Tre barn nära att krossas i hissolyckor
Emma är tre år och brorsan Anton är sex. Klockan är strax efter åtta en novembermorgon 2017 på Södermalm och det är dags att gå till förskolan.
– Tryck upp hissen ni, säger mamma Nina och dröjer kvar bara en liten stund för att låsa dörren.
Plötsligt hörs ett skrik från sexåringen. Dörren till hissen är handikappanpassad och öppnar mekaniskt när den aktiveras genom ett knapptryck. Men den stänger automatiskt efter några sekunder. Med en så stark kraft att den sveper med Emma in mellan dörren och gallergrinden där hon precis får plats i en glipa. Och nu händer det verkligt otäcka. Någon på en nedre våning kallar på hissen. Korgen börjar åka och drar ner Emma som kilas fast mellan schaktväggen och hisskorgen. Enligt utredningsrapporten så kraftigt att ”korggrindens övre del trycktes in mot korgen, grinden spårade ut i överkant, grindkontakten gick delvis sönder, kretsen bröts och hissen stannade”. Men dörren gick inte att öppna.
– Det var en helt bisarr syn. Det var bara halva kroppen som stack upp, säger Nina som ändå kunde försäkra sig om att barnet var ok och lugna henne eftersom yttre dörren är av glas.
Under tiden springer brorsan runt till alla grannar och säger att de inte får trycka på hissknapparna. Nina ringer 112..
– Hon var jätterädd så jag tänkte, nu måste man vara lugn och survivalsmart annars kanske hon glider ner ännu mer. Så jag lockade henne med att hon skulle få godis snart, säger Nina som inte ens törs tänka på vad som kunde ha hänt om hissen inte stannat. Helt mirakulöst klarade sig Emma med inga andra skador än ett blåmärke på halsen efter dragkedjan.
Emma hjälptes ut av räddningstjänsten och hissen och den efterföljande tekniska undersökningen rekommenderar att det sätts in en distans så att liknande olyckor inte ska kunna inträffas igen. Så görs också, men i besiktningsföretaget Dekras årliga kontrollprotokoll från bara några månader tidigare står det att läsa: hissen ”erbjuder betryggande säkerhet”.
– De sa hela tiden att det inte är något fel på hissen. Men det är det ju, det här har ju hänt, säger Nina.
Ett drygt halvår i en annan del av Södermalm händer samma sak igen. Och nu med betydligt sämre utgång för barnet. Den tekniska undersökningen pågår fortfarande och åklagare har inlett en förundersökning. Innan den är klar vill inte familjen uttala sig av hänsyn till det juridiska.
Ytterligare två månader går. En pojke i Norsborg tappar sin boll i hissen. När han tar fast den sugs armen fast mellan korg och schakt innan hissen stannar.
Tre olyckor i tre hissar i Stockholm inom ett drygt halvår. Två saker har de gemensamt: De anses vara säkra. Och det är ett under att alla barn överlevt.