Annons

Trångbodda Järvabor extra sårbara i coronakrisen

Järva Järva har drabbats extra hårt av coronaviruset med flera dödsfall. Många bor trångt tillsammans med flera generationer - vilket försvårar isolering. Järvahjälpen vill att Stockholms stad evakuerar äldre till hotell under krisen.
Foto: Järvahjälpen
Drabbade stadsdelar i Järva. Nu kräver bland annat Järvahjälpen att äldre och andra i riskgrupper som bor trångt ska evakueras till hotell under coronakrisen.

Coronaviruset har gått hårt fram i stadsdelarna kring Järvafältet, och många personer har avlidit i sviterna av Covid-19. Trångboddhet och generationsboende nämns som två orsaker till att just Järva är så hårt drabbat.

– Järva har stora problem med trångboddhet och parallellt med att många här inte har möjlighet att jobba hemifrån blir det svårare att hålla sig isolerade. Järvaborna kör buss, jobbar inom vården eller sitter i kassan. Då blir de äldre som bor i samma hushåll extra sårbara, säger Anders Österberg.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Han är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och bor själv i Akalla, där han är aktiv inom Unga Örnar. Tillsammans med flera andra aktörer, bland annat Hyresgästföreningen, har han tagit initiativet till Järvahjälpen, som erbjuder hjälp med att handla till äldre och andra riskgrupper som är rekommenderade att hålla sig hemma för att inte smittas.

Akallabon Anders Österberg tog initiativet till Järvahjälpen, som erbjuder äldre att bland annat handla.

Järvahjälpen vill att Stockholms stad går in och hyr hotellrum för trångbodda äldre och personer i andra riskgrupper så de kan evakueras. Efter att Järvahjälpen gick ut med förslaget har fler hakat på och kräver att Stockholms stad ordnar tillfälliga skyddsboenden till äldre och andra i riskgrupper i Järva som bor trångt.

– Ska smittspridningen kunna minska måste också trångboddheten minskas. Idag står många hotellrum lediga. För många som bor i Järva går det inte att följa Folkhälsomyndighetens råd och isolera sig och inte träffas över generationsgränserna, säger Anders Österberg.

Läs ocksåCoronakrisen: svårare att få hjälp som hyresgäst

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, ställer sig bakom förslaget.

– För att hantera situationen akut under coronakrisen har vi ställt oss bakom Järvahjälpens förslag om att låta äldre och andra riskgrupper bo i karantän på hotell. Det är inget som löser trångboddheten på sikt men det är något staden kan göra här och nu för att minska smittspridningen, säger Karin Wanngård.

Hon säger att trångboddheten är ett växande problem och som staden behöver aktivt jobba med.

Annons
Läs ocksåNygammalt investeringsstöd ska ge 7000 billiga bostäder per år

– Det är inget som kan lämnas åt marknaden. De ombildningar som nu drivs igenom av majoriteten förvärrar situationen eftersom hyresrätter försvinner för gott. Det som borde göras är att hålla en hög byggtakt och bygga fler större bostäder. Vi fick fart på bostadsbyggandet under förra mandatperioden men nu har man sänkt ambitionerna med färre byggstarter.

Trångboddhet är vanligt i många hushåll i Akalla, Husby, Hjulsta, Tensta och Rinkeby.

Även Vänsterpartiet i Stockholms stad ställer sig positiv till förslaget.

– Jag har lyft frågan i krisledningsnämnden i Stockholms stad och vi  föreslår att personer som är sjuka och bor trångt ska kunna beviljas korttidsvård, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd.

Vänsterpartiet i Stockholms stad, Malmö stad och Göteborgs stad vill att regeringen inför ett nytt statligt investeringsstöd riktat mot större lägenheter i storstadskommuner med problem med trångboddhet.

– Vi har sett de otroligt allvarliga konsekvenser trångboddheten får, till exempel på Järva nu i samband med coronapandemin, där vart fjärde hushåll är trångbodda, säger Clara Lindblom.

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.                                                                              Foto: Lieselotte van der Meijs

Den 1 februari återinfördes det statliga investeringsstödet men med nya direktiv som är tydligt inriktat på att stimulera byggandet av mindre lägenheter.

– Inget investeringsstöd betalas ut för boareor över 70 kvadratmeter. I Stockholm finns det ett väldigt stort behov av större lägenheter med rimliga hyror. Vi är inte emot att det byggs små lägenheter, de behövs också, men staten måste även underlätta för byggandet av större lägenheter. Det kommer att komma fler pandemier och då kan trångboddhet leda till allvarliga konsekvenser, säger Clara Lindblom.

Annons

Även Karin Wanngård är inne på att investeringsstödet även måste gå till större lägenheter.

– Det är också viktigt att jobba för att fler privata fastighetsägare sänker inkomstkraven.

Edward Tovi, pressekreterare för Moderaterna i Stockholms stad, säger att trångboddheten är komplex och att det finns många bakomliggande orsaker.

– Vi har ett mål om att bygga 10 000 bostäder i Stockholms stad per år och vi arbetar vidare med konceptet Stockholmshusen, snabba och billiga hyresrätter, för att pressa produktionskostnaderna och därmed sluthyran, säger han.

Hur ställer sig Moderaterna till förslaget att evakuera trångbodda äldre och andra i riskgrupp till hotell?

– Om det skulle vara aktuellt ur smittskyddssynpunkt att i enskilda fall flytta personer från deras egna hem i det här extraordinära läget kommer vi självklart att vara behjälpliga med det, säger Edward Tovi.

Corona i Hyressverige
Läs också Hemlösa och fattiga extra utsatta grupper i coronatider Coronaviruset: Bostadsbolag inför riktlinjer för hyresgäster Efter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policy

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.