Sara – ännu ett offer för nämndens långa kötider
Hyresgästen Sara Carlén innehar ett rekord hon inte är glad över. Hem & Hyras granskning visar att hennes ärende är äldst i hyresnämnden. Och att hennes ärende kom in till hyresnämnden i augusti 2016 och ännu inte är avgjort har skapat problem. Hon kan inte byta tvåan till en större under tiden ärendet pågår.
– Vi bor väldigt trångt och skulle verkligen behöva större. Men intresset svalnar ganska fort hos dem som vill byta när de hör att den här höga hyran kan höjas ytterligare när processen i hyresnämnden är klar, säger hon.
Det jobbigaste är att inte veta hur det ska bli.
– Det är inte klokt att det kan ta tre år, säger Sara Carlén.
Förlorar hon i nämnden kan hon få en retroaktiv hyreshöjning på cirka 15 000.
– Men jag har inte kunnat lägga undan några pengar och kommer att försöka ta ett lån i så fall, säger hon.
Bakgrunden till historien är att Wåhlins hyresgäster på Möckelvägen i Årsta fick en rejäl hyreshöjning efter en renovering. En tvåa på 54 kvadrat fick en hyra på 7 265 kronor. När värden återkom och ville höja hyran med ytterligare sju procent fick hyresgästerna nog och sa nej. Det slutade med att värden gick till hyresnämnden.
En annan som väntar på besked från hyresnämnden är Timo Manner, som betalar 9 100 kronor för 71 kvadratmeter.
– När de höjt med över tre tusen och ville höja sju procent till då var det dags att sätta ner foten. Men man vill ju att det ska bli klart, säger Timo Manner, som lägger undan 600-700 kronor pengar varje månad ifall det blir en retroaktiv hyreshöjning.
En som har varit med hela processen är Monicka Sparrman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, ombud för hyresgästerna.
Hon säger att det hölls ett första sammanträde i slutet på 2016. Sedan skulle hyresnämnden ha gjort en besiktning av hyresgästernas lägenheter och hyresvärdens jämförelselägenheter. Men inget har hänt. Förrän nyligen. I september besiktade hyresnämnden lägenheterna.
– Jag förstår inte varför det tar så lång tid, hyresgäster drabbas. Både jag och motpartens ombud har varit på dem och sagt att de måste besikta lägenheterna, men det har inte hänt något, säger Monicka Sparrman.
Frågan varför ärendet har hållit på i över tre år och ännu inte är avgjort, ställs till Johan Rosén, hyresråd och chef för Hyres- och arrendenämnden i Stockholm.
– Det har tagit alldeles för lång tid. Förklaringen är att det är långa köer till sammanträden hos oss och att det har bytts hyresråd under tiden, vilket har fördröjt ärendet ytterligare, säger han.
Ärendet handlar om att hyresvärden vill höja hyran, medan hyresgästerna motsätter sig en höjning.
I prövningen hänvisar hyresvärden till vissa jämförelselägenheter som argument till att höja hyran, medan hyresgästerna hänvisar till jämförelselägenheter med lägre hyra som argument för att hyran inte ska höjas.
Men det nya hyresrådet som tog över ärendet ansåg att det fanns brister i jämförelsematerialet som skickats in av hyresvärden och hyresgästföreningen.
– Det gjorde att nämnden behövde begära in kompletteringar vilket har gjort att det har tagit lite längre tid, säger Johan Rosén.
Men går allt vägen får hyresgästerna ett besked om sin hyra om några månader. Vid sammanträdet i början av september besiktade hyresnämnden jämförelselägenheter. Nu återstår sex veckor där parterna får slutföra sin talan, innan nämnden kommer med ett beslut.
– Det är ett omfattande ärende och det kan bli så att nämnden begär in mer information från parterna. Men jag tror att det kommer ett beslut från oss under 2019, säger han.