Tog bloss inomhus – då rök kontraktet: ”Rätt att röka i hemmet”
Mannen är i 70-årsåldern och har bott i lägenheten i Norrköping sedan tjugo år tillbaka. På den tiden var det inte tal om något rökförbud i huset, och inte heller nämns något sådant i hyresavtalet han skrev på.
Mannen har därför ansett det vara fritt fram att avnjuta en cigarett i hemmets lugna vrå.
Hyresvärden är av annan mening. Han menar att det råder totalt rökförbud i fastigheten, och att hyresgästerna informerats om detta via ett informationsblad.
Att 70-åringen i flera år trotsat regeln har enligt värden lett till skador i lägenheten, vilka kommer att behöva saneras. På de grunderna valde värden i somras att säga upp mannen.
70-åringen menar i sin tur att han alltid är noga med att vädra, och att nikotinskadorna redan fanns i bostaden när han flyttade in.
Nu har hyresnämnden sagt sitt om saken.
Eftersom det inte finns någon särskild bestämmelse i hyresavtalet och eftersom rökregeln infördes först ett antal år efter att 70-åringen flyttade in anses han vara fullt berättigad att utöva sin vana. Han får även behålla kontraktet på oförändrade grunder.
”En hyresvärd får inte ensidigt bestämma nya hyresvillkor”, skriver nämnden i sitt beslut.
Rätt att röka
Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, menar att utgången var väntad.
– Hyresgäster har generellt sett rätt att röka i sin lägenhet eller på balkongen så länge man inte stör grannarna.
Samtidigt har samhällets inställning till rökning förändrats drastiskt den senaste tiden. I Hem & Hyras undersökning för drygt tio år sedan uppgav nästan hälften av hyresgästerna att de tyckte rökning inomhus var okej.
När samma fråga ställdes för tre år sedan ville sju av tio att rökning inomhus ska förbjudas.
I takt med attitydförändringen har allt fler nyproducerade lägenheter ett rökförbud inskrivet i kontraktet – trots att det saknas stöd i lagen att hindra hyresgäster från att röka.
Johan Candler känner bara till ett rättsfall där hyresgästen förlorat kontraktet enbart på grund av att ett rökförbud.
Ärendet gäller en man som bott i ett allergihus och fått sina vanor kartlagda av grannarna, något Hem & Hyra tidigare skrivit om.
– Men såvitt jag vet har det inte varit uppe i hovrätten, och i det fallet fanns det ett tydligt avtalsvillkor och rökningen fortsatte trots varning.
En förändrad inställning till rökning kan eventuellt komma att påverka framtida prövningar, menar han.
– Det är inte är otänkbart att risken ökat eftersom samhällets syn på rökning blivit mer negativ.
Finns det skäl att vara extra försiktig om man bor i nyproduktion?
– Ja, det är min rekommendation. Om du flyttar in i ett hus med rökförbud kan det finnas en risk för negativa konsekvenser om man bryter mot det. Om det sedan leder till att man blir av med kontraktet återstår att se.
Stäms av värden
För 70-åringen är problemen dock inte över. Hyresvärden har stämt honom i tingsrätten på 24 000 kronor för att få en ekonomisk säkerhet inför framtida renovering.
Överlag ställs högre krav på hyresgäster som röker inomhus, i form av vädring och regelbunden rengöring av ytor i bostaden. Annars kan man riskera att bli ersättningsskyldig – vanligtvis i samband med avflyttning.
– Det kan bli ganska kostsamt om man inte uppfyller sin vårdplikt, då det ofta inte räcker med att tapetsera utan att man även behöver spärrmåla och så vidare, säger Johan Candler.