Tom bor i möglet – har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen
Tom Andersson är trött. Av sjukskrivningen, av möglet och av kampen att få hjälp med sitt boende.
Men vi börjar i en annan ände eftersom frågan ändå väcks direkt: varför bor man kvar i en möglig lägenhet?
Tom Andersson vet med sig att han inte är drömhyresgästen. Han har skulder, är sjukskriven på grund av psykisk ohälsa och lever på bidrag. Innan han fick lägenheten i Kumla bodde han i en bil. Så visst var och är han glad att han lyckats få en lägenhet.
Men det handlar också om värdighet.
— Vi som bor i det här huset bär alla på våra historier, men vi betalar hyra och ska inte behöva bli sjuka. En del i huset har barn, det är att leka med deras hälsa att inte åtgärda problemet. Och det är inte lätt att flytta – den som har hyresskulder sitter som i ett fängelse, säger Tom.
Vågar inte berätta om kyla, fukt och mögel
Han är den ende av grannarna som vågar berätta. De andra har inte råd att framstå som klagande hyresgäster om en framtida hyresvärd hittar deras namn i en artikel på nätet. Det är svårt nog ändå att hitta en bostad.
Men för Tom handlar det som sagt om värdighet.
När hyresvärden tyckte att det räckte med att tvätta bort möglet fick han nog och hörde av sig till kommunen. De konstaterade mögel både på fasaden och inne i lägenheterna.
— Jag fick ont i huvudet och blev täppt i näsan ganska omgående när jag flyttade in, berättar Tom som bott i lägenheten i drygt ett och ett halvt år.
I Kumla kommuns handlingar finns uppgifter och bilder från när en tapet revs ner. Bakom den var väggen svart av mögel. Detta tvättades och renoverades – men möglet kom tillbaka.
— Jag har jobbat som sanerare tidigare och vet att man måste ta reda på anledningen till möglet och åtgärda det, konstaterar Tom.
Lägenheterna är dessutom kalla på vintern, mellan 12 och 18 grader. Kylan blev enligt Tom än värre nu under vårvintern när hyresvärden i ett försök att rätta till problemen satte in nya ventiler.
— De drar in fukt och kyla och eftersom ventilerna är som ett hål rakt ut – kommer ljudet in från gatan utanför. Det är så högt att det är som att sova på gatan, berättar Tom.
Betalar för spökytor
Enligt kontraktet är Toms lägenhet 40 kvadrat och för det betalar han 6 250 kronor i månaden. Men utrymmet där han sover är runt fyra kvadrat och saknar fönster. Dessutom har flera utrymmen i bostaden brutna tak. Och enligt reglerna ska ytor där taket är lägre än 190 centimeter eller mindre än 60 centimeter brett inte räknas med som boyta. Inte heller rum utan fönster under 7 kvadrat räknas som rum.
— Jag har mätt på egen hand och får ytan till cirka 28 i stället för 40.
Det betyder att Tom under tiden han bott i lägenheten kan ha betalat för spökytor – det vill säga kvadratmeter som enligt lagen inte räknas som boyta.
Försökte få hjälp – förgäves?
För att få hjälp vände han sig till Hyresgästföreningen.
— Jag vill att hyresvärden ska åtgärda möglet, jag vill att jag och grannarna ska få tillbaka på hyran på grund av möglet och jag vill att hyran i min lägenhet ska sänkas och att en del ska återbetalas eftersom kontraktet inte stämmer, säger Tom om sina förhoppningar.
Men riktigt så har det inte blivit. Det var 14 månader sedan – i februari 2023 – som Tom första gången kontaktade Hyresgästföreningen för att få hjälp.
— Efter fem månader ringde jag och undrade vad som hände, jag hade inte fått någon återkoppling alls. Den jag talade med sa ”Oj, vi har glömt bort dig”, berättar Tom.
Trots påminnelsen uteblev hjälpen.
— Det har bara varit en massa strul och jag har fått kämpa massor. Jag har både ringt och mejlat men inte fått svar. Nu tror jag att jag är blockad för de svarar inte alls när jag ringer. Utan jag har fått ha kontakt med en chef, säger Tom.
Hyresgästföreningen: ”Vi har brustit”
Den som Tom haft kontakt med är Mikael Wennerström som är länschef på Hyresgästföreningen i Örebro:
Det har gått 14 månader, vad säger du om det?
— De är för lång tid. Absolut. Vi har brustit i våra rutiner. Men det är också ett ärende som inte är helt enkelt eftersom det är både en fråga om att han anser att han betalar för mycket för lägenheten och sen är det missförhållanden i huset där miljökontoret i Kumla är första instans. Det har gjort att han hänvisats runt mellan oss. Vi har brustit i kommunikationen i flera led.
Tom upplever att de som haft hand om ärendet slutat svara när han ringer. Han uttrycker att de aktivt blockar honom.
