Annons

Trenden är höga hus – men inte i Bengtsfors

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Västsverige växer – på höjden. Ett 33-våningshus är på gång i Borås, Skövde har Studentskrapan med 18 våningar och i Trollhättans kvarteret Mars är 17 våningar toppen på stan. Men i Bengtsfors, där sa invånarna stopp. Här får det räcka med fem våningar.

Förr var kyrkan den högsta byggnaden i byn. Men allt eftersom kyrkans makt har minskat, så har kyrkobyggnaderna blivit lägre. Nu är det bostadshusen som skjuter i höjden istället. Arkitekturprofessor Claes Caldenby menar att det är en tydlig trend och att det handlar om symbolvärden, att många byggherrar och politiker vill sätta sin ”ort på kartan”. Claes Caldenby säger att han förstår folkopinionen mot höghus, speciellt på mindre orter.

Arkitekturprofessor Claes Caldenby tror inte att det är markpriser som driver upp husen på höjden.

– Ett hus klassificeras som höghus i förhållande till den befintliga bebyggelsen. Därför kan ett sjuvåningshus i Bengtsfors uppfattas som mer störande än ett 17-våningshus i Trollhättan.

Hem & Hyra har gjort en liten rundresa och träffat hyresgäster där uppe i höghusen.

I Studentskrapan i Skövde bor David Libeau på tolfte våningen. Han pluggar på högskolan och kommer från Bretagne i Frankrike. Där bodde han i en villa med trädgård. Här i höghuset se han trädtopparna. För att kompensera bristen av trädgård har han några krukväxer på sitt bord. De ser dock lite vissna ut.

David Libeau trivs med att bo i Skövdes högsta hus, Studentskrapan.

– De klarade sig inte utan vatten när jag var hemma i Frankrike, säger han.

Han säger att kontrasten mot boendet i Bretagne är stor, men han trivs väldigt bra.

– Det är vackert här, säger han och sveper med handen mot utsikten.

I Trollhättan träffar vi Sture Sallander som är ganska nyinflyttad i stadens nya ”skyskrapa” i kvarteret Mars. Sture Sallander bor, precis som David,  på tolfte våningen. När han fick höra att bostadsbolaget Eidar skulle bygga ett höghus mitt i centrum var han snabb med att ställa sig i kö, och högt upp i huset skulle det vara.

Annons
Läs också"Bygg gärna, men inte så högt!"

Arkitekturprofessor Caldenby menar att det inte är ekonomiska skäl som gör att allt fler vill bygga på höjden. Han säger att markpriserna inte är i den klassen i svenska småstäder så att det är lönsammare att bygga högt.

Där håller inte Eidars vd Urban Blom med. Han menar att det är brist på central tomtmark och att bygga höghus är ett sätt att spara på de viktiga grönytorna som finns i centrum.

I Bengtsfors tänkte det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus slå två flugor i en smäll genom att bygga sju våningar mitt i centrum. Folktandvården behövde nya lokaler och det behövs fler lägenheter. En lämplig tomt fanns alldeles intill nuvarande Folktandvård.

Läs ocksåCentern vill bygga på höjden i centrala Högsäter
Bengtsforsborna tände inte på Pär Nilssons idé att Bengtsforshus skulle bygga sju våningar i centrum.

– Perfekt, tänkte Bengtsforshus vd Pär Nilsson och började planera för ortens första höga hus.

Från husets översta våningar skulle det bli magnifik utsikt över sjöarna Lelång och Bengtsbrohöljen.

 

Läs ocksåBostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

– Utsikten skulle ge ett mervärde, säger Per Nilsson.

Även han menar att det är mer lönsamt att bygga på höjden.

Annons

– Ju högre hus, desto lägre hyra då fler delar på kostnaden, säger han.

Ett bygge av sju våningar krävde ändring i detaljplanen, vilket startade en livlig debatt i Dalslandskommunen. Politikerna lyssnade på folket och satte en gräns på fem våningar på den aktuella tomten.

Pär Nilsson menar att de som förlorar mest på stoppet av sju våningar är hyresgästerna. Att det handlar om att bygga monument och markera orten med höghus tycker han är nonsens.

– Nej du, monument får andra bygga. Här handlar det om bostäder till hyror som Bengtsforsborna kan betala. Inget annat.

Men trenden fortsätter i hela regionen, att bygga några våningar mer än man gjort tidigare. Då handlar det både om nybyggda hus, men även att bygga på våningar på redan befintliga byggnader för att få fler lägenheter. Bland annat på Skogslyckan i Uddevalla kommer flera hus att byggas på med ytterligare våningsplan om planerna går igenom.

 

Läs också Sparkad vd får 1,5 miljoner – ombudet: "Vi är nöjda" Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.