Tobos ägare fick inte kalla handen
Jurister från flera läger. Hyresgäster, medier, besiktningsmän, hantverkare och representanter från Hyresnämnden. Alla var på plats när fastigheterna på Skolvägen skulle besiktas för beslut om åtgärdsförelägganden och tvångsförvaltning, eller inte.
Hyresgästföreningen har drivit ärenden om brister i och kring boendet mot flera i raden av ägare. Men i går hade Håkan Larsson, den nuvarande ägaren, försäkrat sig om att förbättra intrycket. Rejält.
– De klippte gräsmattan i vild förtvivlan här i går, säger Petter Lindström, en av hyresgästerna, och stöter till något han inte riktigt känner igen med sin vita käpp. Det visade sig vara en av de dagsfärska krukorna med plastblommor som ställts framför vart och ett av husen.
För Hyresgästföreningen handlade dagen om tre ärenden av åtgärdsförelägganden med vitesstraff. Och mer allvarligt för fastighetsägaren – ansökan om tvångsförvaltning. Detta baserat på just den långa tiden av påstådda missförhållanden. Två av fallen avgjordes utan åtgärd efter förhandlingar på plats i går. Det tredje ska prövas i Hyresnämnden eftersom Hyresgästföreningen anser att åtgärderna inte utförts i tid. För åtgärder har gjorts. Håkan Larsson upprepar att han investerat stora summor.
–Det pågår en totalrenovering här av alla fastigheter. Det här området kommer att bli tipp-topp. Det är bara tio procent kvar nu, säger han.
Med det som återkommande argument önskade Håkan Larsson även slippa det verkligt besvärliga hotet om tvångsförvaltning. Gång på gång sträckte han fram handen för att nå förlikning med Hyresgästföreningen. Och till slut skakades det också hand, men först efter flera timmar av lägenhetssyning och flera små förhandlingar mellan och inom de olika parterna och intressegrupperna.
Men med handslaget följde villkor. Håkan Larsson ska presentera representationen i företagets aktieägande, vilken han också lovade att göra inom bara några dagar.
– Om det ser bra ut kommer vi att återkalla ärendet, säger Hyresgästföreningens handläggare Håkan Forsman och bedömer situationen som bättre än vid tidigare besök.
– Vi kan konstatera att det inte finns några sopberg längre. Gräset är klippt. Det händer saker. Men om något nytt händer finns det inget som hindrar oss att gå in med ny ansökan om tvångsförvaltning, säger han.
Håkan Larssons ambition om att förvandla ”Skandalhusen” i Tobo till något mer ”paradis”-liknande kommer dock att prövas ytterligare. Förutom ovan beskrivna ärenden är ett av husen belagt med uthyrningsförbud. Ett överlåtelseförbud, som ingen i går kunde redovisa närmare för, påverkar ägarbilden. Ett vite från mark- och miljödomstolen har utdelats och sist men inte minst – allt är inte färdighanterat hos Migrationsverket.
När, eller om, det blir så, väntas upp till 150 asylsökande kunna bo i husen som i dag stor tomma till 70 procent.
Petter Lindström kom själv över gränsen som liten pojk när familjen arbetskraftsinvandrade från Norge och har bott i husen till och från i stor del av sitt liv. Han är orolig att de blir för många immigranter i varje lägenhet. Det är lyhört och fastigheterna är gamla och skyddsvärda.
– Då ska de bo på samma premisser som oss. Det får inte bli ett boende så att det förstörs.
– Vi trivs ändå här, fast det har varit pest och pina hela vägen under de senaste åtta-tio åren, säger han.