Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: ”Svinstia”
När den 33-årige mannen för två år sedan flyttade in i studentkorridoren vid KTH i Stockholm förändrades stämningen radikalt. Känslan av att vara en stor familj som tillsammans tagit sig an både pandemin och vardagsbestyr ersattes av oro och ilskna skrik.
33-åringen var inte nöjd med hur de övriga tio studenterna i korridoren hanterade städning och matlagning.
Ganska omgående efter att mannen flyttat in började hyresvärden ta emot klagomål från de boende. Inledningsvis störde han sig på studenternas matlagningsrutiner och renhållning.
Snart hade han tagit halva köket i anspråk, trots att utrymmet var tänkt att delas av samtliga elva hyresgäster.
Tappade humöret i köket
Han kallade övriga boenden för ”grisar” och namngav deras del av köket som ”svinstian”.
33-åringen började även agera aggressivt, uppger hans boendekamrater. De vittnar om ett konstant otrevligt och nedsättande beteende, och att de regelbundet kallades grisar. Vid ett tillfälle tappade han humöret i köket och kastade iväg en annan hyresgästs saker.
I hyresnämnden berättar övriga studenter att 33-åringen med tiden blev alltmer närgången, började förfölja studenter samt knackade på dörrar och ryckte i handtag på natten.
De andra studenterna började mådde allt sämre och undvek att använda köket, för att risken fanns att 33-åringen skulle dyka upp. En köksincident upplevdes så hotfull att en av studenterna ringde polisen.
Anställd kallades ”apa”
Hyresvärden försökte vid flera tillfällen få till en dialog, genom att hålla möten om ordningsregler och städrutiner samt varna 33-åringen för att hans beteende inte var acceptabelt.
Varningarna fick dock inte önskad verkan. 33-åringen översköljde hyresvärdens företrädare med mejl där en i personalen bland annat kallades ”svin” och ”apa”.
Sedan mannen flyttade in har fyra av studenterna lämnat korridoren på grund av hans beteende.
Efter att 33-åringen upprepade gånger försökt få övriga studenter att dra tillbaka sina anmälningar mot honom var måttet rågat. Värden sa upp kontraktet och vände sig till hyresnämnden för att få beslutet verkställt.
33-åringen själv uppger att han känt sig utfrusen ur gruppen och att han varit särskilt utsatt då köket ligger mitt emot hans rum. Han har även höga ambitioner gällande träning, matlagning och hygien, varför ordning och reda i köket är viktigt.
Särskilda krav på hänsyn
Hyresnämnden konstaterade att 33-åringen visserligen brustit i sina skyldigheter som hyresgäst och betett sig störande och olämpligt. Men eftersom många av störningarna saknade tidsangivelser ansågs bevisen inte starka nog att få honom uppsagd.
Nu har hovrätten fattat beslut – och gör en annan bedömning.
När man bor i korridor ställs särskilda krav på hänsyn gentemot andra, skriver hovrätten. Att 33-åringen efter flera varningar fortsatt vara föremål för klagomål från övriga boende visar att han inte bättrat sig.
Han måste därför flytta från studentkorridoren.
Enligt Hyresgästföreningens jurist Johan Candler är kraven på att behandla andra hyresgäster med respekt högre i en studentkorridor.
– I praktiken blir det så, eftersom man delar boendet på ett annat sätt. Det kräver att man har förmåga att anpassa sig till andra på ett annat sätt än i vanligt boende.
Samtidigt är det i slutändan väldigt ovanligt att hyresgäster i delat boende blir uppsagda på grund av sitt beteende, berättar Johan Candler.
– I och med hur boendeformen ser ut har de flesta också en högre toleransnivå och förstår att de får tåla lite mer.
Vanligaste skälet till uppsägning från studentboende är i stället att man inte längre uppfyller de studiemässiga kraven för att få bo kvar.