Trend: Fler allmännyttor säljer för att bygga nytt
Skurup, Trelleborg och Kävlinge är några av de skånska kommuner som planerar att sälja delar av sina kommunala bostadsbolag de kommande åren. Och de är inte ensamma.
I fjor sålde landets allmännyttor tillsammans nära 7 000 lägenheter. I Skåne är nu drygt 2 000 lägenheter på väg att säljas. De senaste åren har de kommunala bostadsbolagen i Skåne sålt omkring 4 000 lägenheter. Det visar Hem & Hyras kartläggning.
För hyresgästerna innebär en försäljning sannolikt en ny privat hyresvärd, om inte lägenheterna ombildas till bostadsrätter. För kommunen ger det ett välkommet klirr i kassan. Antingen går pengarna till att stärka kommunens ekonomi eller så får bostadsbolaget möjlighet att bygga nytt.
Men njutningen kan vara tillfällig.
Den kommun som säljer hela eller delar av sitt eget bostadsbolag får betydligt sämre möjligheter att trolla fram bostäder när det krisar. Både Staffanstorp och Lomma kommun har sålt sina kommunala bostadsbolag och också haft problem att hitta bostäder till nyanlända. Men i Staffanstorp är ansvariga politiker ändå nöjda med beslutet.
– Det har jag inte ångrat. Bostadskön var lång och nyanlända hade ändå inte fått gå före. Det tillhör inte en kommuns kärnverksamhet att ha ett bostadsbolag, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Försäljningen av Staffanstorpshus lägenheter finansierade bland annat nybyggnation av skolbyggnader.
Om man säljer för att bygga nytt försvinner dessutom billigare hyresrätter från allmännyttan bara för att ersättas av nybyggnation med betydligt högre hyror. Många privata fastighetsägare har tillika gjort konceptrenovering till en lönsam affärsmodell. När en lägenhet står tom helrenoveras den med höjd hyra som följd, vilket pressar upp hyrorna ytterligare i kommunen. Hyresgästföreningen är därför kluven till försäljningarna.
– Det är olyckligt att man säljer av allmännyttan. Den behövs. Men vill kommunen inte skjuta till pengar är det ibland enda vägen att gå för bolagen. Men så länge man har kvar allmännyttan har man också mer kontroll över hyresutvecklingen i kommunen , säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen.
LÄS OCKSÅ: CARSTEN ÄR OROLIG FÖR ATT HANS HEM SKA SÄLJAS
I Trelleborg kan upp till hälften av det kommunala bostadsbolagets lägenheter säljas, vilket berör hyresgäster i 1 000 lägenheter.
– Vi ska kunna bygga i både hög- och lågkonjunktur och då måste vi stärka den finansiella ställningen i Trelleborgshem, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsen ordförande i Trelleborg.
Hyresgästföreningen i Trelleborg har varit kritisk till förslaget, som både Moderaterna och Sverigedemokraterna står bakom, och inför omröstningen i kommunfullmäktige protesterade de. Men Niels Nielsen, förtroendevald i föreningen, var besviken.
– Många politiker gick rakt förbi utan att prata. De hade redan bestämt sig, säger Niels Nielsen.
Debatten i fullmäktige blev desto mer intensiv och slutade med att ärendet återremitterades för att få ett bättre beslutsunderlag.
– Politikerna saknar argument till varför man ska sälja så mycket. Man måste kunna motivera det. Jag ser det som en ideologisk fråga som inte har med ekonomi att göra. Nu är många hyresgäster oroliga, säger Niels Nielsen, tillika hyresgäst hos Trelleborgshem.
En försäljning av delar av Skurupshem väntas ge 250 miljoner kronor och kan motsvara upp till var fjärde lägenhet. Pengarna ska öronmärkas för nybyggnation och renoveringar. I Kävlinge står upp till 400 lägenheter på tur. Pengarna ska inte bara stanna i bolaget utan bekosta idrottsanläggningar. I Bjuv vill politiker sälja 330 lägenheter men beslutet är tillfälligt uppskjutet.
För att förverkliga storsatsningen av höghuset Culture Casbah på Rosengård i Malmö bildade kommunala MKB ett nytt bostadsbolag med tre privata fastighetsägare för snart tre år sedan. 1 660 hyresgäster påverkades när MKB sålde deras lägenheter till det nya bolaget.
- Boverkets bostadsmarknadsenkät visar att allmännyttiga bostadsbolag i var fjärde kommun sålde en del av sitt bestånd under 2018.
- Totalt såldes nästan 7 000 allmännyttiga bostäder i landet. Den stora merparten såldes till privata fastighetsägare. 11 procent omvandlades till bostadsrätter.
- Den vanligaste orsaken, enligt enkäten, var att man behövde pengar till nybyggen eller renoveringar.
- Gotlandshem toppar försäljningslistan. De sålde en femtedel av sina lägenheter.