Annons

Tog strid mot tokhög höjning – påverkar hundratals hyresgäster: ”Vill bara tjäna pengar”

Avesta Hyresvärden AB-hem insåg att de kunde få fler att betala högre hyra om de slapp förhandla med Hyresgästföreningen. Men hyresgäster runt om i Mellansverige tog strid – på olika sätt men för samma sak.
Två män står i en ytterdörr. I nederkant ett brev och till höger svenska femhundralappar.
Foto: Anna Rytterbrant
Grannarna Sören Hedin och Sten Lutman skrev på för att få ha förhandlingsordningen kvar.

Alldeles intill det stilla flytande vattnet vid Dalälvens strand, har det sedan ett år tillbaka rått turbulens om en hyreshöjning. Höjningen i fastigheten intill älven gäller visserligen endast fem hyresgäster, men svallvågorna visade sig beröra över 700 lägenheter i Mellansverige.

Hur kunde det bli så?

Läs ocksåNär värden struntar i att förhandla: Gör så här om du får en direktaviserad hyra!Ung fundersam kvinna i ett kollage med direktaviserad hyra och hyresprotester i Malmö.

Under några år har hyresvärden Annika Backlund köpt upp fastigheter på mindre orter runt om i Mellansverige och i södra Norrland. Fastigheterna ägs via två koncerner och en mängd olika dotterbolag och kan därför ha olika namn.

De fem hyresgästerna vid Dalälvens strand hyr av ett av dotterbolagen, Krylbohem. Fastigheten saknar förhandlingsordning, vilket innebär att hyrorna inte förhandlas med Hyresgästföreningen.

Brev med adventshälsning

I slutet av förra året sände Krylbohem ett brev till hyresgästerna och berättade att de skulle höja hyran:

Det är givetvis inget roligt att vara hyresvärd och besluta om hyreshöjningar på 9,6 procent. Vi på AB-hem har, liksom alla andra hyresvärdar i Sverige, haft det oerhört tufft det sista året med skenande elräkningar och höjda räntor. Vi har denna månad tvingats säga upp stora delar av vår personal.

Brevet avslutades med en önskning om ”en gnistrande, varm och mysig adventstid”.

– Det var på tok för mycket och vi blev så klart jätteoroliga, säger grannarna Evelina Sollo och Armi Näre Bengtsson.

För dem skulle höjningen innebära 1 000 respektive 800 kronor mer i månaden.

Läs ocksåHur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarnaHyra, hyror, hyresförhandling 2022, hyra 2022, hyresförhandling
En trätrappa leder till en vitt dörr i ett gult hus av trä. Intill snö, buskar och en krök av Dalälven.
AB-hem hänvisade till ökade kostnader och att boendet är unikt i sitt slag med närheten till Dalälven.

Två gick med på höjningen

Två av de fem hyresgästerna i fastigheten intill Dalälven betalade in den nya hyran direkt, vilket är det samma som att godkänna den. Men hur många av Annika Backlunds hyresgäster som betalade höjningen är okänt.

Evelina och Armi kontaktade Hyresgästföreningen för att be om råd.

– När det kommer till ekonomi vill man göra rätt för sig. Jag var först orolig för att bli vräkt om jag inte betalade, men fick veta att de inte hade rätt till det, säger Evelina.

Läs ocksåSå blir du varken lurad eller luspank när du förhandlar hyran direkt med värdenCowboys i motljus och en rosa spargris.

När hyresvärden insåg att tre av fem grannar inte godtog höjningen, backade bolaget till fem procents höjning. Det fick en tredje hyresgäst att hoppa på tåget och acceptera höjningen.

Men Evelina och Armi var stärkta av råden de fått av Hyresgästföreningen. Inte heller höjningen på fem procent var rimlig. Speciellt inte som de insåg att fastigheter där AB-hem förhandlar med Hyresgästföreningen landade på höjningar på 4-4,5 procent.

Annons
Faximil med brev från AB-hem.
En del av brevet som AB-hem sände till sina hyresgäster. Längs ner i artikeln hittar du en länk till hela brevet.

Svallvågorna

När Krylbohem tillslut vände sig till hyresnämnden för att få höja Evelina och Armis hyror, var det med den ursprungliga höjningen på 9,6 procent. Höjningen skulle gälla från första januari 2023. Det betydde att de dessutom skulle behöva betala höjningen retroaktivt om hyresnämnden gav AB-hem rätt.

– Det hade redan gått så lång tid så vi valde att fortsätta. Vi hade hela tiden hjälp av Hyresgästföreningen som drev vårt ärende, berättar Armi.

Men så var det ju det här med svallvågorna. För parallellt med att Annika Backlund begärt 9,6 procent i fastigheter utan förhandlingsordning, sa hon upp förhandlingsordningarna i alla andra fastigheter runt om i Mellansverige.

Svallvågorna nådde bland annat till Guldsmedshyttan i Lindesbergs kommun i Västmanland, lite drygt tio mil sydväst om Krylbo.

En vit och svart skylt med texten "Månstigen" som döljs av snö i nederkant. I bakgrunden några gula hyresradhus.
På Månstigen i Guldsmedshyttan skrev grannarna på för att få ha kvar förhandlingsordningen.