— Det kan jag faktiskt inte svara på, jag är tveksam till det för det är inte så vi ska jobba och det är olyckligt om det upplevs så. Men att medvetet blocka någon, det gör vi definitivt inte.
Vad är orsaken till att det tagit sådan tid?
— Det är flera faktorer som lett fram till det här. Dels har hyresvärden varit väldigt svår att kommunicera med vilket gjort att det dragit ut på tiden. Sen ska vi inte skylla på det, men det är en av de största anledningarna.
Ärenden måste komma in på rätt sätt
En annan anledning till att Tom Anderssons ärende hamnat mellan stolarna beror enligt Mikael Wennerström på att hans ärende kom in på ett annorlunda sätt, nämligen genom att Hyresgästföreningen skulle förhandla hyrorna i fastigheten och att Tom Andersson då förde sin misstanke på tal om att han betalar för spökytor.
– Det här kan man ju tycka vad man vill om, men för att vi ska kunna hantera ett ärende på bästa sätt behöver det komma in via rådgivningen. Då först blir det ett ärende i systemet och flyttas vidare till de instanser som ska ta hand om det. Och det komplexa i Toms ärende är att ytan ska förhandlas och andra saker ska drivas juridiskt, säger Mikael Wennerström.
Men det kan ju inte vara helt ovanligt att en medlem har flera problem med sitt boende?
— Nej, och det är just därför det är viktigt att ärendet kommer in på rätt sätt så att vi kan koppla på de olika instanserna.
Det låter som lite stelbent byråkrati?
— Det kan man nog uppleva som medlem, men för att det ska bli rätt och riktigt och vi ska kunna driva ärendet vidare måste vi ha de här stegen för att kartlägga och få på fötterna. Först när vi har det kan vi driva ett ärende i till exempel hyresnämnden.
Vad har ni tagit för lärdomar av Toms ärende?
— Vi behöver agera snabbare när vi inte får tag i hyresvärden. Vi måste vara mer på där. Och vi måste i ett tidigt skede uppmana medlemmen att tidigt ta en kontakt med rådgivningen så att det skapas ett ärende där.
Toms lägenhet ska mätas
Enligt Mikael Wennerström har Tom nu hört av sig via rådgivningen och bollen satts i rullning.
Lägenheten ska mätas av en extern firma och om deras resultat visar att Toms misstanke stämmer – nämligen att lägenheten är mindre än vad han betalar för, ska Hyresgästföreningen gå vidare till hyresnämnden för att få Toms hyra sänkt och eventuell överhyra återbetald.
Och när det gäller fukt och mögel har juridiska enheten på Hyresgästföreningen och miljökontoret i Kumla kopplats in och samverkar.
Utrymmen som är mindre än sju kvadratmeter redovisas inte som rum.
För att räknas som rum krävs att utrymmet har direkt dagsljus.
Som rum räknas inte kök, kokvrå eller hygienutrymme.
Som rum räknas inte heller matrum i anslutning till kokvrå om matrummet tillsammans med kokvrån anges som kök.
I begränsade delar av rum får dessa rumshöjder underskridas.
Källor: Lantmäteriet, Boverket, Boupplysningen, Skatteverket
Fyra riskplatser för mögel i din lägenhet:
1. Tapeter
Mögel kan framför allt få fäste i papperstapeter, särskilt i hörn och skarvar.
2. Gipsskivor
Skivorna är känsliga för fukt och kan lätt börja mögla om fuktspärren i ett badrum inte håller tätt.
3. Kakelskarvar
Här kan hudavlagringar efter duschning sätta sig. På så sätt får möglet fäste i skarven. Det gäller att tvätta bort direkt.
4. Fogar
Damm eller andra partiklar kan sätta sig i fogar runt fönster, i badrummet eller runt diskbänken. Omfogning kan krävas.
Fyra tips för att minska mögelriskerna:
1. Tvätta direkt bort svarta mögelfläckar i fogar och i kakelskarvar.
2. Undvik långa duschar i varmt vatten.
3. Se upp för att göra saker som skapar hög luftfuktighet samtidigt, som att koka vatten, köra torktumlare, torkskåp och duscha.
4. Se till att ventilationen kan fungera som det är tänkt. Stäng inte av spjäll vid fönstren eller täpp igen springor i dörrar där luften ska passera.
Tecken på större mögelproblem:
Lukt
Vissa mögelsorter luktar och det går ofta att känna mögeldoft i samband med en vattenskada.
Prickar
Ofta börjar ett mögelangrepp med svarta små prickar på en vägg.
Missfärgningar och väta
Upptäcker man att en vägg i anslutning till ett badrum buktar ut eller är missfärgad är det viktigt att meddela hyresvärden direkt.
Källa: Johanna Lindström, husexpert på Anticimex, och Dan Norbäck, docent vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala Universitet.