Trygghetsboendet passade perfekt för makarna Fingal
Det är en tvåa på 59 kvadrat de bor i, Hans och Gun Fingal. Den har öppen planlösning, tröskelfri och fin standard. Balkongen är rejäl och vårvintersolens strålar värmer genom inglasningen.
– Vi bodde i en ganska stor villa. Bara en bit bort här på Mjölkudden, säger Hans Fingal och pekar mot villorna i stadsdelen.
– Men det började bli ganska jobbigt att underhålla, skotta, klippa gräs och allt sådant.
Ungefär samtidigt kände paret att bilen inte var så viktig längre. Dessutom höll trygghetsboende på Mjölkudden på att byggas. Huset överläts till en av sönerna och sedan var det bara att vänta på inflyttningen. I juli 2017 överlämnades nyckeln. Beslutet att flytta in där har aldrig ångrats.
– Lägenheterna är välplanerade och lätta att sköta. Men framför allt är det den sociala biten, säger Hans Fingal.
– Vi har fått många nya vänner och vi hittar på aktiviteter varje vecka.
Samma sommar som paret flyttade in, var Hans Fingal med och startade en boulegrupp. Senare har det blivit en bastugrupp också. Någon kväll kan det vara gemensam pizzamiddag. Våffeldagen firades gemensamt.
– Över huvud taget är den sociala biten jättebra. Utan att tänka på det håller vi koll på varandra och det känns tryggt.
En annan stor fördel, menar Hans Fingal, är fastighetens läge. Utanför går tre busslinjer, åt ena hållet mot centrum och andra hållet till stormarknadsområdet. Intill finns en restaurang, apotek, vårdcentral och livsmedelsbutik.
– Det är faktiskt helt perfekt, konstaterar Hans Fingal.
→ Trygghetsboende nämndes första gången 2008. Tanken är att det ska vara ett boende för de som inte känner sig trygga ensamma i en egen bostad, men klarar vardagen på egen hand. Trygghetsboenden är då fortfarande en egen bostad, men det finns gemenskapsutrymmen och ofta värdar/värdinnor på vardagarna. Kort och gott ett boende med stora sociala inslag.