Annons

Trodde hon bodde med tillstånd – då kastade värden ut henne: ”Inget avtal”

Nyheter Kvinnan hyrde lägenheten i andra hand av en man. När mannen blev vräkt tvingades kvinnan också flytta, trots att hon hade löfte om långt boende och var folkbokförd på adressen.
Kvinnan tvingades flytta, trots att hon fått löfte om att bo kvar. OBS! Bilden föreställer inte kvinnan i artiklen.
Foto: Getty Images
Kvinnan tvingades flytta, trots att hon fått löfte om att bo kvar. OBS! Bilden föreställer inte kvinnan i artiklen.

Den 56-åriga kvinnan i södra Sverige hyrde en lägenhet av en man i andra hand och hade planerat att bo där ett längre tag. Men uthyrningen var olovlig och hyresvärden agerade när man såg att kvinnan var folkbokförd på adressen. Värden upptäckte också att mannen inte bodde i sin lägenhet.

Fallet gick till Hyresnämnden, där mannen erkände att han inte längre bodde kvar i sin gamla bostad. Det hela ledde till att kvinnan tvingas flytta, trots att hon inte gjort något fel.

Fick bo kvar i väntan på dom

Den 56-åriga kvinnan kände sig orättvist behandlad och tog fallet till Tingsrätten. Hon hävdade där att hyresvärden mycket väl kände till att hon bott i lägenheten och godkänt andrahandsuthyrningen. Hon hade betalat alla hyror i tid, hon var folkbokförd på adressen och hon hade sitt namn på dörren.

Kvinnan krävde att få bo kvar – och att få ta över förstahandskontraktet.

Tingsrätten beslutade först om så kallad inhibition, vilket innebar att kvinnan fick bo kvar i väntan på domen. Kvinnan dömdes sedan att flytta. Att värden känt till att kvinnan bott i lägenheten var inte tillräckligt skäl för att hon skulle ha rätt att till den. Om fastighetsägaren hade fortsatt att ta emot hyra från kvinnan efter att mannen flyttat ut hade hon kunnat få rätt till lägenheten, skriver Tingsrätten.

Porträttfoto, halvkropp, på Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, i grå rock och glasögon. I bakgrunden i oskärpa en gulaktig murad vägg och en gata.
Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Har inget besittningsskydd

Kvinnan har överklagat domen till Hovrätten.

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det viktiga i liknande fall är om det finns ett avtal eller inte.

– Kvinnan har inget avtal gentemot fastighetsägaren. Det spelar ingen roll att fastighetsägaren har känt till att hon har bott där eller betalt hyran. Hon har ju inget avtalsförhållande med fastighetsägaren utan hon har ju ett avtalsförhållande med mannen som hyrde lägenheten i första hand.

– Så när hans avtal då upphör, då upphör ju hennes också, säger Roger Höög och påpekar att kvinnan inte heller har något besittningsskydd.

Man är med andra ord rätt utsatt om man hyr i andra hand och den man hyr av blir uppsagd?

– Ja. Det kan vara möjligt att man kan driva en process om skadestånd mot den man hyrt av. Men det som är mer akut och betydligt värre är att man inte har någonstans att bo.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.