Tomas vill göra Klockaretorpet tryggare

Norrköping Tomas Lindquist är ansvarig för stadsdelsutveckling på Hyresbostäder i Norrköping. En av hans uppgifter är att göra Klockaretorpets centrum tryggare.
Foto: Mikael Grahn
Att arbeta med utvecklingen av Klockaretorpet är så mycket intressantare än att jobba med reklam och marknadsförning, säger Tomas Lindquist.

Fotografen och jag är lite tidiga till intervjun och tar en promenad kring centrum. Solen skiner och det känns riktigt idylliskt. Det är svårt att tänka sig att det var här ungdomar tände eld på bilar och kastade sten för en tid sedan.

– Många av ungdomarna här är jättegoa när man pratar med dem en och en. De har ingen ondska i sig, men ibland begår de onda handlingar, säger Tomas när vi träffas på Idrottens hus.

Läs ocksåHyrorna i Norrköping höjs med 4,78 procent: "Vi är lagom missnöjda"Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

– Ungdomarna har haft Klockaretorpets centrum lite som sin egen bakgård. Det förekommer både droghandel och hot. Det har inte varit någon särskilt trevlig miljö att röra sig i.

Tomas kommer egentligen från reklambranschen och har lett flera kampanjer där fokus har legat på att höja liknande stadsdelars status. Till slut tröttnade han eftersom det egentligen inte tar bort problemen.

– Ska man förändra attityder så måste man jobba på mycket djupare plan.

Läs ocksåMånga lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”Skylt med öppen visning och bostadsökande.

Tomas bestämde sig för att ta tag i problemen på ”riktigt” för att kunna skapa en varaktig förändring. Efter att ha jobbat som oberoende konsult tackade han för tio år sedan ja till sin nuvarande tjänst på Hyresbostäder.

Varifrån kommer ditt engagemang?

– Jag har ett socialt patos.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Tomas funderar på om det kanske kommer från hans farmor som var sjuksköterska. Dessutom pluggade han som 17-åring ett år i Chicago. Han bodde hos en färgad familj i ett område där han var ensam vit.

– Det var ett fantastiskt år, men jag fick också känna på de fördomar som finns.

Tomas tror på idrott som verktyg för att fånga upp ungdomar och hålla dem borta från ofog. Där är Idrottens hus till stor hjälp. När vi kommer på besök har han just suttit i ett möte om hur Klockaretorpet ska få ett bättre klimat.

– Idrottens hus är jättefint, men resten av centrum behöver också utvecklas. Tanken är att Klockaretorpets centrum ska få ett kluster av verksamheter inom idrott, kultur och fritid.

Han visar en illustration av ett torg med entréer till Idrottens hus, ett center för friskvård och rehabilitering samt kultur- och fritidsförvaltningen. Kronan på verket är ”Fritidsbanken” – ett bibliotek där man i stället för böcker ska kunna låna idrottssaker, till exempel hockeyutrustning eller slalomskidor.

– Fritidsbanken finns på ett tjugotal orter. Jag tycker att det är en alldeles lysande idé. Blir Fritidsbanken verklighet i Klockaretorpet kommer den att ge barn och ungdomar möjlighet att prova nya idrotter.

Vad tror du om framtiden för området?

– Vi är absolut på väg. Vi har ännu inte kommit så långt som jag hade hoppats, eftersom processen har varit mycket stökigare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Men … trägen vinner.

Fakta: Tomas Lindquist

Ålder: 55 år.

Bor: I Ljunga, Norrköping.

Familj: Sambo, dottern Moa, 20 år och katten Doris.

Ägnar fritiden åt: Segling, golf och politik (ej partipolitik).

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.