Trodde det var Jehovas vittnen

Där har AB-hem flera fastigheter. Några med och några utan förhandlingsordning. Agneta och Sten Lutman bor grannar med Sören och Inga Lena Hedin i några trivsamma hyresradhus.

De hade ingen aning om att förhandlingsordningen sagts upp förrän en eftermiddag när Hyresgästföreningen informerade om det och uppmanade hyresgästerna att skriva på för att ha kvar den.

– Jag mötte en kvinna här ute som jag trodde kom från Jehovas vittnen, men det var Hyresgästföreningen. De bad oss skriva på för att vi skulle få ha kvar förhandlingsordningen och självklart gjorde vi det, säger Inga Lena.

Två män sitter vid ett adventsfikadukat bord. I fönstret hänger en julstjärna och utanför syns snöklädda buskar.
Grannarna Sten Lutman och Sören Hedin.

Även för Sten och Agneta var det självklart att skriva under. De har bott i radhuset på Månstigen i snart 40 år och sett hyresvärdar både komma och gå.

– Vi vill absolut inte förhandla med henne direkt! Men vi blev inte särskilt oroliga utan förstod att andra grannar också skulle skriva på. Vi pratar ju med varandra här. Det är så litet att alla känner alla och vi har ju hört att de som hyr av henne utan förhandlingsordning får högre höjningar än vi, säger Sten och Agneta.

”Vill bara tjäna pengar”

Enligt de fyra grannarna har fastigheterna flera brister och det tar tid innan något åtgärdas. Något som även andra hyresgäster verkar skriva under på. Hyresgästföreningen och miljökontor i kommuner där AB-hem har fastigheter har fått in anmälningar om brister som lukt, mögel, kyla.

– De vill bara tjäna pengar, de är inte intresserade av att vara hyresvärdar, säger grannarna i Guldsmedshyttan.

grafik hus och människor

Annons

Värvar medlemmar

Som svar på de uppsagda förhandlingsordningarna värvade Hyresgästföreningen nya medlemmar i de berörda husen för att bli starkare vid en eventuell förhandling i hyresnämnden.

– Jag antar att hon tänkte ”varför ska jag förhandla med Hyresgästföreningen och bara få fyra procents höjning när jag kan få tio”, säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Mitt.

Men det kom aldrig så långt att hyresnämnden behövde pröva saken. Efter ett möte med Hyresgästföreningen ändrade Annika Backlund sig. Uppsägningarna drogs tillbaka.

Halvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.
Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

– Vi har gjort klart för Backlund att vi kommer att fortsätta värva medlemmar i fastigheter där det inte finns några förhandlingsordningar. Vi kommer att aktivt arbeta för att stänga möjligheten att direktavisera genom att försöka få till förhandlingsordning i de fastigheter som saknar det i dag, säger Marcus Kjellin.

Dessutom drar processer i hyresnämnden ut på tiden. För Evelina och Armi vid Dalälvens strand tog det nästan ett år innan beslutet kom.

– Skulle Annika Backlund hamna med ett större antal hyreshöjningar i hyresnämnden och varje sådan prövning drar ut åtta nio månader på tiden är ju inte det lösningen för henne, säger Marcus Kjellin.

Ett gult trähus med torn och omgivande trädgård i vinterskrud.
För att få höja hyran hade det krävts standardhöjande åtgärder, menade hyresnämnden. I huset i Krylbo hade det inte gjorts.

Utan rätt att höja

Hur gick det med höjningen av Evelinas och Armis hyror då?

Jo, av den blev det inget. Hyresnämnden konstaterar nämligen i sitt beslutsprotokoll att de enda skäl som AB-hem uppgett för att få höja hyran med 9,6 procent är att ”kostnader rusat i höjden” och att det är ett fint boende intill Dalälven.

Men det är inte, skriver hyresnämnden, skäl nog för att få höja hyror: ”En ökning kan ske om den generella hyresnivån på orten ökat eller om hyresvärden företagit några standardhöjande åtgärder”. Nämnden skriver också: ”Det är hyresvärden som har att bevisa att bruksvärdet har ökat”.

Hyran för 2023 är därför oförändrad och först nästa år kan en hyreshöjning ske.

– Det är en jättelättnad! Det här drog ut så på tiden och jag har haft så många funderingar kring hur det ska gå och därför är jag så glad nu, säger Armi.

Annika Backlund har valt att inte låta sig intervjuas.

Fakta: Här finns AB-hem

Gävleborgs Län
Bergsjö
Delsbo
Marmaverken
Ockelbo
Storvik
Torsåker
Hofors

Dalarnas Län
Stjärnsund
Avesta/Hede
Avesta/By kyrkby
Avesta/Näs bruk

Västmanlands län
Sala
Norberg

Örebro Län
Kopparberg
Guldsmedshyttan
Storå
Fellingsbro
Odensbacken
Fjugesta
Hasselfors

Uppsala Län
Fjärdhundra
Dannemora

Stockholms Län
Herräng

Källa: AB-hems hemsida

 

Läs också Ökänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal” Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb
Dokument & filer Brev till hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.