Trots lågt intresse: Hyresgarantierna blir kvar
Den kommunala hyresgarantin infördes sommaren 2007. Syftet var att ge fler möjlighet att få ett eget hyreskontrakt, även om de exempelvis saknar fast anställning eller har betalningsanmärkning. Den dåvarande regeringen räknade med att omkring 20 000 garantier om året skulle utfärdas. Men här kan man tala om missräkning.
Fram till det senaste årsskiftet hade bara 1 173 garantier utfärdats – totalt. Under 2014 var antalet garantier futtiga 179 stycken. Av landets 290 kommuner var det i fjol bara 16 som använde möjligheten.
– Det är väldigt underutnyttjat, det är alldeles klart, säger Elisabeth Liffler, som handlägger hyresgarantier på Boverket.
En orsak är svagt intresse från kommunerna. De använder traditionellt andra verktyg, som kommunala andrahandskontrakt och vänder sig ofta till andra målgrupper, exempelvis mottagare av försörjningsstöd.
Boverket har också fått indikationer på att somliga fastighetsvärdar har en negativ inställning till garantierna eftersom de är rädda att få ”fel hyresgäster”.
Verket föreslog nyligen att staten ska ta över administrationen av hyresgarantierna. Det skulle minska de fasta kostnaderna, och också ge ett rättvisare system: även invånare i kommuner som i dag inte använder garantierna skulle få tillgång till systemet.
Det är ännu oklart hur den färska regeringen ställer sig till förslaget. Några indikationer på att det hittills rätt misslyckade garantisystemet ska slopas finns inte i nuläget.
– Det finns inga planer på att avveckla hyresgarantierna. Vi kommer i stället titta på om de kan utvecklas på något sätt, säger Sophie Ahlstrand, kansliråd på näringsdepartementet.
Hyresgarantin har funnits sedan den första juli 2007. Det är ett borgensåtagande från kommunernas sida om att garantera hyran i minst sex månader för personer med svårigheter att etablera sig på bostadsmarknaden. Garantin är främst avsedd för personer som utan försörjningsstöd har tillräckligt god ekonomi för att ha ett eget boende, men som ändå har svårt att få en hyresrätt med besittningsskydd. Kommunerna får för detta åtagande ett statligt bidrag på 5 000 kronor per garanti.
Alingsås 80
Arboga 9
Botkyrka 47
Bromölla 1
Gnesta 1
Gotland 37
Grums 1
Götene 9
Hässleholm 46
Hudiksvall 286
Kalix 9
Karlstad 137
Kungälv 61
Lekeberg 13
Ljusdal 23
Luleå 1
Lund 4
Mark 32
Munkfors 24
Nybro 32
Pajala 7
Sigtuna 47
Skövde 5
Storuman 7
Strängnäs 4
Svenljunga 44
Upplands-Bro 57
Vaggeryd 123
Vara 1
Värmdö 25
Summa 1 173