Trettio kontrollbesök räckte inte – så räddades kontraktet för uppsagd hyresgäst

Tidiga morgnar och sena eftermiddagar, men aldrig på kvällarna. Under förhandlingen i hyresnämnden berättade hyresvärdens utredare om sina trettio besök vid lägenheten inom loppet av två år. Inte någon gång när han spanade såg han förstahandshyresgästen, en man i femtioårsåldern, lämna bostaden, eller komma hem. Däremot noterade han vid ett tillfälle en annan person komma ut från lägenheten.
Utredaren var där på uppdrag av MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, som misstänkte att hyresgästen hyrde ut i andra hand utan tillstånd, ett skäl för uppsägning. Vi fjorton tillfällen hade utredaren eller annan personal från MKB ringt på dörren och då bara träffat på hyresgästen vid något enstaka tillfälle.

Uppsagd efter tio år i samma lägenhet
Bevisen som utredaren och MKB samlade låg till grund för uppsägningen som hyresgästen sedan fick i höstas. Men hyresgästen som då bott i sin lägenhet i tio år protesterade. Han hade inte alls hyrt ut svart. Däremot hade haft en inneboende under perioden, vilket är tillåtet så länge man själv bor i lägenheten. Skälet till att utredaren aldrig hade sett hyresgästen lämna lägenheten berodde på hans udda arbetstider, han började jobba väldigt tidigt på morgonen, förklarade han för hyresnämnden. På eftermiddagarna var han med sina barn på en annan adress. Men någon svartuthyrning handlade det inte om. Och han var hela tiden skriven på adressen.
Hyresnämnden ger MKB bakläxa
Eftersom hyresgästen inte accepterade uppsägningen landade den på hyresnämndens bord som nu har tagit sitt beslut. Och de ger MKB bakläxa, hyresgästen får bo kvar. MKB:s bevis räcker inte. Hyresgästen har varit folkbokförd på adressen och han har rimliga förklaringar till alla anklagelser som hyresvärden riktar mot honom, som hyresnämnden ser det.
MKB:s utredning är inte tillräcklig för att visa att hyresgästen har ”hyrt ut eller upplåtit lägenheten i andra hand för självständigt brukande”, skriver hyresnämnden i sitt beslut. Nämnden anser inte heller att det finns skäl att ifrågasätta hyresgästen behov av bostaden eller att han skulle vara felaktigt folkbokförd.
- Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
- I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
- Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
- Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Eller om du har hyrt ut utan tillstånd eller egentligen bor någon annanstans. Då har du inget behov av lägenheten och den ska lämnas vidare till någon som behöver den mer.