Annons

Totalförstörd lägenhet spred extrem stank – hyresgäst lagade mat i badrummet

Malmö Under flera års tid klagade grannarna på en vidrig lukt som spred sig i huset på Rosengård. En 69-årig hyresgäst pekades ut som ansvarig och kastades ut. Nu kommer uppföljningen i form av en tung flyttnota – 87 985 kronor för en totalförstörd lägenhet.
stank
Foto: Getty Images

Det var en outhärdlig stank som spred sig i hyreshuset på Rosengård. Grannarna upplevde den så pass obehaglig att de i perioder inte klarade av att vistas i trapphuset. Men det slutade inte där, stanken letade sig även in i deras egna lägenheter.

Även besökare, som hantverkare eller fastighetsskötare, som kom till huset reagerade. Utanför 69-åringen dörr blev lukten extra intensiv.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

”Lukten fanns i trappuppgången i samband med att vi kom in och den blev starkare när vi kom fram till lägenheten. Öppnade brevinkastet och kände den starka lukten”, vittnade en anställd hos bostadsbolaget.

Under flera år försökte fastighetsägaren komma in för att få göra en inspektion och om möjligt identifiera källan till den obehagliga lukten. Men hyresgästen ville inte samarbeta och lyssnade heller inte på varningar.

Annons

Stank ledde till uppsägning

För drygt ett och ett halvt år sedan blev mannen till slut uppsagd med anledning av stanken och domstolsprocessen med efterföljande överklagande tog slut förra våren. Då kastade Svea hovrätt ut mannen vilket innebar att han flyttade efter att ha bott över 30 år på adressen.

Hyresnämnden i Malmö
Hyresnämnden i Malmö

Efter beslutet kunde fastighetsägaren för första gången genomföra en fullständig inspektion av bostaden. Enligt bedömningen var tvårummaren vanvårdad och totalt obeboelig. Hyresvärdens fakturor visar att i stort sett hela lägenheten har renoverats sedan dess och att den gamla inredningen har bytts ut, från mindre saker som eluttag och dörrkarmar till helt nytt kök.

Läs mer: Juristen reder ut – Hur mycket lukt ska du tåla?

Nu får 69-åringen ta hela notan för vanvården på 87 985 kronor, efter en tredskodom i Malmo tingsrätt. Han får även betala värdens kostnader för att ha drivit rättsfallet, drygt 9 000 kronor.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Lagade mat i badrummet

69-åringen har struntat i att betala fakturorna från värden och har inte heller bemött kravet i tingsrätten.

Han har tidigare skrivit i brev till hyresnämnden och fastighetsägaren att han vare sig är ansvarig för lukt eller vanvård. Han har i stället ansett att värdens bristande städning av trapphus och tvättrum samt att grannarnas sophantering är det som har orsakat stank. Mannen har även berättat för hyresnämnden att kylskåpet i lägenheten gått sönder, att han saknat rinnande vatten i köket och därför lagat mat i badrummet.

Fakta: Uppsägning av hyreskontrakt

En hyresgäst kan bli uppsagd av många olika anledningar, som till exempel störningar, obetalda hyror eller om huset ska rivas. Men besittningsskyddet gör att man inte alltid behöver flytta direkt om det inte finns goda anledningar.

Den som inte vill flytta kan bestrida och kräva en prövning i hyresnämnden och vidare till Svea hovrätt. Processen är gratis och du kan bo kvar tills det kommer ett beslut i sista instans. Du kan föra din egen talan eller ta hjälp av en jurist. Som medlem i Hyresgästföreningen kan du få hjälp den vägen.

Läs också Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar" Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.