Tog ut ockerhyra – försvarar sig med kylskåp
Mannen har hyrt en femrumslägenhet i Kungsbacka kommun. Hyran han själv betalade låg runt 9 500 kronor. Men när han reste utomlands och hyrde ut bostaden i andra hand ökade han hyran, betydligt mer än de 15 procent som det är tillåtet att lägga på för möbler.
Mellan april och september 2020 fick andrahandshyresgästen betala 15 000 kronor i månaden. Därefter minskade överhyran, men mannen fortsatte att ta för mycket betalt fram till april 2021, och även efter det har han tagit ut överhyra för elförbrukningen.
Hyresvärden vill säga upp mannens hyreskontrakt. Sedan lagen skärptes hösten 2019 så krävs ingen varning om en hyresgäst tagit ut överhyra eller hyrt ut olovligt i andra hand. Hyresvärden har rätt att säga upp personen direkt.
Mannen bestrider dock uppsägningen som därför har hamnat i hyresnämnden. Där försvarar sig hyresgästen med att han dels betalat tillbaka överhyran, dels förbättrat lägenheten genom att fräscha upp ytskikt och ställa dit vitvaror som inte värden tillhandahållit.
Mannen hävdar att han har missförstått regelverket för hur mycket hyra man får ta ut. Han har lagt på 2 500 kronor för kyl och frys. Avsikten var att om han valde att stanna utomlands så skulle andrahandshyresgästen få ta över dem. Det var alltså en form av hyrköp, menar hyresgästen.
Hyresvärden svarar att det är andrahandshyresgästen själv som genomfört ”förbättringarna” genom att måla om och tapetsera i vardagsrummet, enligt värden på grund av förstahandshyresgästen inte skött om lägenheten när han bott i den.
Att förstahandshyresgästen betalat tillbaka ockerhyran beror på att både andrahandshyresgästen och hyresvärden krävt att han skulle göra det.
Inte heller hyresnämnden köper mannens förklaringar. Det han kallar för hyrköp är fortfarande överhyra. Det har varit mannens skyldighet att hålla reda på reglerna och att han inte gjort det är inte en godtagbar ursäkt.
Hyresnämnden beslutar därför att mannens kontrakt ska sägas upp. Men han har överklagat beslutet till hovrätten.