Annons

Trollhättan är landets mest segregerade kommun

Trollhättan Trollhättan är landets mest segregerade kommun. Färgelanda är den där boendet är minst uppdelat. Det visar Hyresgästföreningens stora kartläggning. Men det mest förvånande är att segregationen i landet minskar, tvärtemot vad många tror.
Foto: Kajsa Wedberg
Landets mest delade stad. I Trollhättan har man inte lyckats bryta det segregerade boendet.

I den unika kartläggningen visar senioranalytiker Love Börjeson att Trollhättan är den mest segregerade kommunen i landet.

Det betyder att boende med invandrarbakgrund är samlade i några få stadsdelar. Medan i Färgelanda och Sotenäs kommuner finns det knappt någon uppdelning alls. Det förklarar Love Börjeson med att de kommunerna har väldigt få med utländsk bakgrund.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

– Men i Färgelanda har mångfalden ökat kraftigt de senaste åren från en mycket låg siffra. Men segregationen har minskat. Det betyder att de invandrare som flyttat in i kommunen bor utspridda.

Här är landets mest segregerade kommuner: Se tabellen

I Trollhättan har dock segregationen minskat något sedan 2014, men ligger ändå på en mycket hög nivå.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Är du förvånad över att det är Trollhättan och inte storstäder som Malmö och Göteborg som ligger i topp?

– Nej, jag kan inte säga att jag är förvånad, säger Love Börjeson. Att man alltid talar om Malmö som en segregerad stad beror på att man använder segregationsbegreppet slarvigt. Trollhättan hade vi inte koll på, att man där skulle ligga i topp. Men det är en stad som är tydligt uppdelad.

Han säger att mångfalden i Trollhättan inte är högre än riksgenomsnittet. Det bor inte fler invandrare där än i andra, liknande kommuner, men att befolkningen är uppdelad i olika stadsdelar. Personer med invandrarbakgrund bor samlade i några få områden.

Annons
Läs ocksåHäng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

Se karta: Mångfald och segregation i Sverige 

Undersökningen visar att hyresrätter är viktiga för mångfalden, men att man genom att blanda olika boendeformer i samma område når en bättre blandning.

– Det är jättebra med blandade bostadsområden, hyresrätter, bostadsrätter och villor eller radhus. Då blir det en blandning på befolkningsstrukturerna, säger Love Börjeson. Men man får se till att bostadsrätterna inte blir lyxboende, utan man behöver hela prisskalan.

När rapporten presenterades i riksmedia på tisdagsmorgonen fylldes kommentarsfälten snabbt med upprörda toner.

– Jag är inte förvånad, säger Love Börjeson. Men vi kritiseras från alla håll. Alla är arga och det är väl ett tecken på att det är en bra rapport.

– Undersökningen visar att vi har råd med en generös invandrings- och flyktingpolitik, men vi sisar också mångfaldens negativa konsekvenser. Vi menar att en aktiv bostadspolitik kan motverka segregationen i landet.

Love Börjeson oroas mest av att flera områden inte tar sin del av de kostnader som invandrings- och flyktingpolitiken innebär.

Annons

– Det är vissa områden som får bära de tyngsta bördorna när det gäller skola, vård och omsorg. Så även om undersökningen visar att segregationen minskar är det de resurssvaga områdena som fortfarande får bära det tyngsta ansvaret, säger han.

Love Börjeson och Jonas Nygren, förbundschef för Hyresgästföreningen, skriver i ett gemensamt debattinlägg i Svenska Dagbladet, att Sverige har råd med en generös invandrings- och flyktingpolitik, men att att invandringens och flyktingpolitikens negativa konsekvenser inte får ignoreras. De menar att om den generella bostadspolitiken nedmonteras och om hyresrätter reserveras för socioekonomiskt svaga grupper får det förödande konsekvenser för integrationen mellan nyanlända och de som är födda i Sverige. Därför vill de stoppa ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter i storstädernas innerstadsdelar, utvidga investeringsstödet för nybyggnationer, låta allmännyttan utveckla bostadsområden för alla och slå vakt om hyresrätten för människor med olika bakgrund och inkomster.

– Det går inte att slentrianmässigt skylla olika samhällsproblem på etnisk segregation, säger Love Börjeson.  I bostadsområden med hög andel hyresrätter pågår det integration varje dag och det är dags att man drar nytta av det.

Färgelanda är landets minst segregerade kommun. Få med invandrarbakgrund bor utspridda i hela kommunen.

 

 

 

Läs också Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder Här riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.