Topprenoverat invändigt – betongras på balkongen
Egzona Bajrami har stämplat ut från jobbet som barnskötare på en förskola. Ettåriga dottern sitter i vagnen medan storebröderna på fyra och fem år leker på gården i väntan på att maken Jeton Tusha ska komma hem. De brukar göra så ibland när det är fint väder och bilköerna från stan, där Jeton jobbar, inte är alltför långa.
Vi är i miljonprogramsområdet Södra Lövgärdet utanför Göteborg. Husen stod klara under miljonprogrammets senare år och var från början i kommunala Poseidons ägo. Nu är det Victoria Park som äger området. I ett fönster i centrum skyltar bolaget med att nyrenoverade lägenheter uthyres. ”Ingen bostadskö. Inget poängsystem”. Men så är hyrorna flera tusen kronor högre än för en orenoverad lägenhet i området.
Det har Jeton och Egzona fått erfara. De är båda från Kosovo. Egzona kom till Sverige under Balkankriget i början 90-talet. Jeton flyttade hit för fem år sedan på grund av kärleken.
Paret bodde tidigare i en orenoverad tvåa i området för 6 500 kronor i månaden. När familjen växte och paret ville ha större hade de egentligen velat ha en orenoverad fyra, som är billigare, men de fick tag i en nyrenoverad trea. Den ligger på fjärde våningen, är omkring 75 kvadratmeter och kostar nästan 9 000 kronor i månaden.
Att som Jeton och Egzona tvingas välja på dyra nyrenoverade lägenheter lär bli vanligare för Victoria Parks hyresgäster i framtiden. Förra året konceptrenoverade bolaget 1 200 lägenheter och har betat av mer än en tredjedel av sitt bestånd.
Grå klinker på hallgolvet, ekparkett, vitvaror i rostfritt och vitmålade väggar och helkaklat badrum. Stor kyl och frys, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare i lägenheten. Vid en snabb anblick känns trean fräsch och modern. Men skönhetsfläckarna är många. Jeton Tusha visar runt i lägenheten. Bucklan på kylskåpsdörren är från en transportskada och har inte bytts ut, lister hänger på trekvart, badrumsdörren höll Egzona på att få över sig. Jeton skruvade dit dörr och tröskel själv.
– Det är ingen kvalitet i varken material eller arbete, konstaterar han.
Att toadörren ramlade loss är emellertid ingenting mot vad som hände i somras. När Egzonas bror satt på balkongen ramlade plötsligt en stor bit betong ner från balkongen ovanför en halvmeter ner från hans huvud.
– Jag ville inte tänka på vad som kunnat hända om barnen, min bror eller någon annan fått stenen i huvudet, säger Egzona Bajrami.
Vi uppehåller oss en stund på balkongen. Jeton, som jobbar som fönsterrenoverare, visar hur kittet lossnat från fönstret och det saknas lister så att det drar från balkongdörren.
Att renovera balkongerna ligger i underhållsplanen inom en femårsperiod. En firma har varit på plats och bedömt att de ska hålla 15 år till, enligt Victoria Parks vd Per Ekelund.
– Alla balkonger kontrolleras inte, vi gör stickprov. Har det ramlat ner betong så har det, och så ska det inte vara, säger han.
Hur tycker du att ni sköter det yttre underhållet?
– Vi gör en väldig massa, men vi har en bit kvar. Jag skulle säga att vi ligger i fas ungefär som med lägenheterna invändigt, det vill säga 40 procent är gjort och 60 procent återstår att renovera.
Februari 1977. Eva Kaneteg flyttade då in i en splitter ny fyra i Husby i nordvästra Stockholm. Hon funderade på att köpa en bostadsrätt i Kista men den milsvida utsikten från balkongen på fjärde våningen gjorde att hon tackade ja till kommunala Svenska bostäders lägenhetserbjudande.
September 2019: De två sönerna är sedan längesen utflugna och har gett Eva barnbarn. Tyvärr har Eva tvingats gå i förtidspension från jobbet som flygbusschaufför på grund av en kronisk sjukdom. Maken är lite krasslig. Men de bor kvar i samma fyra. Högst upp i huset, längst bort på loftgången. Även om Eva Kaneteg vittnar om öppen drogförsäljning i området så trivs hon bra.
– Jag blev erbjuden att välja mellan fyra substanser en gång, men tackade nej och började prata med killen. Hoppas att han i alla fall fick sig en tankeställare.
De stora ytorna är behagliga. Gott om plats när barn och barnbarn kommer på besök. Och gott om plats för Evas stora passion: Lego. På hyllorna står jättelika modeller av rymdskepp och skalenliga bilmodeller som det ligger hundratals timmar av byggande för att få ihop. Dessutom är hyran överkomliga 7 800 kronor för 93 kvadratmeter.
Ändå känns det inte riktigt bra. Trångboddheten i området är stor. Eva Kaneteg berättar om att det förekommer att två familjer bor i samma lägenhet, även om bara en av dem är skriven på adressen. Hon upplever att folk i området tittar lite snett när hon berättar hur stort hon och maken bor. De skulle klara sig med en tvåa, men inte mer sliten än den lägenhet de har nu, och inte en konceptrenoverad med 1 000 kronor högre hyra än de har i dag. Hittills har det varit omöjligt.
– De tvåor vi tittat på har varit så sunkiga! När vi önskat lite nya tapeter och färg innan vi flyttar in har det blivit nobben. Nu har vi gett upp att kunna byta och vi är inte ensamma i området om att bo en eller två personer i en stor lägenhet.
Desto snabbare i vändningarna är hyresvärden Hembla när en hyresgäst flyttar. Då blåses hela lägenhetens innanmäte ut. Badrum, kök, ytskikt – allt byts ut. Och hyran höjs med uppemot 50 procent enligt den egna årsredovisningen. Förra året hann bolaget med över 1 600 lägenheter. Hittills har man konceptrenoverat mer än en fjärdedel av sitt bestånd.
Arbetet pågår hela tiden. Så även i dag. Samtalet vid Eva Kanetegs köksbord störs av ett dånande ljud. En lägenhet i grannhuset renoveras och ljudet av bilande i betong tränger sig på. Skiftarbetare eller studenter som bor i samma hus måste ha en stor portion tålamod. En som vet hur det brukar låta är Eva Kanetegs granne och vän Angela Scali Elfadhli, som hälsar på hemma hos Eva. Även hon har bott i området sedan det var nytt. Det är inte bara oljudet av renoveringar som drabbat henne.
– Jag har haft flera vattenskador i min klädkammare som orsakats av renoveringar i grannlägenheterna!
Medan konceptrenoveringarna fortsätter i oförminskad takt så väntar hyresgästerna fortfarande på en upprustning som skulle dra igång under första halvan av 2018. Eva Kaneteg visar ett protokoll från ett bomöte 2016 som visar vad man kommit överens om med värden. Den ska bland annat innefatta tilläggsisolering, förbättra ventilationen, renovera balkonger, och trapphus. Alla dessa åtgärder som hyresgästerna väntar på ger normalt inte rätt att höja hyran. Hem & Hyra har utan framgång försökt nå Hembla för en kommentar via telefon och mejl, om varför underhållet dröjer trots överenskommelsen.