Annons

Tog ut 25 000 kronor i överhyra

Göteborg Kvinnan tog ut betydligt mer av andrahandshyresgästen än hon själv betalade för ettan i Göteborg. Nu måste hon betala tillbaka överskottet på närmare 25 000 kronor.
Foto: Kristina Wahlgren

Mannen hyrde en etta i Kortedala i andra hand under nio månader. Han betalade 6 500 kronor i hyra första månaden och därefter 7 000. El och bredband ingick i priset, däremot inte möbler.

Den verkliga månadshyran låg på 3 606 kronor. Förstahandshyresgästens kostnad för hyra, bredband och el var 37 740 kronor för hela uthyrningsperioden.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Andrahandshyresgästen betalade totalt 62 500 kronor. Efteråt vände han sig till hyresnämnden för att få tillbaka 24 769 kronor.

Annons

Förstahandshyresgästen protesterade. Ett av skälen till att hon tagit ut högre hyra än den framförhandlade var att lägenheten är nyrenoverad och attraktiv – skälig hyra är därför betydligt högre än 3 600 per månad enligt kvinnan.

Hon har haft utgifter för hemförsäkringen, som borde räknas av från summan som andrahandshyresgästen kräver. Dessutom ansåg hon sig ha rätt att tillgodoräkna sig ett belopp för att hon erbjudit en service – mannen kunde till exempel ringa om något var fel.

Läs ocksåKvinna vräks av samma värd från två olika bostäder på mindre än ett halvårEn kvinna i 30-årsåldern vräks av samma värd från två olika bostäder i Lilla Edet.

Låg inkomst är ytterligare ett skäl till att kvinnan inte tycker att det är skäligt att hon ska betala tillbaka några pengar.

Annons

Inget av skälen biter på hyresnämnden. Kvinnan måste betala tillbaka hela summan som mannen har begärt, men också ränta på pengarna.

Läs också Stopp i toan inte värdens fel: ”hyresgästen använder för mycket papper” Undvik namnfällan på kontraktet när du tar strid om överhyra: ”Måste dubbelkolla” Hyrde ut och lämnade landet – klättrade sedan in genom fönstret Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.