Träd skapar problem i Skänninge
Området Rosenlund i Skänninge är lummigt. Alltför lummigt, anser hyresgästen Zandra Karlsson. Träden gör att det är mörkt i lägenheterna och löv och kladdig vätska som droppar från dem skräpar ner. Dessutom drar träden till sig fåglar som smutsar ner.
– Förut stod cykelstället precis under ett träd. Min sons cykel blev full med fågelskit, så jag fick ta in den och spola rent den i badkaret.
Cykelstället har nu flyttats, men det räcker inte som åtgärd, menar Zandra Karlsson. Hon vill att trädet utanför hennes port tas bort, liksom några på parkeringsplatsen som hon menar förstör bilarna som parkerar under dem.
Zandra tog kontakt med värden, Bostadsbolaget i Mjölby, som föreslog att hon skulle vända sig till Hyresgästföreningen. Där fick hon rådet att ta reda på vad grannarna tycker om saken.
Så hon gick runt med en lista och fick underskrifter från ytterligare 36 personer i området, som också anser att träden stör. Men alla grannar håller inte med.
– En granne skrek åt mig och var jätteupprörd. Hon undrade var fåglarna ska sitta om träden sågas ner.
När hon åter kontaktade värden för att lämna sin namnlista bestämde sig Bostadsbolaget för att göra en egen undersökning och fråga bara dem som bor närmast de aktuella träden om hur de vill ha det. Det blev en klar majoritet för att ta bort lönnen utanför Zandra Karlssons port, något som Bostadsbolaget väljer att ta hänsyn till.
– Vi ska se till att det sågas ner. Problemet är bara att entreprenören har fullt upp just nu och det är en prioriteringsfråga. Därför kommer det nog att dröja lite, säger Jan Wistfors, boendeansvarig hos Bostadsbolaget.
Att ta ner lönnen och få bort stubben beräknas kosta upp till 15 000 kronor.
– Vi beskurit en del så länge. Det är arbete vi kan utföra själva. Vi har inte skött den biten ordentligt tidigare, så träden har fått växa sig för stora.
Träden vid parkeringsplatsen blir däremot kvar tills vidare. När Bostadsbolaget frågade de hyresgäster som anses närmast berörda eftersom de har utsikt åt det hållet fick de två alternativen lika många röster.
– Man kan trots allt välja att inte parkera under träden, därför kommer de i andra hand, säger Jan Wistfors.
Även om det handlar om kritik mot bolaget är han glad över att hyresgäster engagerar sig i sitt boende.
– Det är bra. Men i det här fallet hade vi hellre haft ett stormöte för att prata om utomhusmiljön i hela området i stället för att göra enkäter på trädnivå. Det är väldigt resurskrävande om vi ska göra det ofta.
Alexandra Lind, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, tycker att egna enkätundersökningar kan vara bra om man vill driva en fråga gentemot sin värd.
– För att visa att man är flera som tycker samma sak. Det är bra när hyresgäster får vara med och säga vad de vill och att man lyssnar på dem, säger Alexandra Lind.
Kan man få ersättning från värden om bilar eller cyklar förstörts efter att ha parkerats under ett träd?
– Det har jag svårt att tro. Trädet stod ju ändå där först, säger hon.
Zandra Karlsson är både nöjd och missnöjd.
– Alla som använder parkeringen borde fått vara med och rösta om träden där, tycker hon.