Trötta på upprepade inbrott – värden gör inget

Bromma Inbrott skapar otrygghet i västra Bromma. Hyresgästerna har gått ihop och krävt bättre lås och skydd men åtgärder dröjer från Stockholmshem.
Foto: Ida Karlsson
Carina Korva och Ewa Hedberg vill ha säkrare portar.

För några veckor sedan var det inbrott igen – i en lägenhet som fick påhälsning för bara en dryg månad sedan. Dessutom har cyklar försvunnit i flera omgångar.
– Stockholmshem gör inget. Vi vill ha säkrare portar och lås, men det verkar vara något de inte vill stå för, säger Carina Korva.

Hon bor i ett hus i västra Bromma som förr kändes tryggt men som på senare tid utsatts för upprepade inbrott. Vid ett tillfälle hörde grannarna hur det rasslade till vid dörren. Strax efter stack någon in en låsslunga genom brevinkastet.
– De bara skrek och såg sedan två killar springa iväg.

Läs ocksåHotade att döda grannarnas bebis – sägs uppEn hyresgäst i Göteborg sägs upp efter att ha hotat slita grannarnas bebis i stycken. Grannarna har uppfattat honom som psykiskt sjuk och känt sig mycket rädda.

De senaste åren har det blivit stökigare. Helt plötsligt har det börjat försvinna saker.
– Min sons moped stod parkerad här utanför. Så kom det någon med lastbil och bara lyfte in den och körde iväg, säger Carina Korva.

Ewa Hedberg som också bor i huset berättar att lägenheterna är byggda på 50-talet. Portarna är slitna.
– Är du lite stark är det bara att rycka till. Det är inte mycket motstånd i dem.

Hyresgästerna har bett om säkrare lås, men fått beskedet att det är en kostnad som Stockholmshem inte står för.
– Det finns inga pengar säger de, förklarar Ewa Hedberg.
Det kommer bli påslag på hyran om något görs, har de fått höra.

Läs ocksåTog fastighetsförvaltarens nycklar – stal sedan vin från grannarEn kvinna bröt sig in i ett pars lägenhet och stal vin.

De flesta i huset har bott här i över tjugo år och känner varandra väl. Tack vare sammanhållningen gick de snabbt ihop för att kräva åtgärder när det började kännas otryggt. Lokala hyresgästföreningen vill ha säkra portar. Men varje gång de vänt sig till Stockholmshem har det tagit stopp.
– Stockholmshem står inte för nånting som har med säkerhet att göra, säger Carina Korva.

Hyresgästerna saknar också information från värden om när stölder, inbrott eller försök till inbrott skett.

Susann Wikström, som är chefsjurist på Hyresgästföreningen i Stockholm, förklarar att underhåll av portar, dörrar och lås i allmänna utrymmen ingår i hyresvärdens underhållsplikt. Om värden inte sköter nödvändigt underhåll kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden.

Läs ocksåMannen blev vräkt – hotade förfölja hyresråd ”in i döden”

Hyresgästerna som Hem & Hyra träffar i Bromma upplever att de får tjata för att få vanliga saker åtgärdade.

Tomas Ericsson arbetar för Stockholmshem i området. Vad tänker Stockholmshem göra för att öka tryggheten när så många känner sig otrygga?
– Vi informerar hyresgästerna om att de ska stänga portarna och hålla ögonen öppna om det rör sig okända i husen, säger han.

Han ser inte att Stockholmshem kan göra något mer och viftar bort hyresgästernas oro.
– Vi har haft några få inbrott där man gått in via balkongen. Men de flesta känner sig trygga. Det är inget fel på portarna. Vi ronderar fastigheterna en gång per månad och kollar låsen.

Om lås med porttelefon skulle installeras eller låskåpa så räknas det som en standardhöjning och då blir det en hyreshöjning, förklarar han. För en säkerhetsdörr läggs det på 99 kronor i månaden på hyran permanent.

Värden tar inte tillräckligt ansvar, menar hyresgästerna.
– Vi måste köpa kåpa till låsvredet och säkerhetsdörrar själva. Vi betalar ändå hyra. Att se till att ha låsta portar – ingår inte det i värdens ansvar? Som hyresgäst är man liten. Även om vi försöker vara aktiva och vi har grupper och vi går ihop och så där. Det är verkligen kampen mot Goliat, säger Carina Korva.

Läs också Sönerna slogs med kniv – mamman mister lägenheten Olovlig andrahandsuthyrning: Konstnär åker ut från Södermalmslägenhet rekordsnabbt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.