Annons

Trots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skydd

Örebro 48 timmar. Så lång tid får det enligt lag ta att ställa i ordning ett skyddsrum. Hem & Hyras granskning visar att över en fjärdedel av värdarna i Mellansverige inte tror att de klarar den gränsen.
En skylt för skyddsrum i förgrunden och en kvinna och en man som kommer ut ur en dörr i bakgrunden.
Foto: Anna Rytterbrant
En dryg fjärdedel av hyresvärdarna klarar inte lagkravet på att ställa i ordning skyddsrum på 48 timmar. Det visar hem & Hyras undersökning.

Det klonkar och ­gnisslar av gammal plåt när Leo Hoikkala ­vrider på den stora, otympliga ratten till skyddsrummet. Han och hustrun
Elisabeth kliver in i ett tomt utrymme där det är tänkt att de tillsammans med grannarna i Gyttorp utanför Nora ska söka skydd i händelse av krig. Men om skyddsrummet verkligen ger skydd, vet varken de eller hyresvärden, Norabostäder.

Hem & Hyra har sänt en enkät till ­kommunala hyresvärdar i Mellan­sverige. 12 av 42 värdar, alltså mer än en fjärdedel, svarar att de inte kan uppfylla eller är osäkra på om de klarar att lagkravet på 48 timmar.

Läs ocksåAllt du behöver veta om skyddsrummen där du bor - kommun för kommun

En av värdarna som svarar nej, är Norabostäder som har ansvar för 20 skyddsrum med plats för närmare 2 000 personer.
– Vi vågar inte lova det i dagsläget. Vi har gjort en inventering light och sett att yxor, toaletter och filtar finns. Men vi kan inte lova att gasfilter och lister håller måttet, därför svarar vi hellre nej på frågan, säger Leif Johansson som är fastighetschef på Norabostäder.

Två personer går upp för en källartrappa till en dörr som det står skyddsrum över.
Elisabeth och Leo tror att sammanhållningen i Gyttorp kommer göra att grannarna hjälps åt om skyddsrummen behöver användas.

Komplicerad inventering

Han säger att de upptäckt enklare saker, som att skyltar till skyddsrum inte fanns på plats. Men att en riktig inventering är så komplicerad att den behöver bli gjord av en sakkunnig för att verkligen ta reda på statusen.

Trots det finns det kommunala värdar, som inte gjort någon inventering, men som i Hem & Hyras enkät ändå svarar att de klarar 48-timmarslagen.
– Det känns vågat. Men alla hoppas ju att skyddsrum aldrig ska behöva bli använda, säger Leif Johansson.

Läs ocksåFör få platser i skyddsrum i Norrland

Lindesbergsbostäder är en av värdarna som svarar att de klarar kravet, trots att de ännu inte gjort någon inventering av sina 12 skyddsrum. De hänvisar till att de gjort inventeringar tidigare som visat att skyddsrummen håller måttet.

En man sitter vid ett skrivbord.
Roger Sixtensson är vd på Lindesbergsbostäder.

– Vi har bra koll på dessa utifrån dåtidens kravställning. Det är ju hög tid att genomföra statusbesiktningen men vi väntar in de nya direktiven från MSB (Myndigheten för samhällsberedskap) hur vi ska rapportera i framtiden, säger Roger Sixtensson som är vd på Lindesbergsbostäder.

Han hänvisar till att regeringen gett i uppdrag till MSB att se över vilka krav som ska ställas i framtiden. MSB ska lämna sin rapport i maj i år. Först när den är klar kommer Lindesbergsbostäder genomföra sin inventering.

Läs ocksåNär prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihopBildmontage med en krislåda fylld av saker som nödradio och stormkök. Intill två kvinnor som förbereder mat vid ett bord.

Men ni kan ändå säga att ni i dagsläget klarar 48 timmarsregeln?
– Ja, säger Roger Sixtensson.

Grannar får hjälpa till

Hyresgästerna Leo och Elisabeth Hoikkala ser sig om i skyddsrummet där de ska söka skydd vid behov. Där finns vare sig filtar eller
toaletter i dagsläget. Men det gör inte så mycket tycker Elisabeth.

– Vi har bra sammanhållning här. På 48 timmar kommer vi hjälpa varandra att göra i ordning, säger Elisabeth.

Annons

Men Leo upptäcker ett rör där en vev är saknad.
– Det är för att få in luft. Att den är borta är nog inte så bra …, konstaterar han.

Leo, som har rötterna i Finland, säger att det skiljer i beredskap mellan Sverige och Finland.
– Hotet från storebror i öst har varit närvarande för oss på ett annat sätt. Men jag tror att han varnar innan han kommer, säger Leo och Elisabeth fyller i:

– Ja, det går nog inte så fort. Men det är klart att oron finns där. Vi har ju en stor sprängmedelsindustri här i Gyttorp och ligger nära Karlskoga som skulle kunna bli ett mål, säger hon.

En man i profil ser på ett rörsystem i ett skyddsrum.
En vev saknas till rören som ska reglera luften i skyddsrummet.

