Annons

Trots värmeböljan – inga rum för svalka erbjuds hyresgästerna i sommar

Stockholm Förra sommaren erbjöds hyresgäster i Vällingby svalka i tre HGF-lokaler. Men i år blir det inga svala rum, trots värmen. Huvudmålgruppen äldre hittade inte dit – och de unga som hängde där samlades lika gärna utanför. "Då blev det inte lika motiverat för oss att fortsätta", säger Sture de Vries, Svenska Bostäders verksamhetsutvecklare.
sol på blå himmel
Foto: Linda Dahlin
I år spås sommaren att bli extra varm. Men det blir ingen repris för Svenska Bostäders fjolårssatsning på svalkande rum för hyresgästerna.

Tre lokala hyresgästföreningar i Vällingby lånade ut sina kvarterslokaler förra sommaren till Svenska Bostäders pilotprojekt med svala rum. Lokalerna kyldes ner med AC-aggregat och höll en temperatur på ungefär 19 grader, vilket var svalkande under de dagar då termometern närmaste sig 30-sträcket.

På plats fanns sommarjobbande ungdomar från Stockholms stad som erbjöd aktiviteter för de som kom förbi. Då hoppades de på att lokalerna skulle bli en träffpunkt för både unga och gamla. Särskilt äldre är känsliga för värme och var en högprioriterad målgrupp, men det var inte så många av de äldre hyresgästerna som hittade till lokalen.

Läs ocksåHär erbjuds hyresgästerna svalka i svala rum - ett steg i anpassning mot varmare klimat

Inga svalkande rum i sommar

Den här sommaren spås att bli extra varm, men det blir inga svala rum i år.

– Vi testade det här med cold spots förra sommaren och efter att vi utvärderat projektet under hösten såg vi att besöksantalet hade varit ganska lågt. När vi tittade på antalet besökare i relation till de resurser som vi tog i anspråk så blev det svårt att fortsätta den här sommaren, säger Sture de Vries, Svenska Bostäders verksamhetsutvecklare inom förvaltning.

Sture de Vries, Svenska Bostäders verksamhetsutvecklare inom förvaltning.Till höger HGF:s kvarterslokal på Ångermannagatan i Vällingby som var en av de svala lokalarna förra året.

Han berättar att lokalerna var uppskattade av de som kom, men att effekten inte riktigt blev som de tänkt sig.

Annons

– Det var många som kom till lokalerna bara för att umgås, men många gånger så sågs de utanför lokalen i stället och då blev det inte lika motiverat för oss att fortsätta.

Nästa gång ska äldre lockas

Enligt utvärderingens slutsats var pilotprojektet inte så effektivt som de hoppats på, men ”ändå intressant att undersöka vidare för ett annat upplägg där man jobbar mer aktivt för att nå ut till en äldre målgrupp”.

Att använda AC bidrar till världens koldioxidutsläpp, hur ska man lösa problemet med varma lägenheter om man inte använder luftkonditionering?

Läs ocksåDitt hem blir en bastu - så slår framtidens värmeböljorvärmebölja bostadsbolag

– Vi har hårda krav för att minska vår energianvändning och vi ser att det måste komma till andra lösningar när temperaturen ökar. Hela fastighetsbranschen har ett utvecklingsarbete att göra på den fronten och det krävs ett större samarbete för att lyckas, säger Sture de Vries.

Annons

Vad kan man göra i stället för att få svalare bostäder?

– Man kan försöka att minska andelen av hård yta, genom att plantera fler träd eller ha växtbeklädda väggar till exempel. När det kommer till själva lägenheterna handlar det framför allt om att hindra ljusinsläpp med solfilter eller persienner.

Läs ocksåDeras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennernaTre personer i ett vardagsrum. Persienner

Tips för svalka

I våras antog Svenska Bostäder en ny åtgärdskatalog för skyfall och värme. När det gäller åtgärder för värme kommer lösningar med vegetation i utemiljö i första hand. Tips till hyresgäster för att hålla lägenheterna svala är enligt åtgärdslistan:

  • Dra för gardiner på dagen
  • Vänta med att vädra till kvällen/natten
  • Stänga av värmekällor som datorer och TV-apparater
  • Dricka och duscha kallt


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.