Totalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronor
I augusti sommaren 2020 skrev mannen, som är i fyrtioårsåldern, på hyreskontraktet för enrummaren i Limhamn i Malmö. Inflyttning skedde i september. I februari, fem månader senare, visade hyresvärdens besiktning att lägenheten var totalförstörd. Nu är mannen skyldig sin förra hyresvärd nära en kvarts miljon. Eftersom han har inte har betalat skulden har hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, stämt mannen i tingsrätten.
Enligt besiktningen var i princip det enda som inte behövde åtgärdas det som var byggt av betong och tegel. Allt annat, utom badrummet, skulle rivas ut.
Besiktningen visade att den 27 kvadratmeter stora lägenheten var fuktskadad. Men det gick inte att göra en fullständig fuktmätning eftersom fönstret var sönder. På bilderna från besiktningen syns även en sönderslagen badrumsdörr och hur fönstret är ersatt med plywood-skivor. Elcentralen behövde bytas ut, liksom ytterdörren. Elementet i badrummet var försvunnet.
Hur ofta händer det att en lägenhet blir så här förstörd?
– Det är tyvärr en ökande trend. När jag började på MKB år 2009 hade vi kanske en sådan här lägenhet vartannat år. Nu är det en till två varje år, säger Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB.
Vad beror det på?
– Oftast är det kopplat till hur man mår. Vi uppfattar det som att det handlar om en ökad psykisk ohälsa i samhället. Det är tråkig utveckling, säger Lars-Gunnar Larsson.
Förutom renoveringskostnaden vill MKB att mannen betalar tre månadshyror, den tid som värden behövde för att återställa lägenheten så att den gick att hyra ut igen.
Mannen har sedan tidigare blivit dömd i Malmö tingsrätt att betala 15 000 kronor för uteblivna hyror kopplat till samma lägenhet.
Hem & Hyra har inte kunnat nå mannen.
Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta att minst 2 000 personer i Sverige lever som hemlösa efter att ha vräkts på grund av psykisk ohälsa. Det handlar både om personer som stör och hotar grannar, om hyresgäster som samlar saker eller som bara mår alltför dåligt för att klara av att betala hyran.
Läs mer:
2 000 personer hemlösa på grund av psykisk ohälsa
Det finns ingen officiell statistik kring varför personer förlorar sina hyreskontrakt men när Hem & Hyra undersökte ett halvårs skånska ärenden fanns ett tiotal med uppenbar koppling till psykisk ohälsa. I Stockholm och Göteborg fanns liknande mönster.