Trasig spis avslöjade svart madrassboende – nu rivs hyreskontraktet
Gång på gång fick hyresvärden, MKB i Malmö, in felanmälningar om en trasig spis. Ändå lyckades de aldrig kontakta hyresgästen för att byta den söndriga spisen. När de väl blev insläppta upptäckte de en lägenhet full med madrasser. Nu tvingas förstahandshyresgästen att lämna lägenheten trots att han här folkbokförd där. Det har hyresnämnden beslutat.
MKB har sedan två år en specialgrupp som ägnar sig åt att jaga svartkontrakt och avslöja hyresgäster som hyr ut olovligen i andra hand. Det aktuella fallet landade på deras bord i våras. Hyresvärdens utredare besökte lägenheten mellan tio och fjorton gånger enbart i syfte att samla bevis. Inte vid något tillfälle var förstahandshyresgästen på plats i lägenheten. Däremot har fanns det olika personer på plats vid olika tillfällen.
MKB valde då att säga upp hyreskontraktet eftersom de misstänkte att det rörde sig om en svartuthyrning. De lämnade fallet vidare till hyresnämnden för prövning som nu ger MKB rätt – hyreskontraktet får rivas.
Enligt hyresnämnden hjälper det inte att hyresgästen är folkbokförd i lägenheten. Det är alldeles för mycket som talar för att han inte bor där. En sådan sak är den trasiga spisen. Hade han verkligen bott i lägenheten hade han varit mer engagerad i att få den utbytt eftersom den inte fungerade på över fyra månader, resonerar nämnden i sitt beslut.
Hyresgästen har heller inte kunnat lämna någon trovärdig förklaring till att han aldrig bokar och använder tvättstugan. Att hans mamma har börjat sköta hans tvätt på sistone, köper inte nämnden. Förstahandshyresgästen har dessutom barn men enligt MKB:s utredare fanns det inga som helst tecken i lägenheten på att det skulle bo en barnfamilj där.
Madrasslägenheter är ett begrepp som används för att beskriva lägenheter som fungerar som en slags sovcentraler. Det kan handla om lägenheter där hyresgästen inte bor kvar och bostaden i stället har fyllts med sängar eller madrasser och där personer betalar per dygn för att få en sovplats. Eller om andra som kontrollerar flera bostäder och hyr ut som hotell för tusentals kronor per person och månad. Det beskrivs ofta som en symbol för trångboddhet och sker utan fastighetsägarens godkännande eller kännedom.
Hösten 2019 skrevs lagstiftningen om. Detta gäller idag:
- Andrahandshyran får inte vara speciellt mycket högre än vad hyresgästen själv betalar. En höjning på max femton procent för möblering är möjlig.
- Andrahandshyresgäster kan begära tillbaka överhyra två åt bakåt i tiden, tidigare var det bara ett år.
- Den som hyr ut svart kan förlora kontraktet direkt, utan varning eller chans att rätta till felet. Det samma gäller om hyran i andra hand är för hög.
- Olovlig uthyrning, i dagligt tal svartuthyrning, i kombination med överhyra är numera ett brott som i värsta fall kan leda till två års fängelsestraff.
- Hyra ut till inneboende: du behöver inget tillstånd från hyresvärden så länge du själv bor kvar och tar in någon att dela bostaden med.
- Hyra ut i andra hand: du behöver få godkänt från husets ägare innan du flyttar och låter någon annan ta över lägenheten tillfälligt.
- Du måste ha beaktansvärda skäl som till exempel sjukdom, tillfälligt jobb eller studier på annan ort. Om värden inte går med på det kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få hjälp.
- I båda fallen går det att lägga på tio till femton procent på den förhandlade hyran. Den som betalar mer än så kan vända sig till hyresnämnden och kräva en återbetalning.