Annons

Får fortsätta gå på toa i vardagsrummet – tvist drar ut på tiden

Landskrona En toaletthink i vardagsrummet och dusch vid tvättstugan nere på gården. Så har familjen Sandström levt i fyra månader. På tisdagen kunde det ha fått ett slut men icke. Tvisten med värden fortsätter. ”Vi är besvikna men inte jätteförvånade”, säger hyresgästen i Landskrona.
Foto: Petra Martinsson
Skogstoan i vardagsrummet i lägenheten i Landskrona töms varje vecka. Denna rutin för avföring och urin kommer att fortsätta i minst två månader, då tvisten inte nått någon lösning.

Johanna och Christoffer Sandström samt deras lilla dotter Hilda har levt utan dusch och toalett sedan juni i år, som Hem & Hyra tidigare har kunnat berätta om.

Bakgrunden är att hyresvärden Lindström Fastigheter beslöt att renovera badrummen i fyra lägenheter, i samband med att en brusten avloppsstam lagades.

Läs ocksåVärden stoppade renoveringen - Johanna och Christoffer har levt utan toa i fyra månader

Skulle få höjd hyra

Förändringarna i familjens Sandströms badrum skulle innebära en standardhöjning, och därmed kunde hyras också höjas.

Paret fick två alternativ att ta ställning till, nämligen att få rabatt under renoveringstiden eller vänta med en hyreshöjning i fem år.

Men enligt parets juridiska ombud Viktor Lundgren har paret rätt till både hyresnedsättning för att badrummet inte kan användas och en uppskjuten hyreshöjning. Detta har också några grannar erbjudits och accepterat, enligt juristen.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.
Småbarnsföräldrarna Johanna och Christoffer Sandström står sedan juni i år utan fungerande badrum sedan hyresvärden stoppat den pågående renoveringen. Här pratar makarna med sitt ombud, Hyresgästföreningens jurist Viktor Lundgren.
Småbarnsföräldrarna Johanna och Christoffer Sandström står sedan juni i år utan fungerande badrum sedan hyresvärden stoppat den pågående renoveringen. Här pratar makarna med sitt ombud, Hyresgästföreningens jurist Viktor Lundgren.

 

Eftersom de tidigare samtalen mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägaren inte gav något resultat möttes parterna i hyresnämnden under tisdagen.

Hyresrådet Ylva Lönnaeus inledde sammanträdet med att försöka få parterna att nå en förlikning, alltså en överenskommelse på frivillig väg utan hyresnämndens inblandning. Men det gick inte.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

– Vi är besvikna men inte jätteförvånade heller utifrån hur processen har gått till innan, säger Johanna Sandström.

Annons

Inga nya bud

Viktor Lundgren menar att de hyresgäster han företräder gärna vill komma överens, men att hyresvärden under dagen inte presenterat någon ny lösning.

– I mångt och mycket var det samma bud som vi fått innan som kom fram idag, säger han.

Nu har parterna istället en månad sig att skriftligen föra fram sina argument till hyresnämnden, som förväntas komma med ett avgörande efter ytterligare en månad. Det finns flera yrkande från parterna som nämnden ska ta ställning till.

Kräver fungerande badrum

Hyresvärden vill ha ett godkännande för förbättringsåtgärderna – det vill säga ombyggnaden av badrummet så att det får en högre standard.

Stoppad toalettrenovering
En stege står kvar i det utrivna badrummet, sedan renoveringen stoppats av hyresvärden.

Hyresgästerna vill att hyresvärden ska förbjudas att genomföra de åtgärder som makarna aldrig godkänt. Dessutom hyresgästerna få till ett åtgärdsföreläggande, som innebär att hyresnämnden säger till fastighetsägaren att återställa det nu helt nedrivna badrummet, så att det går att använda igen.

– Vi vill bara ha ett fungerande badrum – sen om det är kakel eller våtrumstapet är skit samma, säger Johanna Sandström.

Makarna tycker att det på sätt och vis är skönt att ha en tidpunkt att förhålla sig till, trots att de saknar badrum.

– Det är ju såklart jättejobbigt men har vi klarat oss i fem månader så får vi klara oss i två månader till, säger Johanna Sandström.

Annons

– Det får inte gå till så att det att vi är utan badrum ska skulle tvinga oss att gå med på vad som helst, säger Christoffer Sandström.

Beredda att kompromissa

Båda makarna menar att det borde gå att nå en överenskommelse, och skulle till exempel kunna tänka sig att inte få slippa hyreshöjningen efter att badrummet är färdigt om de istället får en mer rejäl hyresnedsättning under ombyggnaden.

– Vi vill komma överens som är i paritet med vad vi har rätt till, säger Johanna Sandström.

Även om makarna berättar att deras sociala liv begränsas av att ha en toaletthink vid matbordet istället för ett fungerande badrum hoppas de att deras tvist på sikt ska gynna andra hyresgäster.

– Om man äger nåns hem och tjänar pengar på nån annans hem så måste man visa mer hänsyn, säger Christoffer Sandström.

Hyresvärden Peter Lindström erbjöds under tisdagen tillfälle att kommentera tvisten men har valt att avstå.

Barnfamilj utan badrum
Läs också Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt" Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.