Tryggare för kvinnor i Våxnäs
Inför trygghetsvandringen ska kvinnorna först ses vid sex studiecirkelträffar och lära sig mer om och diskutera brott, trygghet och brottsförebyggande åtgärder.
Anledningen till att man enbart riktar sig till kvinnor är flera. Dels att kvinnor oftast känner sig mer otrygga än vad män gör när de rör sig i sina bostadsområden.
Men också för att det vid andra trygghetsvandringar har visat sig att kvinnornas åsikter inte kommer fram, vilket får konsekvenser eftersom män och kvinnor oroar sig för olika saker.
– Kvinnor känner större oro för sitt liv och sin hälsa. Män kan vara oroliga att någon ska repa deras bil, säger Gunnar Dahl som är före detta polis och numera trygghetsutvecklare på Trygghetscenter i Karlstad.
Trygghetssatsningen är unik för Karlstad. Den började som ett projekt i stadsdelen Orrholmen och fortsatte till bostadsområdet Rud. På det senare området ledde trygghetsvandringen till att belysningen förbättrades och buskage klipptes ner.
– Intresset har varit jättestort. Förra gången vi körde hade tio anmält sig men det kom 45 kvinnor. Och de vill ofta inte att männen är med. Då tar männen över. Kvinnorna kan säga efteråt ”jag sa inget om det för det är nog bara jag som är dum som tycker så” – men så är det ju inte.
Studierna visar att kvinnor blir allt mer rädda att utsättas för brott ju äldre de blir. Samtidigt som det oftast inte är äldre kvinnor som drabbas av våldsbrott.
– Kvinnor riskerar att förlora sin livskvalité när det känner sig rädda. De går inte på bio eller låter bli att besöka en väninna på kvällen på grund av rädsla, säger Gunnar Dahl.