Tobias vägrade betala hyreshöjning – trots hot om domstol: ”Lätt val”
– Vad fan är det som händer? Det var min första tanke.
Tobias Lohse är en av uppskattningsvis 24 000 Malmöbor som i somras fick en hyreshöjning, trots att den inte var förhandlad med Hyresgästföreningen. I ett brev från hyresvärden Willhem AB stod att han kunde välja om han ville betala eller inte eftersom hyran var oförhandlad. Gick han inte med på höjningen skulle värden vända sig till hyresnämnden, en rättsinstans som kan pröva hyresnivån.
– Jag tyckte det kändes hotfullt. Betala annars så skickar vi det till rätten. Jag kan tänka mig att många blev det skrämda av det.
Men Tobias Lohse lät sig inte påverkas.
Trots den hotfulla tonen han uppfattade i hyresvärdens brev vägrade han att betala höjningen. I stället fortsatte han betala den gamla hyran, som Hyresgästföreningen ville. För honom var det en hederssak.
– Det var ett ganska lätt val. Det var kanske inte så att den här höjningen i kronor och ören betydde jättemycket för mig personligen. Men det var en solidarisk handling. Det är viktigt att ta kampen, säger Tobias Lohse.
De flesta betalade direktavisering
Men det visar sig nu: Tobias Lohse tillhörde enbart en minoritet av hyresgäster när han lät sig mobiliseras i kampen mot hyresvärden Willhem. Det är svaret Hem & Hyra får från de fyra hyresjättarna – Willhem, Heimstaden, Victoriahem och Trianon – när vi frågar hur många som betalade direktaviseringen.
Det var i somras som de fyra bostadsbolagen genomförde den kanske största och mest koordinerade direktaviseringen någonsin. Det handlade om en höjning med 1,75 procent efter att förhandlingarna strandat. Och hyresvärdarna säger att mellan 72 och 90 procent av hyresgästerna valde att betala direktaviseringen. Trots att man inte behöver.
När det är avtalslöst läge kan hyresgästerna betala den gamla hyran utan att riskera något. Man kan inte förlora sin bostad.
– Man utnyttjade systemet och satte hyresgästerna i en väldigt svår sits. Det är fulspel och något som man som hyresvärd borde hålla sig borta ifrån, säger Erik Elmgren.
Sommarens direktavsiering skedde inom lagens ramar men riskerar samtidigt att urholka förhandlingssystemet. Utgångspunkten är att hyrorna i Sverige ska förhandlas mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen.
– Direktaviseringar är inget som hör hemma i kollektivförhandlingar utan är något som hyresvärdarna utnyttjat. Men jag känner mig trygg med att merparten av hyresvärdarna förstår att det är oschysst, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningen tog strid mot direktavisering
När Hyresgästföreningen vill stoppa direktaviserade höjningar behöver de ha hyresgästerna med sig. Men samma tendens som i Malmö – att hyresgästerna betalar trots Hyresgästföreningens uppmaningar – finns även i andra delar av landet. Tobias Lohses hyresvärd Willhem hade redan direktaviserat en gång tidigare i år, i Halmstad. Där fick 2 100 hushåll högre hyra efter att Willhem och Hyresgästföreningen inte kunnat komma överens om 2023 års hyresnivå. Enligt Willhem betalade 98 procent av hyresgästerna den höjningen. I skånska Perstorp höjde hyresvärden Kupolen hyran på samma sätt och 94 procent betalade, påstår värden.
I Malmö samlade Hyresgästföreningen alla sina krafter och genom dörrknackning, flygblad, annonser och utskick försökte de förmå hyresgästerna att fortsätta betala den gamla hyran. Mediebevakning var massiv: ”Bolagen vill höja hyran – hyresgäster uppmanas att inte betala”, ”Hyresgäster tar strid: ”Rena maffiametoder”” var några av rubrikerna.
Tobias Lohse lyssnade på Hyresgästföreningen.
Han jobbar på ABF, Arbetarnas bildningsförbund, och i bokhyllan i hyrestrean samsas litteratur om Alice Cooper och Ozzy Osbourne med böcker om nazismens framväxt och kapitalismen enligt Marx. På sin ena underarm har Tobias ett citat som brukar tillskrivas Mahatma Ghandi intatuerat i sanskrit: ”Be the change you wish to see in the world”.
– Jag känner att mitt beslut var rätt. Men jag är orolig för hur förhandlingen kommer att se ut nästa gång. Och även om jag inte är rädd så är jag medveten om att det eventuellt kan innebära något framöver. Jag har bråkat med min hyresvärd, gjort det valet. Man kanske inte är den populäraste hyresgästen om man behöver hjälp av värden, säger Tobias Lohse.
Kom överens till slut
Att välja att betala den gamla hyran kräver en del administrativt jobb. Varje månad går Tobias Lohse in på internetbanken och ändrar summan på hyresavin. Han tycker att det är värt det.
– Det är inte okej att agera så här som hyresvärd. Och är det någonting som inte är okej så ska man kämpa för det. Att jag hade backningen från Hyresgästföreningen gjorde att jag kände att jag inte stod ensam i den här kampen.
Till slut kom de fyra hyresjättarna i Malmö och Hyresgästföreningen överens. Den stora majoritet hyresgäster som betalade den högre hyran kommer att kompenseras nästa år, enligt avtalet.
Willhem AB har avböjt att kommentera sommarens direktavisering.
- Om hyresförhandlingarna strandar har hyresvärden laglig rätt att försöka driva igenom höjningen genom att vända sig direkt till dig som hyresgäst.
- Får du en högre men oförhandlad hyra har du två val: betala och därmed godkänna höjningen eller inte betala.
- Är du osäker på om hyran är förhandlad kan du kontakta Hyresgästföreningen.
- Går du inte med på höjningen ska du heller inte betala den, vilket också är det som Hyresgästföreningen förespråkar. Då fortsätter förhandlingen och troligtvis blir det prövning i hyresnämnden eller i Hyresmarknadskommittén.
- Vill du inte betala höjningen måste du själv ändra summan på hyresavin. Har du autogiro kontaktar du banken och stoppa det och betalar i stället manuellt via internetbanken. Betalar du via faktura
ändrar du bara beloppet till den gamla hyran. - Du kan inte förlora din lägenhet om du inte betalar höjningen. Däremot kan du få en hyreshöjning i efterhand. Då kan du behöva betala den retroaktivt och därför kan det vara klokt att spara lite pengar varje månad.