”Vansinnig regel”

Skyddsrum finns i vissa fall i förråd eller cykelrum. Boende ska då hjälpa till att röja dem vid ett höjt beredskapsläge. Liksom att tillsammans med hyresvärden se till att det finns vatten på dunkar, toalettmöjligheter och filtar.

– För min del tycker jag det är en vansinnig regel. Det finns insatta träförråd som ska klara att bli rivna på 48 timmar. Men detta är inte så lätt eftersom det kan vara belamrat med saker i förråden. Om kriget kommer har vi annat att tänka på än att riva förråd, säger Jan Forsberg som är driftschef på Ludvikahem.

En man i kavaj i en korridor.

Sneglar på Finland

Han får visst medhåll av ­Anders Johannesson som är enhetschef för befolkningsskydd på Myndigheten för samhällsberedskap.

– Det är lite sant det han säger. Om vi tar en vanlig hyresfastighet med sådana skyddsrum med träförråd. Först ska alla få informationen att ”du måste tömma ditt förråd för nu ska vi riva för att ställa i ordning”. Sen ska folk ha möjlighet att hitta någonstans att göra av sina prylar. Dessutom reagerar vi olika på information. Förstår vi allvaret eller väntar vi – och så går det så fyra timmar till? Det är en matematik som är svår att få ihop, säger Anders Johannesson.

Detta har fått MSB att snegla på Finland.

– De har tre dygn på sig i stället för två att göra i ordning. Men även då kan det vara svårt för fastighetsägarna att med sina slimmande organisationer att låsa upp och ställa i ordning skyddsrum så att det är bäddat och klart. Det kommer nog inte hända, utan det handlar ändå om att alla som vill söka skydd får hjälpa till att ställa i ordning, säger han.

Annons
En man med keps med texten Finland tittar fram bakom ett hörn och en kvinna i kappa står snett bakom.
Elisabeth och Leo Hoikkalas hyresvärd Norabostäder tror inte att de klarar att ställa i ordning skyddsrummen på 48 timmar. De säger att de tycker det är bra att Norabostäder svarar ärligt på frågan: ”Så vi vet vad som gäller”.

Agerade snabbt

I Gyttorp där Leo och Elisabeth bor finns civil sprängmedelsindustri. Men det har inte fått Norabostäder att ­snabba på processen.
– Vi har inte fått några förhållningsorder om att vi är extra utsatta så som till exempel Karlskoga. De skulle ­förmodligen bombas bort direkt, säger Leif Johansson.

När Ryssland invaderade Ukraina ­agerade Karlskogahem snabbt.
– Det fanns en tideräkning före och en annan efter Putins hänsynslösa krig mot Ukraina. Eftersom vi har försvarsindustrin i Karlskoga är vi ett strategiskt mål för inkräktare, säger Urban Linder som är vd på Karlskogahem.

Personalen blev omgående satta i arbete för att inventera och uppdatera över 90 skyddsrum för drygt 8 000 personer.

Välkommen till skyddsrummet

Många av rummen är från 40- och 50-talet. Utrustningen var från samma tid. Material har flyttats runt, försvunnit eller slutat fungera. På vissa ställen hade man under årens lopp byggt om eller tagit upp hål för att dra nya ledningar, vilket kan göra skyddsrummen osäkra.
Arbetet med att göra i ordning dem, tog inte 48 timmar. Det tog sex månader.

Men då är samtliga uppdaterade och nya tydliga rutiner införda i händelse av krig. Dessutom ska skyddsrummen ses över en gång per år.
– Sen är det klart: Vid ett anfall hade de flesta kunnat användas ändå. Det är ju inte något hotell med banderollen ”Välkommen till skyddsrummet”, utan de som kommit först hade fixa det, säger Urban Linder.

Sveriges blå lagbok framför ett hus.
Först i skarpt läge vet vi om 48-timmarslagen kan efterlevas eller inte.

Lagbrott – med oklar påföljd

Men vad innebär egentligen det här? Värdarna har fått pengar av staten för att bygga och underhålla skyddsrummen. Och att inte klara 48-timmars regeln är ett lagbrott. För även om tidsgränsen ändras från två till tre dygn, kvarstår problemet: först i skarpt läge vet vi om regeln kan efterlevas eller inte.

– Eftersom vi inte har varit i krig och inte hamnat i domstol, så vet vi inte vad det kan bli för påföljd. Men jag kan ­tänka mig att de boende i husen ­skulle bli mäkta irriterade om det inte blir ­iordningställt. Så där har man väl en mobb efter sig om inte annat, säger ­Anders Johannesson som är enhetschef för befolkningsskydd på Myndigheten för samhällsberedskap, MSB.

Men Elisabeth och Leo tror att de fokuserar på annat än sin hyresvärd om Sverige hamnar i en situation där skyddsrummen ska användas.
– Det är bättre att göra något innan, så vi ska ta upp det här med Norabostäder. De brukar vara lyhörda och lyssna, säger Elisabeth.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.