påverka hyresförhandlingarna.
- Projektgrupp. För dem som vill förbättra lekplatsen eller börja odla tillsammans.
- Genom pengar från hyresvärden i form av fritidsmedel och boinflytandemedel får hyresgäster lokalt möjligheter att skapa verksamhet i området. Vill du veta mer om hur du kan göra – kontakta Anneli Philipson, chef för utveckling och opinion på Hyresgästföreningen i södra Skåne, 010-459 23 51.