Tre månaders retroaktiv hyreshöjning för Mimers hyresgäster

Västerås Hyrorna hos Västerås kommunala bostadsbolag Mimer är klara efter strandning. I snitt höjs hyrorna med 1,55 procent från den 1 januari. Det innebär att hyresgästerna får betala tre månaders höjning retroaktivt.
Foto: Monika Steczkó
Mimers hyror är klara efter strandningen före jul.

Den genomsnittliga höjningen är 1,55 procent, men i praktiken får hyresgästerna ett hyrespåslag på allt från noll till 1,62 procent. Den retroaktiva hyreshöjningen kommer på april månads hyresavi.

Hyresgästföreningen och Mimer kunde inte komma överens om 2021 års hyresnivå och förhandlingarna gick därför vidare till den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, för att avgöras där. Nu kommer beskedet att hyrorna är klara. Enligt Mimer behövs de ökade hyresintäkterna för att bostadsbolaget ska ha råd med fastighetsunderhåll, nybyggnation samt kunna betala ökade kostnader för bland annat el, vatten, fjärrvärme och avfallshantering.

Läs ocksåHär vill kommunala värden höja hyran med 17 procent - hyresgästen Agneta: ”Det här är Knivsta, inte Monaco”Tudelad bild. Den till vänster föreställer en kvinna i 60-årsåldern med kortklippt grått hår och glasögon med svarta bågar. Hon tittar rakt in i kameran med allvarlig min. Bilden t h föreställer Knivsta stationshus med ett tåg framför.

I fjol fick Mimer igenom en högre höjning – 2,25 procent.

– Det blir en lägre höjning i år jämfört med förra året vilket förstås är välkommet för vissa hyresgäster. För Mimer skapar den lägre nivån ekonomiska utmaningar på sikt, säger Mikael Källqvist, Mimers vd, i ett uttalande.

Mikael Källqvist, vd för Mimer.

Läs även Här slipper hyresgästerna hyreshöjning 2021

Läs också Christopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skylten Så illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstag Kraftigt höjda hyror efter bruksvärdesprövning: "Inte rimligt" Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.