Annons

Tre kommunala bolag strandar hyresförhandlingarna: ”Hyresgästerna största förlorarna”

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Alingsåshem, Vara Bostäder och Vänersborgsbostäder – Alla tre har nu strandat sina hyresförhandlingar. "De största förlorarna är hyresgästerna", säger Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Loggor, Alingsåshem, Vara Bostäder, Vänersborgsbostäder
Foto: Kajsa Wedberg / Minna Ulin
Alingsåshem, Vara Bostäder och Vänersborgsbostäder har strandat hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Årets hyresförhandlingar är de tuffaste på många år. Ökade kostnader har lett till rekordyrkanden från hyresvärdarna. I region BohusÄlvsborg-Skaraborg toppar kommunala Vårgårdabostäder ligan genom att kräva en höjning på 12,5 procent. Hyresgästföreningen menar att kraven är orimliga och nu har förhandlingarna med tre kommunala bostadsbolag strandat.

Det handlar om kommunala Alingsåshem, som krävt 11,1 procent, Vara bostäder, som vill höja med 8,9 procent samt Vänersborgsbostäder med ett yrkande på 9,2.

Läs ocksåHyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månadenTvå bilder, den ena på ett hus och den andra på en medelålders man.
Alingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Alingsåshem och Hyresgästföreningen kommer inte överens om nästa års hyreshöjning. ”Vi hade helst sett en lokal överenskommelse”, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Jesper Lissmark.

– Vi har varit beredda att sträcka oss långt eftersom läget i omvärlden gjort att kostnaderna för bolaget ökat. Men vår uppgift är att få till en överenskommelse som blir skälig för hyresgästerna och bolaget har inte velat mötas på en rimlig nivå och är heller inte villiga att fortsätta förhandla, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare, Jesper Lissmark, som sköter förhandlingarna med Alingsåshem.

Jesper Lissmark menar att de stora förlorarna är hyresgästerna:

– I och med att förhandlingen då drar ut på tiden är vi oroliga att det kommer resultera i retroaktiva hyror, och det kan bli väldigt tufft i ett läge då många hyresgäster redan har det tufft ekonomiskt. Dessutom ökar osäkerheten. Vi hade helst sett en lokal överenskommelse genom förhandlingarna eftersom vi anser att lokala förutsättningar tolkas bäst utifrån lokala perspektiv, säger han.

Läs ocksåPrivatvärdar kallar till nya hyresförhandlingar – ”Oerhört stressande för hyresgästerna”Rikard Ljunggren Fastighetsägarna, Erik Elmgren Hyresgästföreningen

Det blir nu tvistelösningsorganet Hyresmarknadskommittén, HMK, som får besluta om de tre bostadsbolagens nya hyror.

Annons

Även på andra håll har årets hyresförhandlingar hakat upp sig och strandat. Det gäller exempelvis Stockholms stads kommunala bostadsbolag med cirka 75 000 lägenheter.

När Hyresmarknadskommittén fattar sina beslut är ännu oklart. De har sitt nästa möte den 19 december.

Läs ocksåHyresgäster i limbo när skiljemans avgörande tolkas olikaHyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark informerar hyresgäster hos Victoriahem i Borås om den pågående tvisten kring tolkningen av skiljemannens beslut.
Höjning på runt 5 procent

Några hyresförhandlingar i BohusÄlvsborg-Skaraborg är dock redan klara. Det gäller allmännyttiga AB Bostäder i Lidköping, Eidar i Trollhättan, Skövdebostäder, Uddevallahem, Ljungskilehem och Åkab i Åmål samt privata Balder i Mariestad och Skövde. Hyresgästerna som bor i någon av deras lägenheter får räkna med att hyran går upp med runt fem procent nästa år.

När det gäller kommunala Bostäder i Borås med drygt 7 000 lägenheter råder viss förvirring. I fredags skickade Hyresgästföreningen ut ett pressmeddelande om att Bostäder i Borås kallat till förhandling och ville få igenom en höjning på 6,4 procent. Senare, samma dag, gick Bostäder i Borås ut med information på sin hemsida om att de ”avstår från att lägga ett yrkande på en viss procentsats”. Enligt bolaget vill man ”…med hjälp av trepartsmodellen skapa en öppen dialog som inte skapar onödig ovisshet”.

Representanter för Bostäder i Borås och Hyresgästföreningen har träffats flera gånger för att förhandla. Men ännu har ingen uppgörelse nåtts.

LÄS MER:

Annons

Så mycket vill värdarna i Västsverige höja hyran 2024 – hela listan

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2024 – hela listan

Strandade hyresförhandlingar i Alingsås även inför 2023 – Förhandlingschefen: ”Festen är över”

Strandade hyresförhandlingar i Vänersborg även inför 2023

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.

HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.

Fakta: Detta är trepartsöverenskommelsen

Från och med förhandlingsåret 2023 rekommenderas fem olika faktorer som grund för de årliga förhandlingarna. Två reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt förvaltnings- och underhållskostnader. Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP per capita samt inflation exklusive hyror. Bakom trepartsöverenskommelsen ligger Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.