Annons

Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor

Nyheter Företaget Colive erbjuder en form av kollektivboende – och tar rejält betalt. En hyresgäst betalade 7 000 kronor i månaden för sitt rum och kräver nu 59 000 kronor tillbaka. Hyresgästföreningen samlar ammunition för att ta värden till hyresnämnden.
Att dela boende hos Colive kostar på. Obs, bild från ett annan av hyresbolagets rum.

Hem & Hyra har flera gånger tidigare berättat om bostadsföretaget Colive, som uppger sig erbjuda en ny form av boende. Som hyresgäst bor man i ett litet rum men delar gemensamma utrymmen med andra personer.

Enligt dem själva är så kallad coliving ett sätt att minska både bostadsbrist och klimatpåverkan – men kostar i många fall lika mycket som att hyra en hel lägenhet.

Läs också”Ocker” i coliving – nu granskas hyrorna i den nya boendeformen

Orimlig Hyra, ett företag som hjälper personer att få tillbaka oskälig hyra, har hittills haft fem ärenden riktade mot Colive. Nu är ett nytt fall på väg upp i hyresnämnden.

En hyresgäst i Stockholmsförorten Haninge i 13 månaders tid hyrt ett sju kvadratmeter stort rum i en sexrummare. De gemensamma ytorna har han delat med fyra andra personer.

För detta boende har han betalat mellan 7 000 och 7 300 kronor i månaden.

Läs ocksåKraftig kritik mot coliving-företag: "De experimenterar med folk"
Colives boende i Handen i Stockholm.

”Ska inte betala så här mycket”

Enligt reglerna för inneboende ska hyran sättas i proportion till hur stor del av lägenheten hyresgästen har tillgång till – och får inte överstiga hyran för hela lägenheten.

Orimlig Hyra tillämpar samma princip och menar att var och en av hyresgästerna egentligen skulle ha en hyra på 2 100 kronor. Hyresgästen ska därför få drygt 59 000 kronor tillbaka för sina 13 månaders boende.

– Om man hyr en sjättedel av en lägenhet, ett rum, ska man inte betala så här mycket. Det är en uppenbart oskälig hyra, säger Alban Dautaj, vd på Orimlig Hyra.

Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

Colive motiverar den höga hyran med att de erbjuder en ny typ av boendekoncept, med hög standard och möjlighet till gemenskap. Alban Dautaj köper inte resonemanget.

– Det är ett sätt att få högre hyra för lägenheten. Många fastighetsägare letar ständigt efter metoder att kringgå systemet för att ta ut en högre hyra.

Annons
Så här ser det ut hemma hos en av Colives hyresgäster.

Även Hyresgästföreningens jurist Jens Waldenström är väl bekant med Colive.

Än så länge har Hyresgästföreningen inte drivit något ärende mot bolaget, men arbetar med att samla in fullmakter från boende för att kunna fastställa en rimlig för respektive lägenhet.

– Vi har fått in fullmakter för flera lägenheter, så kallade hubbar. Det har även bildats en lokal hyresgästförening för en av dem.

Tuffa ordningsregler

Enligt Jens Waldenström är coliving närmast att likna vid ett delat studentboende, och bör därför ha liknande hyror.

Företaget har fått hård kritik för standarden och underhållet i sina lägenheter. Hyresgästföreningen anser också att Colive skriver oskäliga hyresavtal. Särskilt klandervärda är de så kallade ordningsreglerna, menar Jens Waldenström.

– Till exempel står det att man ska hälsa på de andra som bor med en. Om jag till exempel har dåligt morgonhumör kan jag riskera att sägas upp?

Man får heller inte lov att bo hos Colive om man har barn.

– Om man blir gravid när man bor hos Colive kan man alltså riskera att bli uppsagd, säger Jens Waldenström.

Colive
Katarina Liljestam Beyer, en av grundarna till Colive.

”Tillgång till ett koncept”

Katarina Liljestam-Beyer, medgrundare till Colive, bekräftar att boendeformen inte är upplagt för att man ska ha barn men tillbakavisar att det skulle leda till uppsägning.

–  Än så länge har ingen som bott hos oss blivit gravid, om det sker tittar vi på det. Vi skulle aldrig ställa någon på bar backe, vi skulle hitta en annan lösning.

Annons

Är det rimligt att ta 7 000 kronor i hyra för bara ett rum?

– Orimlig Hyra verkar endast definiera själva sovrummet som hyrbar yta, men sanningen är ju att varje hyresgäst har tillgång till ett koncept inklusive ytor med kök, vardagsrum samt andra sociala ytor.

Katarina Liljestam-Beyer menar att konceptet coliving inte handlar om att hyra ”endast ett rum” och att bostaden inte bör jämföras med en ordinär hyreslägenhet.

Hon poängterar att det i månadsavgiften bland annat ingår fullt möblerade boendeytor, hemförsäkring, städning, wifi samt en värd som är tillgänglig under kontorstid.

Stor vikt läggs även vid att skapa gemenskap, skriver hon.

– Alla som flyttar in har varit med i minst två digitala möten där de bland annat får träffa varandra och får bra att ha-tips på vägen till sitt nya boende.

Men ni tjänar 35 000 kronor i månaden för lägenheten – är det inte överhyra?

– Varje hyresgäst betalar för sin beskärda del av bostadsytorna i fastigheten. Det betyder en yta på mellan cirka 24 och 34 kvadratmeter per person. Dessutom ingår alltså avgifter för övriga faciliteter och tjänster.

Läs också Har inneboende för att klara renoveringshyran – nu vill värden vräka tvåbarnsmamman Madeleine Hyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.