Annons

Trött på lekande barn – vill få dem förflyttade till bottenvåningen

Nyheter Barnens lek våningen ovanför är blodigt allvar för en hyresgäst i Linköping, som har tagit till rättsliga åtgärder för att tvinga barnfamiljen att flytta till bottenplanet. Nu har hovrätten avgjort ärendet.
Foto: Depositphotos

I ett trähus strax utanför centrala Linköping bor en pappa med sina barn på två respektive fyra år.

Flera timmar i sträck, tre till fyra gånger i veckan, leker barnen och har skoj i lägenheten.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Det tycker kvinnan under är allt annat än roligt. Barnens lek gör det svårt för henne att ta en tupplur efter jobbet vid 16-tiden – något som lett till att kvinnan ibland känner yrsel.

Den 57-åriga hyresgästen har flera gånger anmält ljudstörningarna till hyresvärden, utan att ha märkt något resultat. Kvinnan har även konfronterat barnens pappa angående störningarna, men upplevt sig ha blivit respektlöst bemött.

Tidigt i våras vände sig 57-åringen därför till hyresnämnden, i hopp om att värden skulle tvingas flytta barnfamiljen till bottenvåningen i huset.

Läs ocksåSå hanterar du en störande granne

I hyresnämnden uppgav kvinnan att även hennes son störs av lekljuden, vilka gjort det svårt för honom att bedriva studier hemma.

Hon medger emellertid att störningarna aldrig pågår längre än till klockan 21. Eftersom barnen bor på halvtid på annan ort hos sin mamma är det också lugnt och skönt där hemma hälften av veckans dagar.

Annons
Läs ocksåKvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis"Störningsärende i hyresnämnden.

I sitt beslut konstaterade hyresnämnden att störningarna får anses vara av sådan art och omfattning att de skäligen får tålas och att några tvingande åtgärder från värdens sida inte är aktuella.

Hyresvärden hyser heller ingen önskan om att installera något slags ljuddämpande material i någon av de berörda lägenheterna, eftersom detta i så fall skulle betraktas som en standardhöjning. Samtliga lägenheter i huset är dessutom redan uthyrda, så det går inte att flytta barnfamiljen utan vidare.

Kvinnan valde att överklaga beslutet till hovrätten – även här utan att få gehör.

I korta ordalag konstaterar hovrätten att de gör samma bedömning som hyresnämnden och att överklagan därför avslås.

Domstolens beslut backas upp av Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp.

– Små barn låter ju ofta mer och har andra rutiner än vuxna människor. Och att de leker är en del av deras naturliga utveckling, det får man lov att acceptera som vuxen.

Hur mycket får man då lov att störa som barnfamilj?

Annons

– Det är en jättesvår fråga att besvara. Som hyresnämnden och även hovrätten på sätt och vis är inne på är definitionen för störningar kanske lite vidare när det gäller barnfamiljer. Det finns oftast inget att göra åt saken. Såvida störningarna inte är bortom gränsen för all rimlighet måste en barnfamilj kunna leva sitt dagliga liv.

I själva verket kan det i förlängningen vara riskabelt att skriva den här typen av anmälningar, påpekar han.

– Vänder man sig till rätten med sådant här hela tiden finns det risk att man får böter. Rättsväsendet har brist på tid och resurser och den här typen av ärenden uppskattas i regel inte. Det är mycket bättre att försöka lösa dessa problem genom att grannar emellan försöka diskutera i vänlig ton.

Att klaga alldeles för ofta på sina grannar kan också upplevas som en störning i sig – vilket i värsta fall kan vara grund för uppsägning av hyresavtalet. Hem & Hyra skrev så sent som i somras om just ett sådant fall.

– Ja, rent teoretiskt finns det en risk att man ställer till det genom att besvära sina grannar med för mycket klagomål. Men det rör sig om ett mycket fåtal kända fall där någon blivit av med kontraktet.

Läs också Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset Countrysångerska åker ut från trea i Bromma: ”Hon bor i Nashville” Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.