Tredjedel av 5-årsplanen för Järnvägshusen avklarad – ”Framåt sommaren blir det nyinflyttning”
Vid en första anblick ser Järnvägshusen i Åmål lika illa ut som tidigare. Träfasaderna är svarta av smuts, färgen kring fönstren flagnar, lekplatsen är förfallen och delar av gården fungerar som avstjälpningsplats för gamla möbler och husgeråd.
Men enligt hyresgästen Patrizia Santi har det trots allt skett förbättringar sedan Rossoneri Group köpte husen hösten 2021.
– Ventilationen blev mycket bättre när de rensade rören och satt in nya fläktar på taken. Ett rejält lyft för inomhusmiljön, säger hon.
Till förbättringarna hör även ett nytt lås- och nyckelsystem för dörrarna till trapphusen samt termostat till elementen i lägenheterna.
Doris: ”Längtar efter fönster jag vågar öppna”
Doris Bergqvist har också bott i Järnvägshusen länge. Hon gläds åt att äntligen ha fått sin gamla trasiga spis utbytt men längtar fortfarande efter nya fönster. De hon har i dag är så murkna och dåliga att hon inte vågar öppna dem.
– Jag vet inte när jag kunde öppna och putsa fönstren ordentligt sist, säger hon.
Både hon och Patrizia efterfrågar mer ordning på gården. Som det är nu dumpas det både begagnade möbler och annan bråte där.
– Och går man på gräsmattorna kring husen så gör man det på egen risk. För där är det massor av hundskit, säger Doris.
År av vanvård och misär
Genom åren har Hem & Hyra skrivit spaltmeter om de vanvårdade Järnvägshusen. Men hösten 2021 tändes ett nytt hopp hos hyresgästerna. Deras gamla värd, I & M Fastigheter, sålde husen till Rossoneri Group. En relativt ung koncern med säte i Göteborg, som äger cirka 100 lägenheter i Säffle och Åmål, och som ägs av Jonatan Lidberg och Victor Sjöblom.
I samband med köpet stack ägarna inte under stol med upprustningen kommer att ta tid.
– Vi har lagt en 5-årsplan för husen. Så det kommer att ta sin tid, sade han till Hem & Hyra då.
Nu har en tredjedel av den tiden gått. Vad har hänt?
– Vi har följt vår plan. Direkt när vi hade köpt husen besiktigade vi alla lägenheter på Odengatan och åtgärdade brister som förelåg hos hyresgästerna sedan tidigare. Det var allt ifrån läckande kranar till problematisk elektricitet. Vi har träffat och pratat med samtliga hyresgäster. Därefter har vi bytt låssystem, rensat trapphus och källargångar, satt in nya brandvarnare i trapphusen, bytt ut trapphusbelysning, bytt ut radiatorventiler, installerat 3 nya takfläktar, rensat ventilationskanaler och renoverat fyra lägenheter, säger Jonatan Lidberg.
– Men framförallt har vi, sedan årsskiftet, påbörjat renoveringen av det två hyreshusen på Rösgatan som sedan tidigare var evakuerade. Framåt sommaren planerar vi för inflyttning i tio nyrenoverade lägenheter i huset på Rösgatan 12 och jag vågar faktiskt säga att det kommer bli några av Åmåls allra finaste lägenheter, säger Jonatan Lidberg.
Därefter ska de sex lägenheterna i huset på Rösgatan 10 göra samma resa. Först därefter blir åter fokus på Odensgatans fastigheter. Det vill säga de tre trähusen där Doris Bergqvist, Patrizia Santi och övriga av dagens 25 hyresgäster bor.
– Ja efter att vi är klara med Rösgatan 10 är det dags att ge husen på Odengatan kärlek även utvändigt. Fasaderna ska målas om, och gården göras i ordning så husen återfår glansen ifrån gamla dagar, säger Jonatan Lidberg.
I dag ser delar av gården ut som en soptipp och gräsmattorna är fulla hundskit, vad gör ni åt det?
– Där har vi en utmaning. Vi har gått ut med information om vad som gäller. Ändå väljer vissa hyresgäster att dumpa begagnade soffor och annat skräp. Och det blir självklart problem med hundägare som inte plockar upp efter sina hundar. Vi kommer att ge vår städfirma utökat uppdrag att även se till att det inte är skräpigt på utsidan. Och när ni väl fått snyggat upp fasader och gård tror jag att de boende själva kommer att ta mer ansvar för att hålla rent och snyggt, säger Jonatan Lidberg.
Hyresgästen Patrizia: ”Jag hade inte förväntat mig mer”
Det där sista är något som hyresgäster Patrizia Santi håller med om. Men, hon hoppas att förändringen inte ska behöva dröja ända tills uppfräschningen 2024. Mer engagemang från områdets vaktmästare skulle göra stor skillnad säger hon.
– Om man bara snyggar upp, tar bort allt skräp och håller efter när det gäller hundskiten så behöver det inte bli så här illa. Men då krävs det att vaktmästaren verkligen är här och engagerar sig, säger hon.
Patrizia Santi säger att hon trots allt har kvar hoppet om att Järnvägshusen kommer att rustas upp.
– De här nya ägarna, Rossoneri Group, var ju tydliga med att det kommer att ta tid. Att de skulle börja med de tomma husen på Rösgatan innan de tog sig an våra hus. Så de verkar följa sin plan. Jag hade inte väntat mig att det skulle ha hänt mer på den här tiden, säger hon.
Doris Bergqvist är mer tveksam.
– Jag säger som jag brukar göra. Först när jag ser förbättringarna med egna ögon tror jag att det är sant, säger hon.