Trots skolans larm – Marias familj fick avslag på vädjan om bostadsförtur
I ett reportage har vi berättat om Maria, 8 år, vars familj flyttar runt mellan kommuner. Efter andra flytten med skolbyte på ett år började Maria isolera sig, hon ville inte ha några nya vänner. Familjen vädjade om bostadsförtur i Huddinge, för Marias skull.
Christina Eklund (M), kommunalråd och ordförande Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen i Huddinge, är den politiker som har ansvar för bostadsförtur i kommunen.
Vad tar ni som kommun för ansvar när barn far illa på det här sättet?
– Vi tar inte större ansvar för den familjen än för någon annan. Var och en måste ta ansvar själv för sitt boende. Man måste agera själv så att man hittar ett anpassat boende för sin familj.
Men om de gjort allt i sin makt och det ändå inte löser sig? Ni som kommun har ansvar för att planera så att det finns bostäder.
– Vi har ansvar att se till att det finns bostäder tillgängliga och det gör vi. Vi bygger hela tiden i Huddinge och ser till att det finns nybyggda hyresrätter, bostadsrätter och villaområden. Det är det ansvar som kommunen har.
Länsstyrelsen har i sin senaste rapport om läget i länet påpekat att bostadslösheten måste tacklas som ett bostadsproblem inte som ett individuellt problem, tvärtemot vad du argumenterar. Hur ser du på det?
– Jag ser inget motsatsförhållande till det jag sagt. Bygger man mycket så fungerar bostadskedjan. Men ansvaret för att hitta en bostad är alltid individens eget.
Länsstyrelsen kritiserar också kommuner som Huddinge och säger att man misslyckas att planera för barnfamiljer med låga inkomster. Vad ska ni göra utifrån den kritiken?
– Det är riktigt att man beskriver en sådan kritik. Men Huddinge sticker inte ut där. Bostadsmarknaden i Stockholm är speciell. Dels är nybyggda boenden inte billiga att hyra. Sen har det varit en inflyttning till Stockholmsområdet på ett sådant sätt att man absolut inte är i fas vad gäller lägenhetsmarknaden. För oss gäller det att fortsätta se till att bostäder byggs.
Men kritiken gäller just planeringen för barnfamiljer med lägst inkomster. Hur planerar ni att få fram bostäder till de familjerna?
– Jag tror att det är svårt att bygga för en speciell målgrupp. Man måste se till att det blir flyttkedjor. Desto fler nya bostäder som finns, desto mer omflyttning får man. Då får man tillgång till de här billigare bostäderna.
Länsstyrelsen menar också att kommuner borde använda sig av bostadsförtur för resurssvaga hushåll som saknar en egen bostad. Kommer ni använda er av det?
– Jag kan inte svara rakt av på den frågan. Jag behöver prata med fler på kommunen om jag ska kommentera det. Men det jag kan säga är att även om man får en bostadsförtur ska man kunna betala hyran.
”Den här familjen måste fortsätta kämpa. Det är vad det är frågan om. Det är ingen annan som kan göra det åt dem”. – Christina Eklund (M), kommunalråd, Huddinge
Huddinge har en regel för bostadsförtur som särskilt försvårar för familjer som Marias. För att få rätt att få en bostad genom förturen måste en familj ha bott två år i kommunen. De familjer som flyttar från kommun till kommun för att få tak över huvudet kan inte uppfylla kravet. De hamnar i ett moment 22.
Varför ställer ni det kravet i Huddinge?
– Vi har de reglerna vi har. Det är tvåårsregeln som gäller i Huddinge. Om man vill söka bostadsförtur hos oss måste man ha funnits här i två år. Jag ser inte att det är något moment 22 i det. Det måste finnas regler. Den här familjen måste försöka få ihop sina år i Huddinge så att de kan söka förtur.
Men om de inte kan hitta en bostad i Huddinge under en så lång tid som två år? Många uthyrningar är bara sex månader eller tre månader. Då hamnar de ju i ett moment 22. Hur ska de uppfylla era krav?
– Man får söka sig till sådana andrahandsuthyrningar där man har ett längre kontrakt. Den här familjen måste fortsätta kämpa. Det är vad det är frågan om. Det är ingen annan som kan göra det åt dem.
Förra året beviljades 7 ansökningar om bostadsförtur i Huddinge av 73 sökande. Varför bara 7?
– Väldigt många som söker är inte berättigade till att söka eller känner inte till kriterierna för bostadsförtur. Fler än den berörda målgruppen ansöker. Man måste ha speciella skäl. Har man inte tillräckliga skäl får man inte förtur.
I Huddinge ställs 50 lägenheter till förfogande till det här varje år. Är det tillräckligt?
– I dagens läge så kan 50 anses okej.
En forskare som tittat på situationen i Stockholmsområdet beskriver att allt fler barnfamiljer tvingas flytta runt. Hur ser du på den utvecklingen?
– Det måste man ta till sig om det är på det sättet. Får jag det beskrivet så ska jag naturligtvis läsa in mig på det och ta del av det. Det är tråkigt om det är den utvecklingen. Man önskar ingen att tvingas flytta runt på det sättet som du beskriver det.
Vad ska ni göra för att förändra situationen?
– Jag tror inte vi kan göra så mycket mer än vad vi redan gör. Vi bygger bostäder och hoppas att det ska leda till flyttkedjor. Vi kan inte göra så mycket mer.
Fotnot: Maria heter egentligen något annat. Läs mer om familjen här.
År | Antal ansökningar | Antal beviljat |
2016 | 131 | 50 |
2017 | 103 | 26 |
2018 | 81 | 25 |
2019 | 83 | 12 |
2020 | 73 | 7 |
Källa: Huddinge kommun