Annons

Trodde han skrev sig i Egypten – hamnade i Härryda

Härryda Adressändringen gick inte som mannen tänkt sig. Platsen där han skrivit sig, Egypten några mil utanför Göteborg, hade han aldrig ens sett. När han åkte fast för folkbokföringsbrott hade han istället en annan förklaring: att han trodde att han folkbokförde sig i landet Egypten.
Egypten är ett land men även en by några mil öster om Göteborg.
Foto: Getty/Snazzy maps

En onsdag i januari anmäler en man i 25-årsåldern en flytt via Skatteverkets e-tjänst. Hans nya adress är Egypten, belägen i Härryda strax öster om Göteborg.

Problemet är bara att flyttlasset uteblir. I själva verket har mannen aldrig ens varit på platsen där han just har folkbokfört sig.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Några dagar senare upptäcker personen som bor där på riktigt att en okänd man plötsligt är skriven på samma bostad. Personen larmar myndigheterna och anmäler den falska adressen till polisen.

Trodde att han skrev sig i Egypten

I själva verket bor mannen i Stockholmsområdet. I förhör med polisen förklarar han att han under ett par års tid har befunnit sig i Nordafrika, närmare bestämt i landet Egypten.

Nu har han återvänt till Sverige för att ”starta om”. Han har bott lite varstans, bland annat på lägenhetshotell, men har varit skriven i ett hyreshus i Södertälje.

Annons
Läs ocksåSå funkar den skärpta lagen om folkbokföring: En vecka på fel adress kan vara ett brottDen som bryter mot folkbokföringslagen riskerar fängelse. Det går inte att folkbokföra sig på en postbox.

Eftersom han inte bor där längre har hyresvärden sagt åt honom att ändra sin adress. Mannen säger att det är värden som har hjälpt honom att fylla i flyttanmälan. Däremot har han själv bekräftat adressändringen med sitt bank-id.

– Ingen har gjort något fel förutom jag, jag erkänner. Jag var okunnig. Jag var i Egypten i två år. Det var mitt fel helt enkelt.

Enligt mannen knappade han in Egypten på Skatteverkets sajt.

Läs ocksåFrämmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälperJosef Knutsson anmäler felaktig folkbokföring

– Jag trodde att det skulle ändra min adress till landet Egypten, säger han i polisens förhör.

Annons

Den falska adressen kostar 4 500 kronor

Tingsrätten har emellertid ett mer kritiskt förhållningssätt. Domstolen konstaterar att mannen trots allt signerade flyttanmälan med e-legitimation. I och med det måste han ha förstått att den här sortens anmälan är något som myndigheterna kräver när man byter adress.

Landet Egypten.
Landet Egypten.

Flyttanmälan innehåller dessutom fler adressuppgifter än bara ”Egypten”, exempelvis gatunummer och postort. Att mannen skulle ha missat allt detta tror inte tingsrätten på.

Samtidigt har han bevisligen aldrig bott på den aktuella Härrydaadressen. Därför anser tingsrätten att mannen medvetet har skrivit sig på fel adress. Han döms till dagsböter för folkbokföringsbrott och måste betala 4 500 kronor.

Fakta: Fler platser som heter Egypten

Egypten finns bland annat även i Österåker och i Skövde.
Egypt är också en ort i delstaten Arkansas i USA.

Läs också Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.