Trycket ökar – byggplaner tidigareläggs
Mörbylånga bostads är ett av dessa bolag. De har just nu 45 lägenheter på gång som vd Jonas Everbrand hoppas kan börja byggas i år.
– De här skulle vi ändå ha byggt under mandatperioden 2016-2018, men så gör vi det nu och så försöker vi öka antalet också. De här ligger i planen för att klara av vårt ägardirektiv.
Betyder det att det kan bli ännu fler?
– Ja, det kan det bli. Det beror på om vi klarar av det, det gäller att balansera ekonomin. Bolaget hade redan ett högt söktryck, men räknar med att märka av ett ökat antal nyanlända som söker lägenhet framåt sommaren.
Hur fixar ni det?
– Det kommer vi inte att fixa. Mörbylånga kommun har ett stort problem med boende för migration i olika former. Traditionellt har vi väldigt stor efterfrågan, särskilt i Färjestaden. Vi har noll i vakanser.
Om ekonomin går ihop hoppas Jonas Everbrand på att Mörbylånga bostads ska kunna bygga mer. Andra problem som måste lösas är att få tillgång till detaljplanerad mark och att få i gång flyttkedjor så att billiga lägenheter blir lediga.
Funkar flyttkedjorna?
–Nej, det gör de inte.
Ändå har han en förhoppning att lägenheter med attraktivt läge för 65+ ska starta dessa kedjor.
Hjälper det de nyanlända?
– Att vi producerar fler lägenheter kommer hjälpa dem. Men det finns inget samband mellan antalet nyproducerade lägenheter och antal migrationspersoner. Men det blir fler tillgängliga lägenheter.
För att få en lägenhet behöver de sökande ta sig över två trösklar. Dels behöver de tillräckligt med köpoäng, dels behöver de ha en godkänd ekonomi. Inte alla bostadsbolag godkänner etableringsstöd, men Mörbylånga bostads har nyligen ändat sina regler.
– Det är inte sämre än någon annan intäkt eller lön man kan ha. Då måste vi behandla dem lika. Men eftersom vi har sådan kö som vi har så har vi svårt att möta upp den efterfrågan som finns.
Även Norrahammars kommunala bostadsbolag, NKBO, gör allt för att kunna bygga nytt på grund av det ökade trycket.
– Vi bygger ju inte direkt för flyktingarna men det gynnar alla. Vi bygger för att samhällsutvecklingen behöver fler lägenheter. Och vi vill se permanenta bostäder, inte moduler, säger Reine Johansson, vd för NKBO.
Reine Johansson är vd för ytterligare tre bostadsbolag i Jönköpings kommun:Bankerydshem, Grännahus och Visingsöbostäder. Han konstaterar att det ökade trycket lett till att osäkerheten för vakanser minskar. Risken att bygga är lägre, även för mindre bolag.
– Men det är inte alltid en spikrak väg till att kunna bygga. Det är mycket runt omkring som ska klaffa, säger Reine Johansson.
Det handlar om behovet av mark, bygglov och planer som överklagas. Ett exempel är Bankerydshem, där planerna dragit ut på tiden men som till slut, i februari i år, kunde köra igång konkret med spaden i jorden i Bankeryd. Det handlar om 39 lägenheter, fördelat på tre hus med 13 lägenheter i varje. Planerad inflyttning sker våren 2017.
– Det finns ett stort behov av lägenheter i Jönköpings kommun och i Bankeryd. Det känns bra att vi kan vara med och bidra till att möta den efterfrågan som finns, säger Reine Johansson.
I höstas frågade Hem & Hyra de allmännyttiga bostadsbolagen hur höstens flyktingvåg påverkat dem.
I Smålandslänen svarade vart tredje bolag att de tidigarelagt byggplaner. 31 av 32 bolag har svarat.
Dessa bolag har tidigarelagt sina planer:
Mörbylånga bostads, Västerviks bostads, Högsby bostads, Finnvedsbostäder, Witala bostäder, Habo bostäder, Vätterhem, NKBO, Ljungbybostäder.